Scandal în Parlament. Dragnea a convocat sesiune extraordinară, dar nici măcar el nu a venit

×
Codul embed a fost copiat

Încercarea majorităţii PSD-ALDE de a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru plafonarea pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului a provocat scandal între putere şi opoziţie.

Aleşii coaliţiei nu s-au grăbit să revină din concediu, aşa cum le-au cerut Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

De altfel, nici liderul PSD nu şi-a întrerupt vacanţă că să vină la şedinţa. Aşa că nu a fost cvorum nici la Camera Deputaţilor, nici la Senat, motiv pentru care opoziţia a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

"O mascaradă cu care ne facem de ras", a tras concluzia fostul premier Victor Ponta.

Guvernul Tudose a adoptat, la finalul săptămânii trecute, trei ordonanţe prin care sunt plafonate pensiile speciale şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi sunt majorate salariile poliţiştilor.

Citește și
Ludovic Orban
Ludovic Orban: Preşedintele Camerei Deputaţilor arată că are obrazul mult mai gros decât prevede legea
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Însă ordonanţele nu pot intră în vigoare dacă Parlamentul nu se întruneşte în termen de 5 zile lucrătoare. Iar acest pas s-a dovedit .. o misiune imposibilă.

Mulţi dintre parlamentarii care au lipsit sunt plecaţi din ţară, în concediu. De altfel, nici Liviu Dragnea, care dat ordin de convocare a sesiunii extraordinare nu a venit.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Preşedintele Camerei Deputaţilor arată că are obrazul mul mai gros decât prevede legea şi a intrat în concediu după ce a făcut mişto de parlamentarii şi a convocat o sesiune extraordinară".

Marton Arpad, viceliderul deputatilot UDMR: "Nu va supăraţi, cineva convoacă o şedinţa şi el însuşi nu vine. Dar ce suntem noi?!"

Cel mai critic a fost Victor Ponta, până nu demult prietenul preşedintelui Camerei Deputaţilor, dat afară recent din PSD.

Înainte să plece, Dragnea l-a desemnat să îl înlocuiască pe fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache cel pe care colegii îl strigă "ALTĂ ÎNTREBARE". Acesta a încercat în zadar să explice că o şedinţa fără cvorum este totuşi perfect regulamentară.

Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: "Ieri am avut o consultare telefonică cu toţi membrii Biroului Permanent".

Iordache susţine că Biroul Permanent a fost convocat nu în şedinţa, ci în teleconferinţă. Ilegal, spune opoziţia, care va sesiza Curtea Constituţională.

Raluca Turcan, deputat PNL: "Este nevoie de solicitarea preşedintelui României, solicitarea Biroului Permament al uneia dintre Camere sau solicitarea a o treime dintre parlamentari. Niciuna dintre aceste condiţii nu a fost îndeplinită pentru sesiunea extraordinară convocată la dorinţa domnului Dragnea. Domnul Dragnea a afirmat că-şi doreşte o sesiune extraordinară. Poate că-şi doreşte la Teleorman, dar nu poate să-şi dorească în Parlamentul României decât în baza Constituţiei".

Eugen Tomac, deputat PMP: „Ieri (luni – n.r.) după-amiază am fost convocaţi de către domnul Dragnea pentru o sesiune extraordinară. Constatăm însă un lucru ieşit din comun şi grav, pentru că singurul pesedist care s-a prezentat astăzi la muncă este domnul Iordache, omul bun la toate, şi ceilalţi lideri din conducerea Camerei Deputaţilor, membri PSD, stau bine mersi în vacanţă. În schimb, aici mascarada continuă, motiv pentru care, având în vedere că nu a existat cvorum în cadrul Biroului Permanent, puterea nu a reuşit să îşi asigure acest lucru pentru că pesediştii stau bine mersi în vacanţă, în frunte cu domnul Dragnea, nu vom participa nici de la ora 15.00 la mascarada numită sesiune extraordinară”.

Cert este că ordonanţele de plafonare a pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului nu pot intră în vigoare dacă Parlamentul nu este LEGAL în sesiunea extraordinară.

Opoziţia ameninţă că se va adresa Curţii Constituţională pe motiv că puterea încalcă legile în vigoare şi Constituţia.

Plenul Senatului a fost suspendat din lipsă de cvorum

Plenul Senatului, convocat în sesiune extraordinară, a fost suspendat, marţi, din lipsă de cvorum, fiind prezenţi doar 58 de senatori, din 136.

Însă OUG-urile emise de Guvern vineri, printre care şi cea privind pensiile speciale şi cea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, au fost repartizate comisiilor, cu termen de depunere a raportului 31 august, astfel încât vor putea fi publicate în Monitorul Oficial şi intra în vigoare.,

Şedinţa Senatului a durat doar 10 minute, preşedintele Călin Popescu Tăriceanu constantând lipsa cvorumului. Nu era însă nevoie de cvorum pentru repartizarea OUG-urilor emise de Guvern vineri către comisii, astfel încât ele să poată intra în vigoare. De altel, plenul nici nu avea stabilită o ordine de zi.

PNL a lipsit de la şedinţă, liderul grupului, Mario Oprea, contestând legalitatea convocării sesiunii extraordinare.

OUG-urile intrate în procedură legislativă sunt: OUG privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme, OUG pentru modificarea Codului muncii, OUG privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, OUG privind salarizarea poliţiştilor, OUG privind drepturile foştilor preşedinţi, OUG privind legea farmaciei, OUG privind pensiile de serviciu, OUG privind drepturile persoanelor cu handicap şi OUG privind ELCEN.

Având în vedere că termenul de depunere a rapoartelor este 31 august, ele vor fi votate în noua sesiune parlamentară, din septembrie, însă vor putea intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Băsescu: ”Ţeparul de Teleorman, Liviu Dragnea"

Decizia lui Dragnea a provocat o reacţie virulentă din partea preşedintelui PMP, Traian Băsescu, acesta acuzându-l pe Liviu Dragnea, pe care-l numeşte ”ţepar de Teleorman”, că a convocat sesiunea extraordinară pentru aprobarea ordonanţelor de urgenţă care ”vor face pulbere programul de guvernare cu care Dragnea a înşelat un popor întreg” şi că, din laşitate, i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor pe durata sesiunii ”lacheului” Florin Iordache.

”Ţeparul de Teleorman, Liviu Dragnea, a convocat sesiune extraordinară a Parlamentului pentru mâine, la ora 15. Sesiunea extraordinară va prilejui guvernului Tudose ocazia unor ordonanţe de urgenţă care vor face pulbere tot programul de guvernare cu care Dragnea a înşelat un popor întreg în campanie. Un program pe care incompetentul Vâlcov i l-a servit, iar «păcăliciul» de Teleorman l-a înghiţit fără să înţeleagă aberaţiile din acest program”, a scris, luni, pe Facebook, Traian Băsescu.

Un alt reproş pe care i-l aduce preşedintele PMP lui Dragnea este faptul că nu a avut curajul să prezideze lucrările Camerei în această sesiune extraordinară.

”Pentru ca laşitatea acestui ţepar ordinar, care este Liviu Dragnea, să fie pe deplin ilustrată, ţeparul de Teleorman a convocat sesiune extraordinară şi a intrat în concediu, delegând atribuţiunile vicepreşedintelui (lacheului) Iordache”, a mai scris Băsescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Victor Ponta, despre sesiunea extraordinară: O mică mascaradă, ne facem că muncim
Victor Ponta, despre sesiunea extraordinară: O mică mascaradă, ne facem că muncim

Deputatul Victor Ponta a declarat că sesiunea extraordinară este „o mică mascaradă”, iar parlamentarii se fac că muncesc, în condiţiile în care nici preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu a fost prezent.

Ludovic Orban: Preşedintele Camerei Deputaţilor arată că are obrazul mult mai gros decât prevede legea
Ludovic Orban: Preşedintele Camerei Deputaţilor arată că are obrazul mult mai gros decât prevede legea

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, l-a criticat pe Liviu Dragnea pentru că a lipsit de la şedinţa de Birou Permanent al Camerei Deputaţilor pe care el însuşi a convocat-o în vederea sesiunii extraordinare.

Tăriceanu: Comisiile vor decide dacă sesizăm CCR cu privire la un conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament
Tăriceanu: Comisiile vor decide dacă sesizăm CCR cu privire la un conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că scrisoarea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 privind o posibilă sesizare a CCR cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională va fi soluționată în comisii..

Ministrul Justiției: Orice persoană care ocupă o funcţie publică ar trebui să se prezinte în fața comisiei parlamentare
Ministrul Justiției: Orice persoană care ocupă o funcţie publică ar trebui să se prezinte în fața comisiei parlamentare

Ministrul Justiţiei face lobby comisiei parlamentare care investighează alegerile prezidenţiale din 2009. Tudorel Toader a declarat că orice persoană care ocupă o funcţie publică ar trebui să dea curs invitaţiei şi să se prezinte în faţă comisiei.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.