Parlamentarii explica de ce vor sa aiba pensii speciale. "Inseamna europenizare", "E o actiune reparatorie" si "Normalitate"

Parlamentari

Parlamentarii PSD, UDMR si PMP din Cluj sustin ca introducerea pensiilor speciale pentru alesi inseamna "normalitate si europenizare", in timp ce alesii clujeni liberali se declara impotriva proiectului.

Citeste in aceasta analiza:

De la "necesitate" la "europenizare". Ce cred alesii din Cluj si Timis
"Actiunea reparatorie" a parlamentarilor Galati, Iasi si Vaslui
Deputat PSD: Masura ar treibui sa incurajeze parlamentarii sa dea randament
Un senator PSD caracterizeaza pensiile speciale drept o revenire la o situatie de normalitate

Parlamentarii din Cluj si Timis explica "necesitatea" pensiilor speciale: Inseamna europenizare

Parlamentarii din Timis, inclusiv de la PNL, sustin ca astfel si-ar asigura batranetea.

Citește și
pensii, pilon
3 milioane de romani sunt intr-o situatie delicata privind pensiile. Verifica si tu daca angajatorul ti-a platit contributia
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Deputatul Cornel Itu, presedinte executiv al PSD Cluj, unul dintre semnatarii proiectului privind introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, sustine ca initiativa legislativa vizeaza, printre altele, o similitudine intre Parlamentul European si Parlamentul Romaniei.

"Am semnat proiectul care se va discuta in grupurile parlamentare si apoi in plenul Parlamentului. Prin aceasta initiativa s-a dorit, pe de-o parte, o similitudine intre Parlamentul European, unde euroaparlamentarii beneficiaza de pensii la final de mandat, si Parlamentul Romaniei, si introducerea unei normalitati in ceea ce priveste parlamentarii romani care ar trebui sa beneficieze de pensii decente. Avem colegi care sunt in Parlament din anii ’90 si care nu au spor de vechime, ei cum ies la pensie?", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Cornel Itu, care se afla la al doilea mandat de deputat.

Si deputatul UDMR Mate Andras, liderul UDMR Cluj, sustine proiectul, argumentand ca nu este in regula ca un parlamentar sa iasa la pensie cu 1.000 de lei.

"Nu am semnat inca proiectul, dar este posibil sa il semnez. Nu cred ca este in regula ca un parlamentar, care nu beneficiaza de vechime pe durata mandatelor, sa iasa la pensie cu 1.000 de lei, cata vreme contributia sa la bugetul asigurarilor sociale a fost ridicata si nu i se calculeaza vechimea la pensie", a spus Mate Andras, care este deputat din 2004.

Deputatul PMP Adrian Gurzau, presedinte al filialei Cluj a partidului, spune si el ca astfel de pensii speciale ar insemna "introducerea normalitatii si pentru Parlament, care nu mai trebuie demonizat".

"Prevederile privind pensiile parlamentarilor sunt prevederi europene. In orice tara civilizata un parlamentar nu are o pensie ca a unui pensionar obisnuit, s-a mers intr-o demagogie extraordinara. Consider ca a venit momentul ca institutia Parlamentului sa se credibilizeze, inclusiv in ceea ce priveste salarizarea. Nu se mai poate blama o intreaga categorie, cum sunt parlamentarii, si sa nu le dai ceea ce poate societatea sa isi permita sa plateasca, nu mi se pare ceva aberant. Un europarlamentar primeste 5.000 de euro pensie pentru un mandat", a spus Gurzau.

Deputatul PMP sustine ca nu isi mai aminteste daca a semnat acest proiect, in conditiile in care a semnat alte initiative similare, care urmareau "o recorectie a salarizarii".

"Cred ca am ajuns suficient de maturi, ca societate, sa nu mai aratam ca parlamentarii sunt de vina pentru orice, aceasta fiind una dintre cele mai hulite categorii", a adaugat Gurzau, al carui nume apare pe lista celor 255 de deputati si senatori care semneaza propunerea legislativa privind introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari.

In schimb, senatorul PNL de Cluj Alin Tise, vicepresedinte al partidului, respinge initiativa privind pensiile speciale si spune ca liberalii nu sustin acest proiect, iar parlamentarii PNL care l-au semnat "trebuie sa iasa din proiect si sa nu il mai sustina".

"Decizia PNL este ca nu sustinem acest proiect. Daca a fost semnat de parlamentari PNL, acestia trebuie sa iasa din proiect si sa nu il mai sustina. Noi vrem dublarea alocatiei pentru copii, nu pensii speciale pentru parlamentari", a sustinut Tise. Si colegul sau de partid, senatorul Marius Nicoara, presedinte al PNL Cluj, se declara impotriva proiectului pensiilor speciale, pe care nu l-a semnat, desi "salariile parlamentarilor sunt destul de mici".

"Salariile parlamentarilor si ale altor categorii de demnitari sunt destul de mici, dar nu cred ca este cel mai optim moment sa faci asa ceva atunci cand Parlamentul are o cota scazuta de incredere, cand si din randul parlamentarilor au existat multi corupti. Eu am fost intotdeauna pentru ca toata lumea sa aiba salarii si pensii mai mari, dar nu trebuie facute privilegii din pozitiile parlamentarilor. Nu sustin acest proiect, acum cand economia nu poate suporta asa ceva", a spus Nicoara.

Un alt parlamentar liberal, insa, Cornel Samartinean, deputat ales in judetul Timis, se declara "de acord" cu proiectul privind indemnizatiile speciale pentru parlamentari, pe care l-a si semnat, de altfel. El sustine ca, desi a semnat proiectul, se va supune deciziei partidului din care face parte.

"Am semnat aceste proiect si eu, personal, sunt de acord cu el. Cu toate acestea, ma voi supune la un moment dat deciziei partidului. Nu il voi sustine in Parlament pentru ca este vorba de o decizie politica. Personal, mi se pare corect sa beneficiem de aceste pensii, pentru ca fiecare dintre noi muncim si mergem la lucru. Si pentru meseria de ziarist este nevoie de pensie speciala si chiar s-a depus un proiect de lege in Parlament in acest sens. Il voi sustine si pe acela, la fel cum voi sustine ideea ca si militarii sa beneficieze de pensii suplimentare. Dar de data aceasta decizia luata la nivel de partid trebuie sustinuta", a declarat Samartinean pentru corespondentul MEDIAFAX.

Un alt deputat PNL de Timis, Alin Popoviciu, spune ca nu a semnat proiectul si ca in general parlamentarii mai in varsta au semnat, pentru a-si asigura batranetea.

"Nu am semnat si nu o sa semnez niciodata asa ceva, am fost intrebat si rugat sa semnez. Nu sunt de acord cu acest proiect pentru ca nu mi se pare normal. Viata de parlamentar nu e o viata periculoasa si la locul de munca nu risti nimic, care sa te faca sa ceri o pensie suplimentara pentru ca ce faci e in interesul oamenilor. Te-ai dus acolo, in Parlament in interesul oamenilor, a Romaniei. Nu vad de ce un parlamentar ar trebui sa aiba pensii speciale. Cred ca cei care au semnat sunt mai in varsta si vor sa isi asigure batranetea. Cei tineri nu au semnat", a declarat Popoviciu.

Deputatul PSD Gheorghe Ciobanu, ales tot intr-un colegiu din Timis, sustine, la randul sau, ca acest proiect, pe care l-a semnat, nu trebuie sa devina "o ocazie pentru a lovi din nou in Parlament".

"L-am semnat. Acest proiect este un proiect care se impune a fi supus dezbaterii publice, nu e o lege in sine. Nu trebuie sa ne suparam ca cineva propune un proiect. Pana la a ajunge lege, va fi intors pe toate fetele. Poate fi o indemnizatie formala pentru activitatea unor oameni care au facut legi in tara asta. Nu trebuie sa dam ocazia sa lovim din nou in Parlament, in institutiile statului. Societatea e decredibilizata, de aceea astfel de initiative trebuie suspuse dezbaterii publice. Pana la urma e o propunere ca oricare alta", a declarat Gheorghe Ciobanu.

Deputatul PNL de Arad Mihaita Calimente se numara si el printre semnatarii proiectului, dar spune ca nu il va vota, daca asa a decis partidului.

"Am semnat pentru ca eu sustin ideea. Mi se pare normal sa se acorde pensie speciala, iar cei care sustin altceva o fac din populism sau din interese care imi scapa. Sigur, colegii mai tineri sunt departe de pensie, au timp sa astepte, dar eu nu gasesc normal ca 16 ani munciti in Parlament sa nu imi fie luati in calcul la stabilirea pensiei", a declarat Calimente.

El a precizat ca a semnat pentru proiectul aflat in dezbatere in conditiile in care a crezut ca "este vechiul proiect, care se afla in vigoare, dar a fost modificat de Guvernul Boc".

"Se pare ca PSD a venit cu alta varianta, dar eu sustin ideea. Totusi, pentru ca la nivelul conducerii PNL s-a decis sa nu se voteze pentru acest proiect, ma voi supune partidului si nu voi vota nici eu", a declarat Calimente.

Un alt parlamentar PNL de Arad, senatorul Ioan Cristina, copresedinte al filialei judetene PNL, si-a exprimat o pozitie nuantata pe acest subiect.

Cristina a declarat corespondentului MEDIAFAX ca sustine ideea ca parlamentarii sa beneficieze de o pensie care sa tina cont de mandatele pe care le-au avut, dar ca nu sustine initiativa acordarii a doua pensii, una speciala pe langa cea de la stat.

"Nu am semnat pentru acest proiect, dar sustin ideea ca pensia parlamentarului sa tina cont de mandatele pe care le-a avut, de anii lucrati in Parlament. Poate fi vorba de 80 la suta din valoarea indemnizatiei, sau un alt procent. Nu sunt de acord insa cu doua pensii, respectiv una in plus fata de cea de la stat. Asta mi se pare incorect", a spus liberalul.

Senatorul Traian Igas (PNL) spune ca nu a semnat proiectul si nici nu sustine o astfel de initiativa: "Nu am fost niciodata un sustinator al pensiilor pentru parlamentari. Au mai fost initiative si mereu am avut aceeasi pozitie publica. Eu sunt impotriva privilegiilor pentru parlamentari".

Nici deputatul PNL de Arad Eusebiu Pistru nu a semnat pentru proiect si spune ca parlamentarii ar trebui "sa aiba o pensie dupa anii de vechime pe care ii au, nu pensii speciale".

Cei doi parlamentari PSD de Arad, deputatii Dorel Caprar (presedinte PSD Arad) si Flavius Maduta, nu au putut fi contactati pentru a-si exprima pozitia fata de proiect, ei fiind plecati din tara.

La randul sau, vicepresedintele PMP deputatul de Alba Clement Negrut a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca parlamentarii partidului Miscarea Populara au discutat despre noua legea privind pensiile parlamentarilor si au decis ca nu vor sustine acesta initiativa legislativa.

Negrut a spus ca in Parlament a fost contactat pentru sustinerea acestei initiative legislative de catre initiatorii ei insa i-a refuzat pe motiv ca nu considera ca este nevoie de o astfel de lege.

"Sincer sa va spun nu am cunostinta de ceea ce prevede in profunzime aceasta initiativa legislativa dar va spun ca nu ma intereseaza. Ca sa fiu foarte succint. Mai mult decat atat dupa discutiile pe care le-am avut cu colegii parlamentari PMP nu sustinem aceasta initiativa legislativa", a spus Negrut. Parlamentarul a adaugat ca, din punctul sau de vedere, initiativa legislativa nu face altceva decat sa deterioreze si mai mult imaginea Parlamentului.

"In momentul de fata, fara a fi catalogat populist, va spun ca ne mai trebuia si chestiunea asta cu legea pe cap ca sa avem scufita intreaga. Din punct de vedere a imaginii cred ca Parlamentul Romaniei se afla intr-o situatie destul de delicata si pentru acest lucru nu sunt de vina decat parlamentarii", a mai spus Negrut.

Parlamentarii din Galati, Iasi, Vaslui spun ca proiectul pensiilor speciale e o "actiune reparatorie"

Majoritatea parlamentarilor din Galati, Iasi si Vaslui spun ca proiectul privind pensiile speciale reprezinta "o actiune reparatorie" si ca pensiile alesilor romani trebuie sa se apropie de cele ale alesilor din Uniunea Europeana, iar social-democratii le transmit liberalilor sa nu fie ipocriti.

Parlamentarii galateni au reactii diferite in ceea ce priveste proiectul care prevede acordarea de indemnizatii speciale deputatilor si senatorilor.

Astfel, social-democratul Florin Paslaru spune ca este vorba despre o "actiune reparatorie" pentru parlamentari, in timp ce liberalii Mircea Toader, Paul Ichim si Victor Paul Dobre afirma ca nu au semnat pentru sustinerea proiectului, iar conservatorii Bogdan Ciuca si Eugen Durbaca se arata rezervati in declaratii.

Deputat PSD: Se spune cu rautate ca este o pensie speciala

Deputatul PSD de Galati Florin Paslaru sustine ca sumele prevazute in acest proiect nu sunt foarte mari, dar sunt reparatorii.

"Sunt semnatarul proiectului, alaturi de marea majoritate a parlamentarilor pentru ca nu este o pensie speciala, este o indemnizatie. Marea majoritate a colegilor dumneavoastra spun ca este o pensie speciala. Nu. Se spune cu rautate acest lucru. Este o indemnizatie si este o actiune reparatorie si asta se refera la cei care au un mandat, doua mandate sau mai mult de doua mandate. Sumele din acest proiect nu sunt foarte mari, dar sunt reparatorii pentru faptul ca in perioada in care un parlamentar activeaza in Parlamentul Romaniei, atunci el are o indemnizatie, nu un salariu, adica nu are acel spor de vechime si daca esti patru ani, un mandat, parlamentar sau doi ani parlamentar in mandat, deputat sau senator, esti lipsit de acel spor de vechime", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, deputatul PSD Florin Paslaru.

De cealalta parte, senatorul PNL Paul Ichim spune ca nu a semnat acest proiect, deoarece considera ca tara nu este inca pregatita din punct de vedere economic sa suporte astfel de cheltuieli, adaugand ca atunci cand situatia economica o va permite, ar trebui ca anumite categorii profesionale, cum ar fi medicii, sa beneficieze de pensii speciale.

"Eu nu am semnat, nu e niciun moment bine ales economic, tara nu se afla intr-o situatie foarte buna din punct de vedere economic, ca sa poti sa incepi cu pensii din acestea. Mi se pare corect ca ar trebui ca anumite profesii sa aiba niste pensii speciale, sa li se recunoasca anumite lucruri, si as fi fost de acord ca in momentul in care se decide, iar tara este si economic intr-o postura buna, sa intre toate aceste pensii, dar parerea mea e ca economic tara nu poate suporta acum acest lucru. Cu ce sunt, de exemplu, mai prejos, si va spun din proprie durere, dupa ce personalul din lumea medicala este prost platit, macar ca si recunoastere a importantei actului medical, de ce nu ar beneficia si ei?", a spus Ichim, care este de profesie medic.

Si deputatul PNL Mircea Toader, secretarul comisiei de statut a parlamentarilor, a spus ca nu se numara printre semnatarii proiectului, dar va analiza, in functie de forma acestuia, de opiniile si decizia care se va lua la nivel de partid, ce pozitie va avea atunci cand se va trece la vot.

"Eu nu am semnat pentru acest proiect. Nu am discutat inca la nivel de grup ce pozitie luam, in principiu trebuie sa existe un tratament egal intre diferitele categorii sociale, nu stim care este forma... Eu personal cred ca este bine sa existe o anumita forma, dar pana cand nu vedem care este pana la urma impactul din punct de vedere social si politic, nu pot sa ma pronunt. Eu personal fiind secretarul comisiei de statut al parlamentarilor, sigur dupa ce il primesc il voi dezbate in cadrul grupului si acolo, in functie de opinii, ca un partid trebuie totusi sa isi permita sa aiba opinii, o decizie care se va lua o vom respecta...Nu pot sa am opinie separata, decat daca plec din partid", a spus Mircea Toader.

Alti parlamentari galateni s-au aratat insa destul de rezervati in declaratii privind acest proiect de lege.

"Nu l-am semnat, nu l-am vazut si nu doresc sa fac comentarii", a afirmat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

Totodata, deputatul PC Bogdan Ciuca a spus doar ca: "Nu sunt printre semnatari; nu cunosc acest subiect, nu mi s-a solicitat sustinerea lui".

O reactie rezervata a avut si senatorul PC Eugen Durbaca, el spunand ca nu cunoaste "aceasta problema".

Deputat PNL: Voi vota proiectul, nimeni din partid nu imi poate impune cum sa votez

La Iasi, parerile parlamentarilor PNL privind aceasta initiativa legislativa sunt impartite. Un sustinator al proiectului se declara deputatul Grigore Craciunescu, el spunand ca votul este individual si ca nimeni nu poate sa-i spuna cum sa voteze.

Senatorul PNL de Iasi Dumitru Oprea sustine ca nu a semnat proiectul care prevede acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari, intrucat e ultimul subiect care trebuia abordat in acest moment de catre alesi.

"Alocatia pentru copii a ramas incremenita la 42 de lei. Nu am reusit sa-i convingem pe colegii de la PSD sa o ducem la 200 de lei. Pentru tineri nu facem nimic, iar noi votam legi pentru noi. Ne pasa de tara atat cat ne pasa de noi", a spus senatorul Oprea.

El afirma ca e greu de spus daca un astfel de proiect va trece in Parlament.

"Nu ne face deloc bine. Si asa suntem socotiti dalmatienii societatii. Asta ne mai lipsea acum. Nimeni nu-i mai presus de lege, eu nu sustin asa ceva", a afirmat senatorul Dumitru Oprea.

In schimb, deputatul PNL Grigore Craciunescu se afla printre semnatarii proiectului de lege, el afirmand ca nimeni din PNL nu ii poate spune cum sa voteze.

"Voi vota pentru acest proiect, votul este individual si nimeni nu-mi poate spune cum sa votez. Doamna Alina Gorghiu, ii respect punctul de vedere, e presedinta mea, dar nimeni nu-mi poate spune mie cum sa votez. Votul nu e imperativ, la comanda cuiva", a declarat deputatul Grigore Craciunescu.

El a mai spus ca Romania ar trebui sa se alinieze la nivelul indemnizatiilor din Uniunea Europeana.

Totodata, deputatul liberal considera ca suma pe care statul ar trebui s-o aloce pentru aceste pensii nu ar afecta bugetul. Si deputatul PSD de Iasi Sorin Iacoban a semnat proiectul, motivand ca orice parlamentar are drepturi, la fel ca militarii sau aviatorii.

"Nu e o pensie nesimtita cand iei zece milioane de lei vechi pentru un mandat. Se fura cu sutele de milioane de euro, nu cred ca pensiile parlamentarilor reprezinta marea problema. In acest fel responsabilizam parlamentarii. Eu spre exemplu imi face treaba, iar banii pentru cabinetul parlamentar nu-mi ajung, desi nu am multi angajati", a spus Iacoban.

Intrebat daca o astfel de lege nu strica si mai mult imaginea Parlamentului, Iacoban a raspuns: "Imaginea e asa cum e, pentru ca unii o terfelesc". El a spus ca proiectul nu s-a discutat in partid si ca a fost lansat de catre parlamentari.

"Inclusiv multi de la PNL sunt de acord, unii au si semnat", a afirmat deputatul Iacoban.

Deputat PSD: De ce magistratii, cei din armata si din aviatie sa aiba acest drept si noi nu?

Senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru, aflata la cel de-al treilea mandat, spune ca pensiile parlamentarilor trebuie sa se apropie de cele ale alesilor din Uniunea Europeana si le transmite colegilor din PNL sa nu fie ipocriti, in conditiile in care prima lege speciala a pensiilor parlamentarilor a fost votata de liberali in guvernarea Tariceanu.

"Acea lege speciala a fost votata prin 2007 sau 2008, cand la guvernare se afla PNL. Sa nu o faca acum pe ipocritii. Apoi, in 2010, a fost abrogata de Guvernul Boc. Acum, asa cum a promis Victor Ponta in campanie electorala, se doreste redarea tuturor drepturilor taiate de fosta guvernare, aici fiind vorba si pensiile parlamentarilor. Noi am ramas ultimii in Europa care nu avem o lege speciala si, in consecinta, am semnat acest proiect de lege, pe care-l voi si vota", a declarat Doina Silistru pentru corespondentul MEDIAFAX.

Colegul sau de partid, deputatul vasluian Dan Bordeianu, crede si el ca parlamentarii trebuie sa intre in randul europenilor, insa aceasta lege speciala "ar trebui amanata un pic".

"De ce sa nu intram si noi in randul europenilor cu o lege speciala a parlamentarilor? De ce magistratii, cei din Armata, Aviatie sa aiba acest drept si noi nu? Ce-i drept, ar trebui corelate si pensiile asigurarilor sociale, sa intarim patura de mijloc, pentru ca nu se poate ca unii sa manance covrigi si altii sa aiba pensii prea mari. De aceea, cred ca ar trebui amanat un pic votul pentru aceasta lege. Eu doar imi spun o opinie acum, pentru ca, la vot, ne supunem cu totii deciziei partidului", a spus Bordeianu, aflat printre semnatarii acestui proiect.

In schimb, senatorul PNL Nelu Tataru sustine ca va vota impotriva acestei legi, mai ales ca este mult prea devreme pentru a se gandi la pensie.

"Nu am prins inca gustul de politica sa ma gandesc la pensie. Cei cu doua-trei mandate de parlamentar pot sa o faca. Insa, abia atunci cand vezi ca merge bine tara poti sa-ti pui si tie ceva la pensie", a afirmat Tataru.

Nici senatorul liberal Dan Marian, aflat la al treilea mandat, nu va vota initiativa legislativa pe motiv ca societatea romaneasca nu este inca pregatita: "Nu am semnat pentru acest proiect de lege nu pentru ca nu as fi de acord si nu as vrea o pensie mare, as fi ipocrit sa spun asta, ci pentru faptul ca societatea romaneasca nu este pregatita inca pentru o asemenea masura. Nu ar fi acum problema de bani, pentru ca impactul bugetar ar fi nesemnificativ".

La randul sau, deputatul vasluian Tudor Ciuhodaru, membru al Grupului parlamentar Democrat si Popular, considera ca votarea acestei legi speciale este "o rusine" pentru Parlament.

"Astazi (n.r.-joi), cand este depus acest proiect spre dezbatere, este o zi rusinoasa pentru Parlamentul Romaniei. In timp ce nu exista medicamente in spitale, proiectele mele de lege privind alocarea a 6% din PIB pentru educatie si majorarea alocatiei pentru copii la 200 de lei nu sunt votate, parlamentarii puterii fac lucruri trasnite si rusinoase. Sugerez sa se ajunga la nivel european cu pensiile cand o sa avem spitale, scoli, drumuri, salarii si locuri de munca europene. Electoratul sa se uite acum ce parlamentari adopta aceasta lege, ca sa stie cu cine sa voteze la viitoarele alegeri", a spus Tudor Ciuhodaru.

Parlamentarii liberali din Suceava se opun si ei acestei initiative legislative, catalogand-o drept "o prostie", in timp ce senatorul PSD Ovidiu Dontu afirma ca nu are o pozitie formata in legatura cu acest proiect, dar sustine ca nu a semnat initiativa.

Deputatul PNL Sanda Maria Ardeleanu, aflata la al doilea mandat, a spus ca nu a semnat initiativa legislativa privind pensiile speciale ale parlamentarilor, considerand ca o asemenea masura nu este nici binevenita, nici bine primita.

Ea a spus ca nu cunoaste textul acestei initiative legislative, pentru ca nu a avut aceasta curiozitate intrucat nu i s-a parut a fi un lucru corect.

Ardeleanu considera ca este nevoie de pensii speciale, dar doar in anumite domenii, iar in contextul politic actual o asemenea masura nu este binevenita si nici bine primita.

Si presedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, aflat la primul mandat, considera ca initiativa legislativa privind pensiile parlamentarilor este "o prostie".

"Nu sunt interesat de chestiune pentru ca eu am o meserie si primesc pensie pentru munca depusa. Sunt conferentiar la Universitatea Suceava si am de unde primi pensie", a spus Baisanu.

Deputat PSD argumenteaza proiectul: Parlamentul trebuie sa dea randament pentru binele populatiei

Deputatul PNL de Buzau Cezar Preda spune ca nu a semnat proiectul privind pensiile speciale pentru ca parlamentarii trebuie sa beneficieze de aceleasi sporuri ca orice cetatean, in timp ce un alt deputat buzoian afirma ca "Parlamentul trebuie sa dea randament pentru binele populatiei".

Deputatul PNL de Buzau Cezar Preda a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca nu a semnat proiectul privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor, fiind de parere ca acestia trebuie sa beneficieze de aceleasi sporuri ca orice cetatean al Romaniei.

"Nu am semnat, parlamentarii trebuie sa beneficieze ca orice salariat al Romaniei de sporuri de vechime si tot ce trebuie ca, atunci cand se calculeaza pensia, sa beneficieze de contributiile normale ca orice cetatean al tarii. Nu am facut calcule, nu stiu daca ce fac ei e suma mare sau mica, eu nu vreau nicio suma. Eu vreau ca acesti oameni care sunt in Parlamentul Romaniei sa beneficieze de sporuri de vechime si alte sporuri, ca orice angajat, ca e mult sau putin, asta e, sa aprecieze specialistii, ca eu nu ma pricep", a afirmat Cezar Preda, care are 56 de ani si este la al treilea mandat de parlamentar.

In schimb, deputatul PSD de Buzau Marcel Ciolacu, aflat la primul mandat, spune ca a semnat proiectul privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor.

"Am semnat, dar asta nu inseamna nimic personal pentru mine, pentru ca nu sunt vizat de aceasta lege. Nu cred totusi ca parlamentarii au nevoie de o lege speciala. Cred ca va fi o decizie politica", a spus Marcel Ciolacu, in varsta de 48 de ani. Si deputatul PSD Marian Ghiveciu, care este la al doilea mandat, a semnat proiectul privind pensiile speciale acordate parlamentarilor, argumentand ca "Parlamentul trebuie sa dea randament pentru binele populatiei".

"Da, am semnat, desi am 46 de ani, nu e cazul meu. Sunt insa colegi deputati de vreo doua, trei mandate care au o pensie de circa 2.000 de lei, cum e domnul deputat Munteanu, aflat la al patrulea mandat, membru in Comisia de Agricultura si care are o pensie de 1.700 de lei. Aceste persoane, daca ar lucra in privat, cum e cazul domnului Daea, la fermele agricole din Romania, ar lua un salariu mult mai mare. Consider, chiar daca nu sunt la varsta pensionarii, ca ar trebui sa ia o pensie cum s-a luat intotdeauna, pana au fost terminate de Guvernul Boc. Au semnat multi acest proiect, dar intervin liderii partidului, aceste interventii mi se par interventii populiste, nu cred ca e o problema sa fie date aceste pensii. Parlamentul trebuie sa dea randament pentru binele populatiei, nu cred ca e o problema aceasta pensie, pot fi date cum au fost date si la aviatori si la alte categorii socio-profesionale", a sustinut deputatul PSD Marian Ghiveciu.

Deputatul PNL Gheorghe Dragomir, co-presedinte al PNL Constanta, sustine ca nu este potrivit un asemenea proiect de acordare a unor pensii speciale pentru parlamentari.

"Nu este momentul potrivit a se discuta un asemenea proiect si nici nu va fi curand acest moment pentru ca parlamentarii au de rezolvat pensiile multor categorii din Romania, au de crescut pensiile multor categorii. E nepotrivit sa discutam astazi despre asa ceva, atata timp cat sunt multe alte lipsuri, nu doar in cazul pensiilor, ci si al indemnizatiilor pentru copii, al persoanelor cu dizabilitati si multe altele. Bugetul nu permite in momentul de fata cheltuirea unor fonduri suplimentare pentru asa ceva. Hotararea grupului PNL din Parlament este de a nu vota acest proiect de lege", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gheorghe Dragomir, aflat la al treilea mandat.

El a precizat ca nu a semnat acest proiect de lege si nici nu stie daca printre sustinatorii proiectului se afla si parlamentari PNL de Constanta.

De asemenea, senatorul PNL Puiu Hasotti spune ca nu a semnat pentru proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor si ca acest lucru este mai important decat orice alt comentariu.

"Eu nu l-am semnat. Nu sunt unul dintre cei 250 care l-au semnat. E mai important sa spun ca nu l-am semnat decat orice alt comentariu", a explicat Puiu Hasotti, care este parlamentar din 1996.

Nici senatorul PSD Alexandru Mazare, aflat la al treilea mandat, nu este de acord cu aceasta initiativa.

"Nu este oportun acest proiect. Nu l-am semnat", a spus senatorul Mazare. Deputatul independent Remus Cernea, aflat la primul mandat, nu este nici el de acord cu acest proiect de lege.

"Au venit cativa colegi la mine cu acest proiect pentru a-l semna in calitate de co-initiator, dar am refuzat acest lucru pentru ca sunt de parere ca Parlamentul si interesul principal al parlamentarilor ar trebui sa fie acela de a impune o directie tarii noastre catre o democratie mai dezvoltata, catre o economie prospera, catre un grad mai inalt de civilizatie. Am vazut ca sunt peste 250 de semnatari ai proiectului, m-ar fi bucurat enorm sa vad acest numar mare de semnatari la proiecte de lege care sa aduca reforme necesare pentru Romania, care sa garanteze mai puternic libertatile si drepturile cetatenilor, spre exemplu. Aceste semnaturi figurand insa pe un proiect de lege care se refera la beneficii materiale pentru parlamentari, el poate fi foarte usor suspectat si pe buna dreptate ca nu urmareste o necesitate sociala si democratica pentru Romania, ci urmareste un interes material direct pentru parlamentari", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Remus Cernea.

El a adaugat ca este dezamagit de atitudinea unor parlamentari care lipsesc de la sedintele de plen sau de la comisii, iar cetatenii observa ca prin acest proiect de lege parlamentarii isi acorda niste avantaje materiale directe.

La randul sau, senatorul PNL de Mehedinti Marius Balu spune ca propunerea de acordare a pensiilor speciale pentru parlamentarii cu mai multe mandate, initiata de deputatul mehedintean Petre Daea (PSD), este una "scandaloasa", adaugand ca nu sustine initiativa.

"Este o propunere legislativa scandaloasa care confirma inca o data, daca mai era nevoie, ca dispretul pe care romanii il au pentru Parlament este de multe ori confirmat. Daca faceti o verificare, o sa constatati ca aceia care au votat cu doua maini impotriva cresterii alocatiilor pentru copii incearca acum sa isi acorde pensii speciale. Nu am semnat, nu voi semna si nu voi sustine aceasta initiativa mizerabila", a spus Marius Balu, care se afla la primul mandat de senator, castigat in 2012 din partea PDL, dupa ce in perioada decembrie 2007 - iunie 2008 a fost deputat de Mehedinti.

Senator PSD: Proiectul pensiilor, o revenire la o situatie de normalitate, ca in Europa

Un deputat PSD de Arges susține ca a semnat proiectul privind pensiile speciale, dar a pus conditia sa creasca salariile si pensiile tuturor.

Alti alesi PSD, din Dambovita si Prahova, sustin ca unii parlamentari sunt "indreptatiti" la aceste pensii si ca proiectul e "o revenire la normalitate" Senatorul Ion Popa, co-presedinte al PNL Arges, spune ca pensiile speciale ale parlamentarilor nu reprezinta o prioritate si ca nu sustine proiectul in acest sens.

"Nu am semnat acest proiect. Stiu ca exista un proiect depus la Camera Deputatilor, care vizeaza pensiile pentru parlamentari. Pozitia PNL este aceea de a nu sustine acest demers, evident, pozitie pe care mi-o insusesc si eu. (…) Trebuie facuta o analiza si pentru alte categorii socio-profesionale si trebuie facuta o prioritizare. Din punctul nostru de vedere, nu pensiile speciale ale parlamentarilor reprezinta in momentul acesta o prioritate", a afirmat senatorul Ion Popa.

In schimb, deputatul PSD de Arges Catalin Radulescu spune ca a semnat proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor, dar conditioneaza acordarea acestui drept de majorarea tuturor pensiilor si salariilor.

"In grupul parlamentar am spus ca pentru mine nu e prioritate acest proiect de lege, dar ca sunt de acord sa-l semnez in conditiile in care, in paralel, cresc pensiile pensionarilor si salariile oamenilor. Deci asta a fost conditia mea. Daca se face numai legea asta pentru parlamentari, nu sunt de acord, chiar daca am semnat un proiect de lege nu inseamna ca-l voi vota in plen. Dar daca, concomitent, asa cum mi s-a spus ca se lucreaza la o noua salarizare si cresc salariile tuturor, de exemplu al medicilor, pentru ca eu sunt medic de profesie, atunci voi fi de acord pentru ca toata lumea trebuie sa aiba salarii mari, ca in tarile europene", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, deputatul Catalin Radulescu.

El a afirmat ca, in opinia sa, mai importanta decat o lege a pensiilor pentru parlamentari era modificarea unor articole din Codul Penal.

"Inainte de a face aceasta lege cu pensiile, cred ca in primul rand trebuie sa facem modificarea unor articole din Codul Penal care deja au devenit foarte abuzive. Ma refer la arestul preventiv, la denunturi, la faptul ca, in loc sa fie citati ca in orice tara civilizata, oamenii sunt ridicati cu mascatii. Deci alea cred ca erau mai importante. Erau mai importante pentru noi modificarile unui Cod Penal care este un Cod Penal securistic, nu are nicio legatura cu codurile penale europene si care da posibilitatea unor abuzuri fantastice si atunci aia cred ca era mai importanta pentru noi decat legea pensiilor", a adaugat parlamentarul social-democrat.

Deputatul social-democrat Ionut Savoiu, ales intr-un colegiu din judetul Dambovita, susține ca unii dintre parlamentari sunt "indreptatiti" sa aiba un astfel de venit.

"Deocamdata nu mi-am format o opinie foarte clara cu privire la acest subiect, insa eu consider ca multi parlamentari sunt indreptatiti sa beneficieze de o pensie suplimentara, pentru ca sunt atatea categorii de oameni in Romania care au pensie speciala in momentul de fata si este vorba de o reparatie pentru cei care, in calitate de parlamentari, nu au putut sa beneficieze de alte venituri. Sunt foarte multi oameni care, profesional, au competenta necesara sa aiba venituri mult mai mari decat le au ca parlamentar. Asadar, este un proiect in dezbatere, nu vreau sa fiu nici populist, nici politicianist, eu vreau sa fiu sincer si cred ca unii sunt indreptatiti sa beneficieze de pensie suplimentara", a spus deputatul Ionut Savoiu.

In schimb, senatorul PSD de Dambovita Leonardo Badea spune ca nu a semnat si nici nu sustine demersul privind acordarea unor pensii speciale parlamentarilor, intrucat acestia nu fac parte din categoriile indreptatite sa primeasca un astfel de venit.

"Nu sustin acest demers, nu am semnat acest proiect. Eu merg pe principiul contributivitatii si consider ca acesta trebuie sa fie principiul prin care orice cetatean, orice salariat isi ia pensia. Sigur, anumite categorii pot fi indreptatite sa primeasca pensii speciale, dar nu consider ca parlamentarii ar face parte din acele categorii. Exista o practica europeana din care ne putem inspira daca dorim sa modificam legislatia existenta astazi in Romania cu privire la pensiile parlamentarilor", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, senatorul PSD Leonardo Badea.

Tot la principiul contributivitatii a facut referire si deputatul PNL Iulian Vladu, vicepresedinte al Comisiei de Munca din Camera Deputatilor si co-presedinte al PNL Dambovita, care nu sustine ideea unei pensii speciale pentru parlamentari. In plus, Vladu a spus ca reinfiintarea pensiilor speciale este "un pas inapoi pentru societatea romaneasca".

"PSD reinventeaza categoriile sociale de lux in Romania. Pensiile speciale pot insemna, printre altele, desfiintarea principiului contributivitatii, care ar trebui sa se aplice, de acum inainte, numai celor slabi. In aceste conditii impuse de majoritatea lui Victor Ponta, consider ca trebuie regandit din temelii sistemul de pensii, care devine, din nou, inechitabil si haotic. Avand in vedere ca am contribuit la elaborarea actualei legi a pensiilor, una care si-a dovedit eficacitatea din toate punctele de vedere, sunt total impotriva reinfiintarii privilegiilor si pensiilor speciale, intrucat reprezinta un foarte mare pas inapoi in societatea romaneasca. Am votat si voi vota, de fiecare data, impotriva infiintarii pensiilor speciale pentru anumite categorii sociale", a declarat deputatul PNL Iulian Vladu.

Nici senatorul PNL de Prahova Andrei Volosevici nu a semnat acest proiect aflat in discutia grupurilor parlamentare, spunand ca nu considera ca situatia economica a tarii si modul in care traiesc romanii justifica o astfel de initiativa.

"Nu am semnat acest proiect si nici nu intentionez sa il sustin. Sigur, trebuie facuta o diferenta, in contextul in care fiecare are propria activitate si cred ca activitatea legislativa este foarte importanta. De partea cealalta, in schimb, cred ca cei care traiesc din salariul pe care-l platesc prin impozite romanii trebuie sa fie foarte atenti la cum traiesc romanii, la faptul ca este o situatie totusi destul de grea, ca lucrurile nu merg chiar in regula, ca romanii se chinuie din ce in ce mai mult sa-si traiasca traiul de zi cu zi, motiv pentru care cred ca o astfel de initiativa nu este binevenita in acest moment. In contextul in care, pe viitor, lucrurile vor merge de cu totul alta natura la nivel economic, sigur ca vom putea discuta despre acest lucru. Acum, categoric nu", a spus Andrei Volosevici. In schimb, senatorul PSD de Prahova Augustin Mitu, cadru didactic universitar aflat la primul mandat de parlamentar, sustine proiectul privind pensiile speciale intrucat acesta este "o revenire la o situatie de normalitate".

"Sustin proiectul respectiv, consider ca e o reparatie si o revenire la o situatie de normalitate, asa cum o avem si in Europa", a afirmat Augustin Mitu.

Intrebat la ce se refera atunci cand spune ca o astfel de pensie ar insemna revenirea la o situatie de normalitate, Mitu a explicat: "La o forma care a fost in trecut si care a fost taiata. S-a revenit pentru aproape toate categoriile sociale, pentru ca la momentul respectiv s-au retras, s-au taiat anumite drepturi si cred ca si aceasta categorie, parlamentarii din Romania, trebuie sa aiba aceste drepturi".

Propunerea legislativa pentru pensiile speciale, semnata de 255 de parlamentari

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusa joi la Camera Deputatilor si este semnata de 255 de deputati si senatori.

Potrivit proiectului, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis, miercuri, ca proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-presedintele Alina Gorghiu, aratand ca, in masura in care vor fi semnatari liberali, se va discuta in grup si acestia vor tine cont de decizia partidului.

Initiativa este semnata de catre deputatii PNL Calimente Mihaita, Chereches Florica, Chirtes Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Craciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireada Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuta Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardau Dumitru, Samartinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionas-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu si senatorii liberali Grapa Sebastian, Grigoras Viorel, Iliescu Lucian. Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca liberalii nu sustin pensiile speciale pentru parlamentari si ca partidul va face efortul de a-si convinge proprii parlamentari care au semnat aceasta initiativa, adaugand ca spera sa nu fie pusi in situatia unor sanctiuni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Klaus Iohannis i-a ironizat pe alesii care vor sa-si acorde, prin lege, pensii speciale, la final de mandat
Klaus Iohannis i-a ironizat pe alesii care vor sa-si acorde, prin lege, pensii speciale, la final de mandat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, intrebat fiind despre proiectul pensiilor speciale pentru membrii Legislativului, ca i s-ar parea "un lucru exceptional" ca de acest drept sa beneficieze "oamenii de cultura".

3 milioane de romani sunt intr-o situatie delicata privind pensiile. Verifica si tu daca angajatorul ti-a platit contributia
3 milioane de romani sunt intr-o situatie delicata privind pensiile. Verifica si tu daca angajatorul ti-a platit contributia

Luna de luna, pentru aproape 3 milioane de romani inregistrati la fondurile obligatorii de pensii din pilonul 2, angajatorii nu platesc contributiile.

Cum ii
Cum ii "umileste" statul pe pensionarii de la sate. Jumatate de milion de varstnici strabat lunar kilometri intregi

O jumatate de milion de pensionari din Romania pleaca luna de luna intr-o calatorie periodica din care se intorc si cu bani, dar si cu sacosele pline.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.