Traian Basescu: Ii rog pe romani sa nu voteze niciun candidat despre care stiu ca are dosar penal

Traian Basescu - COVER

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca ii roaga pe romani sa nu voteze niciun candidat despre care stiu ca are dosar penal.

Traian Basescu a transmis totodata liderilor USL sa nu isi imagineze ca un ministru cu dosare penale va avea ocazia sa depuna juramantul in fata sa.

Basescu a spus ca i-a vazut pe "cei doi lideri ai USL" grabindu-se sa imparta posturi in guvernul de dupa alegeri, avertizandu-i insa "sa nu vanda pielea ursului din padure".

"Si as mai face o ultima remarca, legata de cei doi lideri ai USL. Am vazut ca se grabesc sa imparta posturi. Sa nu vanda pielea ursului din padure, macar sa nu ia banii inainte, pentru ca voi fi extrem de exigent cu privire la cei care au dosare penale, sa nu-si imagineze ca un om, un ministru cu dosar penal, fie el trecut si prin Parlament, va avea ocazia sa depuna juramantul in fata mea (...) Sper sa ia avertismentul in seama cei care deja anunta numiri de oameni care au dosare penale in instanta", a afirmat Basescu.

Ulterior, intrebat de jurnalisti daca are informatii despre faptul ca liderii USL ar lua bani pentru distribuirea posturilor din viitorul guvern, Basescu a precizat ca afirmatia sa trebuie luata ca "o gluma".

Citește și
Ioan Ghise
Senatorul Ion Ghise, scos de SPP de la receptia de la Palatul Cotroceni. Ce voia sa faca
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

De asemenea, presedintele a spus ca ii roaga pe romani sa nu voteze un candidat despre care stiu ca au dosar penal.

"Indiferent cat de frumos le vorbeste un candidat, indiferent ca e de la USL, ca e de la ARD, daca stiu din presa locala sau de la televizor ca are un dosar penal, ii rog sa nu il voteze!", a spus Basescu, intr-o conferinta de presa.

El a opinat ca "singurul reper care ne poate credibiliza este votul din 9 decembrie".

"Mi-as dori mult ca romanii sa le demonstreze europenilor ca ei nu tolereaza suspiciunile de coruptie. Ii rog sa nu voteze niciun candidat, indiferent al cui este, despre care stiu ca are dosar penal. Daca au dubii, in aceasta saptamana de campanie il pot intreba, sau se pot interesa la institutiile statului. Dar ar fi un mesaj extraordinar ca romanii nu tolereaza coruptia si romanii nu sunt neaparat egali cu clasa politica. Intelepciunea romanilor care merg la vot este deasupra intelepciunii reduse pe care au aratat-o parlamentarii legat de cazurile de coruptie", a adaugat el.

Basescu: Consultarile la Cotroceni dupa alegeri vor decurge conform Constitutiei si legii partidelor

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca modalitatea in care va face consultarile de la Palatul Cotroceni de dupa alegerile din 9 decembrie rezulta din art.103 al Constitutiei si Legea partidelor 14/2003, adaugand ca nu se va intampla varianta in care USL va veni si va spune un nume.

Basescu a aratat si ca va organiza in curand o noua conferinta cu presa dedicata special modalitatii de organizare a consultarilor politice de dupa alegeri.

"Cele ce veti citi in Legea 14/2003 se pun langa articolul 103 si se afla cum se desfasoara legal consultarile. Pentru ca am convingerea ca nu sunteti foarte la curent cu legea 14/2003, va promit o conferinta de presa in care sa fim in cunostinta de cauza si unii si altii, sa analizam efectele nocive ale propagandei USL legate de cum cum vin ei cu tot USL-ul la Cotroceni, spun un nume si pleaca. Nu se va intampla asa ceva. Vor trebui sa respecte Constitutia si legea partidelor, cu definitiile in lege, asa cum ele sunt", a declarat Basescu, in conferinta de presa de luni seara, de la Palatul Cotroceni.

Intrebat daca va desemna un premier de la PDL in eventualitatea in care democrat-liberalii vor castiga mai multe mandate decat PSD, Basescu a raspuns ca nu crede ca se va intampla asa la alegeri.

"O sa fiu foarte sincer cu dumneavoastra, o sa va spun ca nu cred. Nu cred, asa ca nu are rost sa presupun inutil", a spus Basescu.

Pe de alta parte, el a precizat ca nu va obstructiona procesul de consultari politice de dupa alegeri.

"In intentia mea este sa respect Constitutia si legea. Pentru ca nerespectarea duce la niste distorsiuni foarte grave ale unui proces de consultare constitutional care are ca rezultat desemnarea unui prim-ministru. Deci lucrurile nu sunt la latitudinea presedintelui. Presedintele trebuie sa dea sansa consultarii si nu sa o obstructioneze", a afirmat el.

De asemenea, Basescu a subliniat ca guvernele nu se fac dupa sondajele actuale, ci dupa majoritatea din Parlament. Presedintele a mentionat ca va avea grija sa desemneze un prim-ministru care poate obtine majoritatea voturilor in Parlament.

"Voi face consultari, ca voi respecta Constitutia si mai ales voi avea grija sa desemnez un prim-ministru care poate obtine majoritatea voturilor in Parlament. Pentru mine obiectivul este sa desemnez un prim-ministru care sa isi poata forma un Cabinet si o majoritate parlamentara, pentru ca eu doar tatonez, responsabilitatea politica de a trece cabinetul prin Parlament este a prim-ministrului desemnat", a spus Basescu.

Totodata, presedintele a afirmat ca va respecta "litera si spiritul Constitutiei" si nu va abdica de la acestea doar de dragul de a avea o intelegere cu USL privind guvernarea.

"Ce va pot spune insa cu certitudine este ca orice presiune ar face, nu voi abdica de la Constitutie si de la legile tarii. Asta trebuie sa inteleaga, ca nu imi voi aseza pe constiinta un moment in care de dragul de a fi bine si de a face o intelegere sa abdic de la atributiuni constitutionale si de la responsabilitatea de a respecta litera si spiritul Constitutiei", a mai spus el.

Articolul 103 din Constitutie stabileste ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Mai multe informatii despre candidati si partide in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Basescu: E o mare minciuna a USL ca lideri UE mi-au cerut respectarea rezultatului alegerilor

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este "o mare minciuna" tema de campanie a USL lansata de premierul Victor Ponta ca liderii statelor UE au intervenit pentru a-i cere ca in privinta desemnarii primului-ministru pentru viitorul guvern sa respecte rezultatul alegerilor.

"Prima afirmatie din mesajele pe care trebuie sa le transmita candidatii, si au si inceput sa fie transmise chiar de premierul Victor Ponta: 'Europa ii cere lui Traian Basescu sa respecte rezultatul alegerilor'. Va marturisesc ca e o mare minciuna. Deocamdata, nu mi-a cerut nimeni nimic. Probabil liderii statelor UE il suna pe Crin Antonescu si pe Victor Ponta si le spun lor. Mie, inca nu mi-a spus nimeni asa ceva", a declarat Basescu luni, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

El a aratat ca liderii USL au trimis instructiuni in teritoriu candidatilor sa afirme ca liderii europeni sunt nelinistiti din cauza declaratiilor "iresponsabile" ale sefului statului.

"O alta instructiune de mesaj: 'toate aceste declaratii iresponsabile, pe care Traian Basescu le-a facut in ultima vreme, nu au facut altceva decat sa creeze nelinisti in randul liderilor europeni si sa starneasca, deja, reactii la nivel european'. Ca sa incep cu o gluma: toti au cearcane la ochi, de grija declaratiilor mele; n-au somn. Daca interpretam corect acest text, este o mare minciuna. Aici, discutam de liderii europeni - colegii mei, de opt ani. Stiu foarte bine care este credinta mea despre democratie, stiu foarte bine batalia mea pentru a avea institutii democratice functionale in Romania, asa ca o astfel de afirmatie este, cel putin, lipsita de decenta. Dar, la Ponta si Antonescu, si la oamenii lor, te poti astepta la orice", a afirmat Basescu.

El a adaugat ca liderii europeni sunt nelinistiti in privinta Romaniei din cauza atacurilor permanente ale USL la adresa justitiei, la institutiile independente ca ANI si CNA, de afectarea statului de drept prin utilizarea ordonantelor de urgenta pentru diminuarea atributiilor institutiilor, ca fostii ministrii Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre nu pot fi achetati de procurori pentru ca nu li s-a ridicat imunitatea parlamentara, ca in Guvern sunt trei ministri declarati incompatibili de ANI, "de furtul intelectual, de plagiat care se practica la nivelul Guvernului", de lipsa de performanta in absorbtia fondurilor europene.

Basescu a tinut sa precizeze ca a remarcat in acest sens declaratia de saptamana trecuta a liderul PES, Serghei Stanisev.

"Bun, se pune aici si declaratia presedintelui PES, Serghei Stanisev - il cunosc bine, stiu ce performant a fost cat a fost prim-ministru al Bulgariei, asa ca pot sa spun ca am luat nota de declaratia lui. Dar ca instructiune de mesaj, ultima pe care o comentez, 'este de neconceput ca in ziua de astazi, in Europa, intr-un stat de drept, intr-un sistem democratic, sa existe chiar si o banuiala ca presedintele nu ar incredinta mandatul de premier unei persoane sustinuta de majoritatea parlamentara, rezultata din alegeri'. Banuiala e in capul domnilor de la USL", a spus Basescu.

Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, critica afirmatiile presedintelui Traian Basescu din interviul de marti seara si cere liderilor institutiilor UE sa condamne comportamentul sefului statului. PES a criticat "un exploziv interviu TV dat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, marti, 27 noiembrie".

"Cu numai 10 zile inainte de alegerile parlamentare, in direct la postul de televiziune B1 TV, Basescu l-a descris pe primul-ministru Victor Ponta ca 'mincinos', 'prost' si 'un porc'", mentioneaza un comunicat de presa transmis joi de PES.

Potrivit comunicatului PES, "presedintele Basescu a mers mai departe si a amenintat ca nu il va desemna pe Victor Ponta ca sef al Guvernului, chiar daca USL, coprezidata de Ponta, va castiga o majoritate absoluta pe 9 decembrie".

"In prezent, coalitia USL are un procent impunator de 62% in sondajele de opinie", se mai arata in comunicat.

De asemenea, Serghei Stanisev s-a declarat "dezamagit si socat de comportamentul presedintelui Basescu".

"Aceasta este o amenintare vadita la standardele democratice si constitutionale. Este deja o ingrijorare faptul ca el a ales sa recurga la un asemenea limbaj incendiar si sa intre el insusi in campania electorala desi detine o functie care ar trebui sa ramana neutra politic, insa amenintarea de a nu-l desemna pe domnul Ponta depaseste limita", a afirmat Stanisev, potrivit comunicatului PES.

Mai multe informatii despre candidati si partide in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Societatea romaneasca nu trebuie sa fie dezbinata!" Discursul lui Traian Basescu, de 1 Decembrie

"Societatea romaneasca nu trebuie sa urmeze ruptura din viata politica!" Acesta este indemnul presedintelui Traian Basescu, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Senatorul Ion Ghise, scos de SPP de la receptia de la Palatul Cotroceni. Ce voia sa faca
Senatorul Ion Ghise, scos de SPP de la receptia de la Palatul Cotroceni. Ce voia sa faca

Purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, Bogdan Oprea, a declarat, joi seara, ca senatorul liberal Ioan Ghise a fost indepartat de la receptia de Ziua Nationala de la Palatul Cotroceni pentru ca a creat un incident.

Victor Ponta ii transmite lui Basescu: Sa incepem desecretizarile din CSAT cu rapirea din Irak
Victor Ponta ii transmite lui Basescu: Sa incepem desecretizarile din CSAT cu rapirea din Irak

Premierul Victor Ponta i-a sugerat, miercuri, presedintelui Traian Basescu sa inceapa desecretizarile cu stenogramele CSAT despre rapirea din Irak. El s-a aratat convins ca seful statului nu are nimic de ascuns legat de acest subiect. 

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.