Victor Ponta in Parlament, despre bugetul pe 2013: Am promis revenirea salariilor bugetarilor

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE discursul premierului Victor Ponta in plenul Parlamentului pe tema bugetului de stat pe 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in debutul dezbaterilor din plen asupra proiectului Legii bugetului pe anul 2013, ca opozitia reprezentata in Parlament si in Romania de UDMR si PPDD este si poate fi un partener pentru majoritatea parlamentara.

El a aratat ca este un lucru important ca orice majoritate, oricat de consistenta este acum sau oricat de fragila era in urma cu un an, are obligatia de a trata cu respect opozitia si de a invata din lectiile "dureroase" ale anilor trecuti, cand simpla majoritate era considerata suficienta pentru a impune un punct de vedere.

Ponta a mai spus ca aceeasi solicitare la dialog a adresat-o si grupului PDL, care insa a refuzat o intalnire.

Proiectul de buget propus de Guvern pentru acest an a fost discutat, negociat si agreat cu FMI, CE si Banca Mondiala si este prefectibil in continuare, dar amendamente nu pot fi acceptate decat daca exista o baza pentru acestea, a mai afirmat premierul Victor Ponta, in plenul Parlamentului. El a aratat ca proiectul de buget nu mai pune accentul pe finantari strict de la bugetul de stat, care in perioada 2010-2012 s-au dovedit a fi "strict clientelare", ci pe fonduri europene si rambursabile.

Citește și
Parlamentari
Mediafax: Camera a achizitionat 500 de insigne pentru deputati, pentru care a platit 31.000 de lei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Premierul a explicat totodata ca Guvernul a decis sa mentina cota unica de impozitare, deoarece aceasta a fost una dintre intelegerile politice pe care a fost formata USL, chiar daca el personal, in calitate de social-democrat, pledeaza pentru un sistem de impozitare diferentiata.

E a adaugat ca spera ca proiectul de buget sa fie adoptat de Parlament si promovat de presedinte cat mai curand.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- "Le multumesc grupurilor parlamentare UDMR si PPDD pentru discutiile extrem de utile si serioase pe care le-am avut la intalnirile cu ele. Vreau sa transmit un mesaj ca opozitia reprezentata in Parlament si in Romania de catre UDMR si PPDD este si poate fi partener pentru majoritatea parlamentara in discutiile care privesc prezentul si viitorul acestei tari"

- "Este un mod de lucru pe care intentionez sa-l continui atat timp cat voi fi prim-ministru. imi doresc sa ramana ca o regula de respect si de colaborare intre putere si opozitie"

- Ne dorim pe noul buget sa avem o colectare mai buna.

- "Vreau sa multumesc tuturor acelor parlamentari care au inteles ca amendamente la bugetul de stat pot fi facute daca exista si o baza pentru acestea. Nu cred ca bugetul intocmit de Guvern este prefect, cred ca este perfectibil si poate fi imbunatatit prin contributia dumneavoastra, dar cred ca mesajul de stabilitate si de seriozitate pe care cei mai multi dintre membrii Parlamentului l-au dat la momentul dezbaterii in comisii va continua si in perioada dezbaterilor din plen"

- Referitor la zona de promisiuni pe care le indeplinim in noul proiect de buget. Am promis revenirea salariilor bugetarilor la ceea ce in 2010 a fost taiat. In actualul buget aceste sume sunt prevazute si va rog sa votati. La fel indexarea pensiilor. Era momentul in care o noua putere sa respecte aceasta promisiune.

- Veti gasi in actualul buget alocata o suma importanta pentru investitii.

- "Pentru cota unica de 16%, nu am ascuns niciodata si nu voi ascunde nici in continuare faptul ca, fiind social-democrat, cred in impozitarea diferentiata, insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea Uniunii Social-Liberale si promisiunea ferma facuta de noi in campania electorala privind pastrarea cotei unice se reliefeaza in acest buget si imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce, din punctul de vedere al unui social-democrat, este mai putin bine-venit in ceea ce priveste zona sociala. Am mentinut cota unica si o vom mentine in continuare"

- Imprumutam cu costuri mai mici in 2013. O mare parte din sumele pe care bancile le imprumutau satatului raman in mediul privat.

- 2013 este anul in care putem intr-adevar sa consolidam statutul de tara stabila, este anul in care alaturi de dvs si chiar si de opozitie putem intr-adevar sa mutam Romania in directia cea buna

- Va rog sa puneti in aceste dezbateri in plen toate intrebarile, multumesc acelor parlamentari care au inteles ca amendamente la bugetul de stat pot fi depuse daca exista si o baza, cred ca mesajul de stabilitate si seriozitate pe care cei mai multi parlamentari l-au dat va continua.

Parlamentarii incep dezbaterile pe proiectul bugetului de stat pe 2013. Vor lucra pana seara tarziu

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a stabilit, luni, in principiu, ca deputatii si senatorii sa lucreze marti si miercuri, in sedinta comuna, pana la ora 20.00 pe proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

"Marti, la ora 9.00, vor fi Birourile reunite ale Camerei si Senatului, iar de la ora 10.00 incepe dezbaterea bugetului. in principiu, s-a stabilit ca marti si miercuri programul sa fie pana la ora 20.00, urmand ca joi si vineri probabil pana la epuizarea dezbaterii", a explicat secretarul Camerei Niculae Mircovici, dupa sedinta conducerii Camerei.

Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat, vineri seara, cu amendamente, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. Raportul favorabil a intrunit 23 de voturi "pentru", 3 abtineri si 5 voturi "impotriva".

La nivelul comisiilor de buget-finante a fost amendat proiectul legii bugetului de stat, fata de forma popusa de Guvern, fiind realizate o serie de redistribuiri de sume de la bugetul Ministerului de Finante catre alti ordonatori de credite.

De asemenea, parlamentarii din cele doua comisii au adoptat, vineri seara, fara amendamente, proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013.

Raportul favorabil a intrunit 24 de voturi "pentru", cinci voturi "impotriva" si trei abtineri.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Victor Ponta:
Victor Ponta: "Trebuie vazut daca putem adopta bugetul cu statutul parlamentarilor respins"

Comisia Europeana nu a avut obiectii fata de noul statut propus al parlamentarilor si trebuie vazut daca bugetul pe 2013 mai poate fi aprobat ca efect al deciziei presedintelui de a trimite Parlamentului spre reexaminare acest statut, a declarat Ponta.

Mediafax: Camera a achizitionat 500 de insigne pentru deputati, pentru care a platit 31.000 de lei
Mediafax: Camera a achizitionat 500 de insigne pentru deputati, pentru care a platit 31.000 de lei

Conform Mediafax, Camera Deputatilor a achizitionat 500 de insigne pentru cei 412 deputati din legislatura 2012-2016, prin "cumparare directa" de la firma SC Bograve Advertising SRL, pe care a platit 31.000 de lei, respectiv 62 de lei pe bucata.

Cezar Preda: PDL voteaza impotriva bugetului prezentat de USL
Cezar Preda: PDL voteaza impotriva bugetului prezentat de USL

PDL va vota impotriva proiectului de buget pe anul 2013 prezentat de USL, a declarat, luni, prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.