Ministerul Justiției revine: În doar câteva ore, pragul pentru abuzul în serviciu a scăzut de la 250.000 la 9.000 de lei

parlament
Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministerul Justiţiei a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri seară, precizări în legătură cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curţii Constituţionale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiţiei în anul 2022 şi aprobate de Guvern la 28 decembrie 2022, scrie news.ro.

Astfel, reprezentanţii MJ au arătat că, în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Decizia Curţii Constituţionale a României nr.392/2017 prevede:

a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale”;

b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.”

Citește și
ambulanta
Managerul Ambulanței Maramureş, directorul economic şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată de DNA
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Conform MJ, ”nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu”.

”Pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiţiei va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei”, a precizat sursa citată.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Proiectul a fost votat cu 79 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 11 abţineri. USR, prin vocea fostului ministru al Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, ”este mai toxic decât Iordache”, iar ”Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”.

Potrivit USR, ”PSD, PNL şi UDMR tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei! Adică fapta prin care un funcţionar public produce ,cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune”.

”Predoiu e mai toxic decât Iordache. Sub oblăduirea lui, pesediştii, peneliştii şi udemerişti tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Adică fapta prin care un funcţionar public produce ,cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune. Ce reprezintă pentru îmbuibaţii din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată. Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susţine în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată. Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”, spunea fostul ministru Stelian Ion pe Facebook.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan subliniază că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. El le cere deputaţilor ”să corecteze varianta votată” în Senat. ”De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, afirmă el.

”Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată! Le cer colegilor din Camera Deputaţilor să corecteze varianta votată în această dimineaţă în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, a susţinut Rareş Bogdan, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, solicită Ministerului Justiţiei să prezinte public ”o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”. ”PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie”, arată el.

Ciolacu: Coaliţia va susţine propunerea specialiştilor

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri seara că a luat act de propunerea Ministerului Justiţiei privind instituirea unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu, iar coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor de la MJ.

"Am luat act de răspunsul Ministerului Justiţiei la solicitarea pe care am făcut-o şi de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce priveşte abuzul în serviciu. Coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor din Ministerul Justiţiei. Am discutat şi cu premierul Ciucă şi ne vom însuşi amendamentele la această lege", a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor solicitase anterior ca Ministerul Justiţiei să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu opiniile specialiştilor în drept.

Ciucă: Am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, anunţă că propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu va fi susţinută, el adăugând că liderul deputaţilor PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, a fost mandatat să depună acest amendament în numele liberalilor.

"În această seară, am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Naţional Liberal, în vederea susţinerii şi adoptării lui", a scris Ciucă pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Directorul de la ”Sala Polivalentă” Bucureşti, trimis în judecată de DNA după ce ar fi luat 56.000 de lei pe nedrept
Directorul de la ”Sala Polivalentă” Bucureşti, trimis în judecată de DNA după ce ar fi luat 56.000 de lei pe nedrept

Directorul Complexului Sportiv National (CSN) ”Sala Polivalentă” Bucureşti, Cătălin-Ovidiu Buhăianu-Obuf, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale. 

Managerul Ambulanței Maramureş, directorul economic şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată de DNA
Managerul Ambulanței Maramureş, directorul economic şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată de DNA

DNA a trimis în judecată patru angajați de la Serviciul de Ambulanță Maramureș, printre care și managera și directorul economic. Ei sunt cercetați, printre altele, pentru uz de fals și abuz în serviciu.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.