Macovei cere demisia lui Rus de la Interne, dupa ce a semnalat incalcari ale legii in cazul Nastase

Ioan Rus

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei semnaleaza incalcari ale legii in cazul fostului premier Adrian Nastase, de la "negocierea" unui regim preferential de a ajunge la inchisoare pana la vizitele primite la spital.

Aceasta cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

"Gestul ministrului Administratiei si Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Nastase si de a negocia cu acesta un regim preferential de a ajunge la inchisoare este inacceptabil. Si asa ramane, chiar daca ministrul ar promite public ca va telefona tuturor condamnatilor la pedepse cu inchisoare de azi incolo ca sa-i intrebe cum vor sa fie dusi la penitenciar"
, sustine Monica Macovei, intr-o declaratie remisa, vineri, agentiei MEDIAFAX.

Ea adreseaza o serie de intrebari, sustinand ca raspunsul corect la acestea este demisia ministrului Ioan Rus.

"De ce un ministru al Guvernului Romaniei l-a sunat pe Adrian Nastase sa-i ofere o varianta preferentiala de a merge in arest ca sa-si ispaseasca pedeaspa stabilita in unanimitate de un complet de cinci judecatori de la cea mai inalta instanta de judecata? Pe cati condamnati penali ii suna ministrul de Interne sa-i intrebe cum prefera sa ajunga in arest? Cu geamuri fumurii? Fara catuse? Din garaj sau pe usa din fata?", arata Macovei.

Monica Macovei
mentioneaza o declaratie a ministrului Ioan Rus, conform caruia Adrian Nastase a inceput deja executarea pedepsei de doi ani inchisoare, avand calitatea de detinut.

"Dansul este detinut. In acest moment isi ispaseste prima zi de pedeapsa... Paza o asigura Ministerul de Interne in acest moment", a spus Rus, conform presei.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Prin urmare, fiecare zi petrecuta in Spitalul de Urgenta Floreasca se scade din pedeapsa pe care trebuie, potrivit deciziei judecatorilor, sa o execute in penitenciar", mentioneaza Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei mentioneaza ca, odata inceputa executarea pedepsei, Adrian Nastase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform carora persoanele private de libertate pot fi vizitate de sot sau de sotie ori de rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimtamantul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitata si de alte persoane, cu aprobarea scrisa a directorului locului de detinere. Durata vizitei este de la 30 de minute pana la 2 ore, in functie de numarul solicitarilor de acordare a vizitelor si de spatiile existente.

Persoanele private de libertate pot beneficia in cursul unei zile de o singura vizita. Arestatii preventiv si persoanele condamnate pentru care nu s-a stabilit inca regimul de executare a pedepsei beneficiaza de 4 vizite/luna;

Persoanele private de libertate internate in spitale din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate cu aprobarea directorului locului de detinere si cu avizul medicului in a caror supraveghere se afla, in prezenta unui lucrator al sectorului vizita din cadrul penitenciarului.

Macovei adauga ca "ministrul Ioan Rus trebuie sa explice de ce tolereaza incalcarea legii si de ce ii asigura detinutului Nastase un regim privilegiat".

"Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Nastase de catre membrii PSD, alti politicieni sau persoane care nu erau rude ale detinutului? Trebuie publicate cererile de vizita si aprobarile. Au fost toate aceste persoane supuse controlului, asa cum prevede legea executarii pedepselor? Au fost mai mult de o vizita pe zi si 4 pe luna? Daca da, de ce s-a incalcat legea si cine va raspunde pentru asta? Cine a stabilit ca, dupa interventia chirurgicala, condamnatul Adrian Nastase nu poate fi incarcerat si tratat in spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorita inclusiv medicului Serban Bradisteanu, fost senator PSD si inculpat si el de DNA?", sunt intrebari pe care le adreseaza Macovei.

Ea arata ca toate vizitele (altele decat cele ale avocatului sau familiei) pe care le primeste detinutul Adrian Nastase fara aprobarea directorului locului de detinere sunt ilegale.
"Singura atitudine corecta, dupa raspunsurile pe care o tara intreaga le asteapta, este demisia ministrului Rus", incheie Monica Macovei.

Cum raspunde PSD la acuzatiile lansate de Monica Macovei

O prima reactie din partea PSD a venit din partea senatoarei social-democrate, Lia Olguta Vasilescu.

„Ioan Rus a procedat corect, a procedat uman. Sunt colegi ai Monicai Macovei din PDL carora le este pur si simplu rusine ca fac parte din acelasi partid cu o persoana lipsita de orice fel umanitate si care nu stie altceva decat sa genereze ura. Cred ca nici macar Traian Basescu nu este capabil de atata rautate. Sunt sigura ca Monica Macovei regreta profund disparitia perioadei in care se semnau mandate in alb, iar oamenii erau ridicati pe sus fara a sti pentru ce, pacatul lor fiind acela de a se exprima impotriva regimului.

Am speranta ca se va gasi macar o voce rationala in PDL care sa ii transmita Monicai Macovei ca este absurda. Astfel de pozitii arata inca o data cat de mult are nevoia Romania de revenire la normalitate. Asta a incercat USL in aceste saptamani de guvernare, dar se pare ca acei politicieni care si-au cladit carierele prin minciuna si instigare la ura nu pot trai intr-un mediu normal si simt nevoia sa il distruga”, a spus Lia Olguta Vasilescu intr-un comunicat de presa.

La randul sau, senatorul PSD Dan Sova a declarat ca pozitia Monica Macovei este "absurda si arata rautate viscerala".

Reactia doamnei Macovei arata pana unde a ajuns politica PDL de instigare la ura. Ceea ce a facut Ioan Rus este uman. Nu a ajutat pe nimeni sa se sustraga de la nimic. inteleg insa ca pozitia Monicai Macovei deriva din dragostea ei netarmuita pentru anchetele de tip stalinist, din vremuri de trista amintire, in care dusmanii „poporului” erau umiliti public inainte sa fie trimisi la canal. Reflexele de procuror comunist nu par sa dispara cu mare usurinta.

Nu am auzit-o pe aceasta aparatoare a dreptatii si legii sa spuna ceva atunci cand presedintele Romaniei sugera, in fata camerelor de luat vederi, ca retinerea lui Puiu Popoviciu nu este justificata, datorita a ceea ce facuse acesta pentru Bucuresti. Fostul ministru al Justitiei are o pozitie rusinoasa si inumana”, a afirmat senatorul PSD.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Nicolae Ciucă, glume la evenimentul de lansare a candidatului PNL pentru Primăria Calafat: ”Asta e pentru memento mori”
Nicolae Ciucă, glume la evenimentul de lansare a candidatului PNL pentru Primăria Calafat: ”Asta e pentru memento mori”

Nicolae Ciucă a participat, marţi, la evenimentul de lansare pentru funcţia de primar al municipiului Calafat, judeţul Dolj, a lui Dorel Mituleţu.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR
REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR

Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE, ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte beneficiarii din sectorul privat, afirmă REPER.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.