Ministrul Justitiei Tudorel Toader: Daca ma invita Dragnea sa dau explicatii pe raport, ma duc. Reactia liderului PSD

ministrul Justitiei, Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri ca daca il invita presedintele PSD, Liviu Dragnea, sa dea explicatii in cazul concluziilor raportului privind evaluarea activitatii Parchetului General si DNA, va merge, dar nu sa se justifice.

UPDATE 18:50 Liviu Dragnea a spus ca nu l-a invitat pe Tudorel Toader la nicio sedinta. "Cu prag sau faara prag, ministrul trebuie sa puna pe site acest proiect de lege, trebuie sa stea in dezbatere 30 de zile, sa vedem care e forma finala care va veni in Parlament. Vor conta parareile specialistilor".

Dragnea a spus ca el, personal, considera ca 2 lucruri sunt importante: sa fie respectat cu strictete decizia CCR si sa fie foarte clar orice articol din Codul Penal. "Nici abuzul in serviciu, nici pragul, nu reprezinta marile probleme nationale ale Romaniei". El a spus ca unii dintre colegii sai sunt mai nervosi.

Chestionat daca are ceva sa ii reproseze ministrului Justitiei, liderul PSD a spus: „Nu ii reprosez ca nu sunt furnizor de reprosuri, dar i-am spus public, eu am zis ca ii voi sustine decizia, chiar daca se supara marele moralist Traian Basescu, daca va fi bine argumentata, o decizie in stanga sau o decizie in dreapta. A facut o fundamentatie si o argumentatie foarte buna, bazata masiv pe motivarea deciziei CCR cu o concluzie care trebuia sa aiba alta motivare. Asta este dezamagirea mea”.

De asemenea, intrebat daca se pune problema retragerii sprijinului politic pentru Tudorel Toader, Liviu Dragnea a raspuns negativ, precizand ca acesta va trebui sa capete si o experienta politica. „Din punctul meu de vedere, nu. Cel putin nu in acest moment. Cred ca domnul ministru, dincolo de experienta foarte mare pe care o are si expertiza pe care o are, trebuie sa capete si experienta politica. Este un guvern politic si cred ca va invata din neconcordantele acestea in comunicare. Trebuie totusi sa vina cu legile pe care le asteapta toata lumea”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.
 

Citește și
Tudorel Toader
Ministrul Justitiei anunta un "audit extern" la Parchetul General, DNA si DIICOT. Primul raport l-a nemultumit pe Dragnea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Intrebat daca va raspunde in fata presedintelui PSD, Liviu Dragnea, si a premierului Sorin Grindeanu pentru concluziile raportului, ministrul Justitiei a spus:

"De ce trebuie sa raspund eu? Eu am facut evaluarea mea. Nu cred ca trebuie sa le raspund dansilor. Daca ma vor intreaba, le voi spune, dar nu prin intermediul presei”.

Ministrul Justitiei a precizat ca daca va fi invitat intr-o sedinta a coalitiei de guvernare in calitate de membru al Guvernului, este firesc sa mearga.

"Dar, retineti, daca voi fi invitat, cu nuanta ca nu ma duc sa ma justific, ci ma duc sa fac mai bine explicat continutul acelui raport si concluziile”, a mai spus Toader, potrivit News.ro.

El a adaugat ca, pana la acest moment, nu a primit nicio astfel de invitatie din partea lui Liviu Dragnea.

Ministrul Justitiei a mai spus ca nu ii este teama de o posibila remaniere dupa o analiza pe care Liviu Dragnea a anuntat-o asupra activitatii ministrilor din Guvernul Grindeanu.

„Nu are de ce sa-mi fie teama, indiferent de solutie. Eu sunt rectorul Universitatii, nu...”, a adaugat Toader.

Ministrul Justitiei a mai spus, intrebat daca voia sa ia o alta decizie dupa finalizarea raportului in cazul procurorilor sefi Augustin Lazar si Codruta Kovesi, dar s-a razgandit dupa ce ar fi avut unele intalniri, Toader a spus: „Sa va explice cei care au dat declaratiile. Eu stiam ca nu pot face controlul de fond. Toti realizeaza si sunt de acord cu faptul ca este o iluzie sa crezi ca in doua saptamani poti face o analiza de fond”.

Intrebat daca inainte de a anunta auditul extern la Parchetului General, DNA si DIICOT a vorbit cu senatorul Serban Nicolae, care a amintit de o asemenea initiativa, Toader a spus:

"Nu a existat nicio discutie cu Serban Nicolae. Nu am vorbit cu Nicolae de foarte multa vreme, anul asta nu ne-am vazut. Inca nu am inspiratie de la dansul”, a mai spus Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, in 29 martie, cand a prezentat concluziile evaluarii procurorului general Augustin Lazar si a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare din functii a acestora.

El a precizat ca evaluarea sefilor celor doua institutii a fost facuta de el, fara niciun fel de presiune si ingerinta si ca nu a verificat solutii din dosare. Toader a sustinut, insa, ca este oportuna "instituirea unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar aceasta autoritate trebuie exercitata de ministrul Justitiei, fara ingerinte in activitatea procurorului de a da solutii.

Presedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca "nu isi asuma" raportul prezentat public de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public si a DNA, comentand ironic ca procurorii sefi ai celor doua institutii "tremura de frica" odata cu anuntarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justitiei.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, privind nemultumirile din PSD referitoare la evaluarea pe care ministrul Justitiei a facut-o activitatii Parchetului General si DNA, ca nu crede ca va fi o problema daca Tudorel Toader va fi chemat la sedinta coalitiei de guvernare pentru a explica raportul.

”Daca se considera necesar de catre colitie sau de catre unul dintre partidele care fac parte din coalitie, eu cred ca nu are o problema domnul ministru sa mearga sa explice deciziile pe care le-a luat”, a aratat Grindeanu.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de modificare a Codului Penal. Abuzul in serviciu nu va avea prag valoric
Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de modificare a Codului Penal. Abuzul in serviciu nu va avea prag valoric

Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru punerea lor in acord cu deciziile CCR, a anuntat miercuri dimineata ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei anunta un
Ministrul Justitiei anunta un "audit extern" la Parchetul General, DNA si DIICOT. Primul raport l-a nemultumit pe Dragnea

Ministrul Justitiei Tudorel Toader pare sa fi fost receptiv la criticile la adresa raportului sau formulate de liderul condamnat penal al PSD.

Sorin Grindeanu: Am anumite semne de intrebare legate de modul in care a fost prezentat raportul de evaluare al lui Toader
Sorin Grindeanu: Am anumite semne de intrebare legate de modul in care a fost prezentat raportul de evaluare al lui Toader

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, ca are anumite semne de intrebare privind modul in care a fost prezentat raportul de evaluare a sefilor de parchete, relateaza news.ro.

Grindeanu face front comun cu Dragnea in privinta ministrului Justitiei.
Grindeanu face front comun cu Dragnea in privinta ministrului Justitiei. "Poate pare o fractura de logica si poate chiar e"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, ca poate pare "o fractura logica" in firul evaluarii facute de ministrul Justitiei pe tema activitatii Ministerului Public.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.