Legile justiției sunt gata. Tudorel Toader nu a ținut cont de avizul negativ al CSM

×
Codul embed a fost copiat

Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat, a anunţat, miercuri dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că prioritară este îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.

"Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei - vom participa la toate dezbaterile! Prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii pilot pronunţată de CEDO referitoare la condiţiile din penitenciare!", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

În forma scrisă de ministrul Tudorel Toader, există câteva prevederi controversate, cum ar fi eliminarea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de la DNA, DIICOT şi a procurorului general, dar şi trecerea inspecţiei judiciare de la CSM la la Ministerul Justiţiei.

Toate acestea au atras criticiele societăţii civile, iar CSM a dat un aviz negativ proiectului. Ba mai mult, peste 3 mii 5 sute de magistraţi au trimis o scriosoare în care au cerut retragerea proiectului.

Citește și
Tudorel Toader
Ministrul Justiției dă un pas înapoi. Toader se gândește să nu treacă Inspecția Judiciară în subordinea sa
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Potrivit acestuia, comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017.

"Prevederile art. 55^1 reglementează Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare. Potrivit alin. (1), la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată", explică ministrul Toader.

Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este una dintre temele şedinţei de miercuri a Coaliţiei PSD-ALDE. Colaliţia de guvernare, întrunită în şedinţă vineri, a decis ca legile Justiţiei să fie modificate prin iniţiativă legislativă asumată de parlamentarii PSD - ALDE şi să nu mai aştepte ca pachetul să fie asumat de Guvern şi abia apoi trimis Legislativului pentru dezbatere.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, marţi, că legile justiţiei pot fi adoptate în actuala sesiune, prin iniţiativă parlamentară. ”Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiţiei astăzi să spună care ar fi perioada obligatorie ca să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Decizia noastră politică a fost comunicată să le adoptăm în această sesiune parlamentară”, a declarat Liviu Dragnea. ”Părerea mea, e o părere unanimă să fie iniţiativă parlamentară”, a subliniat liderul PSD.

Întrebat dacă îşi menţine punctul de vedere privind procedura de numire a procurorilor şefi, preşedintele PSD a afirmat: ”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia punctual. Eu în continuare până la ora asta susţin că în acea procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, CSM şi preşedintele României”.

”În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, cred cu tărie mai ales după ultimele evenimente că această instituţie trebuie să fie o instituţie autonomă. Dacă nu vor putea acum, în comisia specială, să găsească cea mai bună formă, poate se discută de o lege specială pe care s-o adoptăm în următoarele luni. Obiectivul este ca IJ să fie o instituţie autonomă”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta "nesocoteşte" în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.

Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.

Şeful statului spunea că îl îngrijorează profund faptul că se propune, prin proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, spunând că este o „greşeală fundamendală”. Preşedintele a mai spus că mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei aduce presiune politică asupra Inspecţiei.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Contre între Kovesi si inspectorii care au verificat DNA.
Contre între Kovesi si inspectorii care au verificat DNA. "Rolul nostru nu e să aducem laude"

''Rolul unui control la DNA nu este de a vâna greşeli, dar nici de a-i aduce laude neasemuite Codruţei Kovesi''. Este doar una dintre replicile dure pe care şefii Inspecţiei Judiciare i le-au dat i la CSM şefei DNA.

Ministrul Justiției dă un pas înapoi. Toader se gândește să nu treacă Inspecția Judiciară în subordinea sa
Ministrul Justiției dă un pas înapoi. Toader se gândește să nu treacă Inspecția Judiciară în subordinea sa

Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei va fi gata săptămâna viitoare.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.