Liviu Negoita, premier desemnat. PNL, PSD si UDMR nu au venit la negocieri

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Criza politica intra intr-o noua faza, iar cele 2 tabere s-au batut in nume de primari pentru functia de premier. Seful statului l-a desemnat vineri pe Liviu Negoita, ca un raspuns la reactia opozitiei care-l sustine pentru Klaus Johannis.

Nominalizarea lui Liviu Negoita vine dupa doua runde de discutii, pe care Traian Basescu le-a avut joi seara si vineri dimineata cu reprezentantii partidelor politice.

Previzibil, intalnirile au fost unele cu scantei. Chiar si asa, dupa un discurs in care a dat pentru o clipa impresia c-o sa le faca pe plac rivalilor si o sa nominalizeze un bun gospodar, ales cu o majoritate de voturi, numele rostit a fost altul decat cel asteptat.

"Numele primului-ministru desemnat e Liviu Negoita. A obtinut 80% din voturi la alegerile locale, iar sectorul 4, un sector cu 400.000 de oameni, de trei ori mai mult decat Sibiul, arata cel putin la fel de bine ca Sibiul. Ii doresc succes". Din cauza emotiilor, Traian Basescu a confundat sectorul pe care Liviu Negoita il pastoreste: sectorul 4, in loc de 3.

La negocierile initiate de premierul desemnat Liviu Negoita au venit doar liderii PD-L, cei ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, si parlamentarii independenti.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Varianta invocata de partide - amanarea desemnarii dupa alegeri
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Reprezentantii PSD, PNL si cei ai UDMR - sustinatori ai variantei Johannis - au declinat invitatia lui Liviu Negoita din varii motive.

Social-democratii au transmis ca vor o discutie cu premierul desemnat abia luni, la Parlament, in timp ce liberalii au fost si mai fermi: "Din acest moment nu mai avem cu cine sa discutam", a replicat Ludovic Orban.

Motivul invocat de UDMR a fost, insa, cel mai original: "Nu vom participa la intalnire pentru ca niciun lider UDMR nu se afla in Bucuresti".

18:05 Premierul desemnat, Liviu Negoita, a invitat partidele parlamentare pentru duminica, la ora 16.00, pentru a prezenta echipa guvernamentala care va fi propusa Parlamentului pentru votul de investitura, a anunţat liderul grupului parlamentarilor independenti, Gabriel Oprea.

17:00 Premierul interimar, Emil Boc, a declarat ca este convins ca Parlamentul va vota foarte repede un Guvern condus de Liviu Negoita, afirmand ca are incredere ca parlamentarii nu vor recidiva in cazul acestuia dupa ce "au gresit" la votul pentru Cabinetul propus de Lucian Croitoru.

13:58: Premierul desemnat, Liviu Negoita, reprezinta o alegere buna, pentru ca era nevoie de o persoana tanara, aceasta functie fiind una dintre cele mai grele din Romania, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

13:55 Liviu Negoita a invitat toate partidele astazi, la ora 17.00, la negocieri privind formarea unui guvern de uniune nationala. Acestea vor fi organizate la Palatul Victoria, simultan cu toate partidele.

13:52: Premierul desemnat a declarat ca doreste sa numeasca in Guvern si tehnocrati, dar va forma un Cabinet politic exclusiv PD-L daca celelalte partide nu doresc sa inainteze nominalizari de ministri si ca isi va însusi programul de guvernare transmis deja de Lucian Croitoru in Parlament.

Traian Basescu a mentionat ca, prin aceasta desemnare, a dorit sa faca o incercare de a raspunde exigentelor majoritatii create ad-hoc. El a adaugat ca, la precedenta desemnare, cea a lui Lucian Croitoru, a facut concesia de a nominaliza un prim-ministru independent, insa s-a dovedit ca jumatatea de drum pe care el a parcurs-o prin acest gest nu a fost suficienta pentru aceasta majoritate.

La randul sau, Liviu Negoita a declarat la Cotroceni ca doreste formarea unui guvern de coalitie, iar negocierile vor incepe vineri si vor dura trei zile, astfel ca lista noului cabinet va fi depusa luni la Parlament.

El a spus ca nu mai este timp de pierdut si ca misiunea sa este clara, legata de formarea unui Executiv.

Liviu Negoita a preluat biroul lui Lucian Croitoru de la Guvern, dotat cu calculatoare si echipamente de telecomunicatii speciale, iar Serviciul de Protectie si Paza i-a pus deja la dispozitie un autovehicul de protocol securizat, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Averea lui Liviu Negoita

Potrivit declaratiei de avere, ce a fost completata la inceputul lunii iunie, premierul desemnat are in proprietate doua terenuri la Balotesti si un teren la Campina, achizitionate in 1994, 2003 si 2004. Are pe numele sau si un apartament in Bucuresti, dobandit in 2000, iar impreuna cu sotia detine o casa de locuit in Balotesti, din 2002. In declaratia de avere apare si  apartamentul sotiei, din Calea Calarasi, din 2004.

Liviu Negoita mai are un depozit bancar in valuta, echivalentul a 7800 de lei. Impreuna cu sotia, mai are la aceeasi banca doua depozite in lei de 81.065 lei. Carmen Negoita mai are deschise doua conturi, de 42.776 lei si de 41.420 lei.

La capitolul "Plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate" de peste 5000 de euro, Liviu Negoita mentioneaza Clinica medicala Medpan SRL, sotia detine aici 33% din partile sociale ( 114.098 lei). Apoi, Negoita are patru rubrici cu mentiunea "creditare societate", in septembrie, octombrie si decembrie 2007, cu sume de 32.627 lei, 20.000 de lei, 31.111 lei si 8.025 lei.

In 2008, a obtinut in calitate de primar un venit de 50.181 lei, iar sotia sa un venit de 385.990 lei, in calitate de comisar CNVM.

De asemenea, au obtinut fiecare venituri din inchirierea apartamentelor proprii.

Liviu Negoita detine si 20 de parti sociale la Kora Edil SA si este membru al Asociatiei Beneficiarilor de Servicii Medicale.

Reactiile opozitiei nu au intarziat sa apara.

PNL va vota in Parlament impotriva "incropelii" de Guvern a lui Liviu Negoita, a declarat prim-vicepresedintele liberal, Ludovic Orban. De asemenea, aceasta a tinut sa precizeze ca nu mai are cu cine discuta, desemnarea lui Negoita fiind "cantecul de lebada" al presedintelui Basescu.

Ludovic Orban l-a acuzat pe Traian Basescu ca "isi bate joc de romani, de democratia din Romania si de Constitutie si s-a transformat din presedinte-jucator in presedinte-trisor".

La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, afirma ca solutia propusa de seful statului prin desemnarea lui Liviu Negoita ca premier este cea anticipata: "PD-L la butoanele alegerilor prezidentiale", spunand ca "Basescu nu se sfieste sa isi sacrifice locotenentii" pentru "a pastra controlul" asupra alegerilor.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Au iesit scantei la consultarile de la Cotroceni, dintre Basescu si partide
Au iesit scantei la consultarile de la Cotroceni, dintre Basescu si partide

In cautarea unui prim-ministru care sa treaca de Parlament, presedintele Traian Basescu a invitat joi seara partidele la Cotroceni.

Basescu: Varianta invocata de partide - amanarea desemnarii dupa alegeri
Basescu: Varianta invocata de partide - amanarea desemnarii dupa alegeri

Traian Basescu le-a spus reprezentantilor partidelor si grupurilor parlamentare, la inceputul intalnirii de la Cotroceni, ca varianta invocata de toate partidele a fost cea a amanarii unei desemnari pentru dupa prezidentiale.

Se cauta guvern! Basescu s-a consultat cu partidele la Palatul Cotroceni
Se cauta guvern! Basescu s-a consultat cu partidele la Palatul Cotroceni

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi dupa intalnirea delegatiei liberale cu presedintele Traian Basescu, ca ar putea avea loc o noua runda de consultari ale partidelor cu seful statului.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.