Liviu Dragnea si Valeriu Lazar au semnat contractul de finantare pentru gazoductul Iasi-Ungheni

gazoduct

Vicepremierul roman Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, si vicepremierul moldovean, Valeriu Lazar, ministru al Economiei, au semnat, joi seara, la Bucuresti, la sediul MDRAP, contractul de finantare pentru gazoductul Iasi-Ungheni.

Contractul de finantare, in valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost incheiat intre MDRAP si Ministerul Economiei din Republica Moldova si are la baza Acordul incheiat intre guvernele roman si moldovean in 2010 privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de Romania.

"Azi am semnat un document important pentru noi si pentru R. Moldova, anume finantarea din partea noastra, a Guvernului Romaniei, prin MDRAP, a unei sume care reprezinta cofinantarea R. Moldova pentru constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni. Este vorba de un proiect in valoare totala de 26,5 milioane de Euro, din care 7 milioane de Euro reprezinta contributia UE. Pentru partea R. Moldova, e vorba de 3 milioane de Euro din partea UE si 5,3 milioane de Euro pe care i-am semnat azi, bani care vor fi transferati de ministerul nostru catre R Moldova", a spus Dragnea, dupa semnarea documentului.

El a precizat ca este vorba de 10,5 km de gazoduct pe teritoriul R. Moldova, iar in partea de sud, traversare a raului Prut de 134 de metri.

Dragnea a spus ca Guvernul Ponta are toata determinarea sa aloce bani concreti pentru proiecte concrete de dezvoltare a Republicii Molodova.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"In 2010 s-a semnat acordul de asistenta financiara nerambursabila din partea Romaniei pentru R. Moldova. Azi e prima actiune concreta prin care se aloca bani reali pentru R. Moldova", a spus Dragnea.

El a aratat ca, dincolo de semnificatia economica a acestui acord semnat, mai exista doua semnificatii importante si profunde, respectiv cea politica si cea geostrategica.
La randul sau, vicepremierul moldovean Valeriu Lazar a precizat acest eveniment important a fost asteptat de mai mult timp la Chisinau.

"Este un proiect foarte, foarte important pentru Republica Moldova, care ne va ajuta sa facem fata poate uneia dintre cele mai mari provocari pe care le avem. Republica Moldova este conectata si dependenta practic suta la suta in asigurarea consumului sau intern de gaze naturale dintr-o singura sursa si respectiv pentru noi exista acest obiectiv nu numai politic, ci si economic si social, sa consolidam securitatea energetica a Republicii Moldova prin asigurarea unei alternative reale", a spus Valeriu Lazar.

In 12 octombrie, premierul Victor Ponta a declarat, pe santierul gazoductului Iasi-Ungheni, la iesirea din Vulturi (Iasi), ca este multumit de stadiul lucrarilor si ca graficul se respecta, spunand ca nu are importanta daca se termina in decembrie sau februarie, importanta fiind "valoarea pe structura de energie".

El a mai spus ca va merge la Bruxelles impreuna cu premierul moldovean, Iurie Leanca, pentru a discuta despre finantarea europeana a celorlalte proiecte energetice comune.

Premierul a spus ca a venit sa vada stadiul lucrarilor pentru ca era la Iasi si a vrut sa vada cu ochii sai cum se lucreaza, insa nu el trebuie sa monitorizeze lucrarile, aceasta fiind treaba autoritatilor locale, a constructorului si a Ministerului Energiei.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi - Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

"Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul", afirma atunci Ponta.

Presedintele Traian Basescu a inspectat, in 20 septembrie, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic.

Basescu a spus ca lucrarile nu pot fi gata in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la Uniunea Europeana stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie.

"Poti sa faci spectacol de sunet si lumini la Rosia Montana, sa bagi niste mineri in galerie turistica si sa-i scoti si rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitica. Se uita o Europa intreaga la noi sa vada daca suntem seriosi sau nu. La Bruxelles se stie ca a inceput lucrarea si ca din decembrie Moldova va fi in siguranta. Nimeni nu pune problema ca trebuie sa ne sacrificam noi si sa dam gaze Republicii Moldova. Romania este interconectata cu Ungaria, putem aduce gaze si din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plati moldovenii. Sa-i dam drumul odata. Voi veni pe santier cand incepem sa sapam", a declarat Basescu.

El a mai spus ca ii pare rau ca Victor Ponta si Iurie Leanca au luat parte la un "spectacol public" atunci cand au participat la inaugurarea lucrarilor gazoductului.

Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), a sustinut ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

"Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului", se arata intr-un comunicat transmis de consortiu dupa vizita facuta de Basescu pe santierul gazoductului.

Consortiul considera "injuste" comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor.

Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.

ANRM a transmis, tot in 20 septembrie, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul.
Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.
Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.

"In perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri", se preciza in comunicatul ANRM.

Cele trei firme arata ca "o mica parte a materialului tubular" a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.

„Ziua plafonărilor”. Guvernul a aprobat prelungirea cu trei luni a plafonării tarifelor RCA
„Ziua plafonărilor”. Guvernul a aprobat prelungirea cu trei luni a plafonării tarifelor RCA

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu trei luni, până la 30 iunie, a decis Guvernul în şedinţa de joi dimineaţă.

Guvernul aprobă un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea anumitor măsuri fiscal-bugetare
Guvernul aprobă un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea anumitor măsuri fiscal-bugetare

Guvernul va aproba în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.