PDL contesta la Curtea Constitutiona legea retrocedarilor pentru care Guvernul isi asuma raspunderea

×
Codul embed a fost copiat

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat ca premierul Victor Ponta si-a angajat raspunderea pe legea privind retrocedarile intr-un "stil demagogic perfect", deoarece problema ramane sa fie rezolvata de guvernele viitoare, respectiv dupa alegerile din 2016.

"Intr-un stil demagogic perfect, domnul prim-ministru Ponta si-a asumat raspunderea ca viitoarele guvernari, de dupa 2016, vor rezolva problema restituirii. (...) Aceasta lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela ca nu rezolva absolut nimic, nici macar hotararile definitive ale instantelor nu vor mai fi puse in aplicare decat dupa 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari - si sunt de acord cu masura pe care o propune de a fi impozitati cu 85% - numai ca nu face nicio trimitere la viitorii samsari, la cei de puncte ... de ce nu sunt si ei tratati la fel? Noi vom contesta la Curtea Constitutionala acest proiect de lege", a declarat Blaga.

El a precizat ca in sesizarea adresata CC se va puncta faptul ca exista deja un proiect de lege in procedura parlamentara care priveste subiectul restituirii proprietatilor.

"Guvernul n-avea dreptul sa vina cu aceasta asumare si exista un caz clar la CC, cand un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe aceasta tema", a sustinut presedintele PDL.

Blaga a mai afirmat ca prin proiectul promovat de Guvern se incalca dreptul de proprietate al celor care au hotarari definitive in instanta privind restituirea unor proprietati.

Citește și
Ponta Parlament
Legea retrocedarilor in Parlament. Victor Ponta: "Cer scuze in numele statului roman"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Presedintele PDL a precizat ca nu sunt sanse ca PDL sa obtina numarul necesar de semnaturi din partea parlamentarilor pentru introducerea unei motiuni de cenzura, deoarece parlamentarii UDMR si PPDD nu se aliaza in acest demers.

"Pentru a depune o motiune de cenzura este nevoie de un numar matematic de parlamentari. PDL nu-i are singur, deci nu poate sa-i aduca de pe Luna pe ceilalti parlamentari acum, ca sa ne semneze motiunea", a mai declarat Blaga.

Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Ponta: Demersul PDL la CC este cel mai inconstient si iresponsabil gest din politica ultimilor 23 ani

Demersul PDL de a contesta proiectul legii imobilelor nationalizate la Curtea Constitutionala (CC) este de departe "cel mai inconstient si iresponsabil gest" din politica ultimilor 23 ani, deoarece neadoptarea legii ar impune Romaniei sa achite imediat 8 miliarde euro, afirma premierul Victor Ponta.

"PDL este singurul partid care ar trebui sa se ascunda in perioada asta de aceasta problema, pentru ca toate fraudele si hotiile comise in 2009-2011 le-au facut ei. Daca erau asa destepti cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei, din 2010, 2011, 2012 ? Asta ar insemna ca intram in plata cu 8 miliarde euro, are Blaga 8 miliarde euro de dat maine ? Este de departe cel mai inconstient si iresponsabil gest din politica ultimilor 23 de ani", a spus Ponta.

Un document guvernamental prezentat saptamana trecuta de MEDIAFAX releva ca Guvernul considera ca neadoptarea Legii privind restituirea imobilelor sau blocarea actului la CC va avea consecinte grave, deoarece statul trebuie achite 8 miliarde euro nu din buget, pentru ca nu sunt acoperite, ci de la pensii si salarii, ceea ce ar echivala cu neplata tuturor pensiilor in 2013.

Potrivit unei analize guvernamentale, consecintele neadoptarii legii sau a blocarii sale la Curtea Constitutionala (CC) sunt extrem de grave, deoarece, din mai, statul trebuie sa plateasca 8 miliarde de euro, fara acoperire in buget.

"Aceasta echivaleaza cu taieri de 8 miliarde de euro, care nu pot fi acoperite decat din plata pensiilor si salariilor. O taiere de 8 miliarde din bugetul de pensii echivaleaza cu neplata tuturor pensiilor pana la finalul acestui an", se arata in document.

Conform datelor guvernamentale, pana in prezent au fost platite cinci miliarde euro ca despagubiri pentru imobile nationalizate si mai trebuie achitate inca aproape opt miliarde euro.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
PDL vrea sa depuna o motiune de cenzura, dar nu are cu cine. UDMR si PPDD refuza sa colaboreze
PDL vrea sa depuna o motiune de cenzura, dar nu are cu cine. UDMR si PPDD refuza sa colaboreze

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni ca PDL a avut discutii cu reprezentanti ai UDMR si ai PPDD pentru depunerea unei motiuni de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul restituirii proprietatilor.

Legea retrocedarilor in Parlament. Victor Ponta:
Legea retrocedarilor in Parlament. Victor Ponta: "Cer scuze in numele statului roman"

PROTV NEWS a transmis LIVE sedinta de plen a Parlamentului in cadrul careia Guvernul isi angajeaza raspunderea pe legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor nationalizate.

Repararea unei nedreptati istorice s-a transformat in cea mai mare afacere imobiliara din Romania
Repararea unei nedreptati istorice s-a transformat in cea mai mare afacere imobiliara din Romania

PROTV NEWS a transmis LIVE: O suma uriasa, de 2,4 miliarde de euro, a ajuns la "samsarii de dosare" - cei care cumpara drepturile de proprietate de la mostenitori. Asta, in timp ce zeci de mii de romani nu reusesc sa obtina despagubiri, dupa ani de lupta.

Surse: Guvernul a avizat despagubirile la imobile nationalizate si incepe angajarea raspunderii
Surse: Guvernul a avizat despagubirile la imobile nationalizate si incepe angajarea raspunderii

Guvernul a avizat proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate si a decis sa trimita documentul la Parlament in vederea angajarii raspunderii, au declarat surse oficiale.

Victor Ponta, despre noua lege a retrocedarii:
Victor Ponta, despre noua lege a retrocedarii: "Diavolul se va ascunde in detaliile de implementare"

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist isi vor primi inapoi cladirile care le-au apartinut, chiar daca acolo functioneaza spitale sau scoli, spune noua lege a retrocedarilor pregatita de Guvernul Ponta.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.