Traian Basescu: "Daca nu renunta la cresterea accizei la combustibil, trimit inapoi bugetul de stat"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de guvern.

"Daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibil voi trimite inapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa, evocand si posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constitutionala.

"O spun in mod categoric, daca nu se renunta la cresterea accizei, voi trimite inapoi bugetul de stat iar apoi il voi ataca si la CCR", a spus presedintele Traian Basescu, precizand ca este vorba de un "avertisment".

Basescu a mai spus ca aceasta crestere a accizei va avea impact asupra intregii economii, precizand ca tot ce se va da inapoi la pensii si salarii, va fi "inghitit" de cresterile de preturi.

Potrivit presedintelui, inflatia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%.

Citește și
Crin Antonescu, Victor Ponta
Antonescu: Am discutat cu Ponta in treacat despre Comisia Calarasi, probabil se va lua decizia
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Cred ca vom avea o crestere de inflatie de cel putin 3,5, adaugata pe inflatia anuntata de Banca Nationala", a mai spus Basescu.

Acesta a vorbit si despre OUG 26 privind veniturile clientelei politice.

"Premierul afirma faptul ca am contestat la Curtea Constitutionala OUG 26/2013 prin care limitam veniturile persoanelor aflate in conducerea companiilor cu capital majoritar sau integral de stat. Afirmatia este o proba de superficialitate. Eu i-am trimis chiar dansului acea lege pentru ca am trimis-o inapoi la Parlament", a spus Basescu.

"Deci nu am trimis OUG 26 la CCR, ci la Parlament, in incercarea de a gasi o solutie impreuna cu Parlamentul inainte de a ma adresa Curtii, daca va fi cazul. Niciodata nu am avut practica sa atac intai la Curte, ci intai am incercat o solutie cu Parlamentul, care este forul decizonal in ceea ce priveste legile. Deci OUG 26 care vizeaza veniturile clientelei politice se afla la Parlament", a adaugat presedintele.

Sinteza declaratiilor:

- Totul porneste de la conferinta de presa pe care a sustinut-o premierul vineri. A fost la inaltimea functiei, a reusit sa se incurce ca un adolescent la prima intalnire.

- Ordonanta 26 care vizeaza veniturile clientelei politice se afla la Parlament.

- Nu am nicio batalie politica cu nimeni dar imi exercit atributiunile constitutionale in favoarea romanilor, si nu a unor interese. Daca ar vrea sa avem o colaborare, premierul ar trebuie sa faca 2 lucruri: primul, sa respecte legea, iar cel de-al 2-lea sa respecte institutiile statului.

- Cand va face aceste lucruri relatiile dintre noi vor fi perfecte.

- Cand tu ca premier nu respecti legea, degeaba ai majoritate in Parlament. Esenta exercitatrii puterii la nivelul de 70-72% cat are USL acum in Parlament este incadrearea exercitarii acestei puteri in lege si Constitutie.

- Suntem la capitolul Rompetrol, as vrea sa lamurim acest lucru. Eu vreau sa-l incurajez pe premier, pentru ca memorandumul a ramas in vigoare. In ceea ce priveste atacul meu la CC cu legea Rompetrol, in afarta unor consideratii tehnice, fondul atacului a fost pe tratamentul egal care trebuie acordat persoanelor si companiilor din Romania. Deci nu poti pentru Chevron sa nu duci legea in Parlament, iar pentru Rompetrol s-o duci.

- Era un amestec de competente intre Guvern si legislativ. Acesta este motivul pentru care CC a respins legea pentru aprobarea memorandumului.

- Asta e ghinionul cand iti obtii doctoratul fara sa stii ce scrie in el. Asta e. Doctori in drept..

- Sustin fara rezerve indexarea pensiilor cu 3,7%.

- Sustin cresterea cu 10% a salariilor cadrelor didactice, asa cum s-a angajat Guvernul.

- Sunt un mare sustinator al programului de autostrazi. Deci nu inteleg de ce s-a suparat domnul prim-ministru.

- Aceasta conferinta de presa se vrea a fi si un avertisment si o deschidere daca vreti catre Parlament. Daca nu se renunta la acciza suplimentara la combustibil voi trimite in Parlament proiectul legii bugetului de stat. De ce cred ca aceasta acciza suplimentara nu are ce sa caute. Va dau doar putine elemente. Muncesc de zile intregi cu consilierul economic, pentru ca e usor sa spui demagocic ca nu sunt solutii. Eu cred ca sunt solutii.

- As fi extrem de prudent in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti. Sunt convins ca introducerea de noi poveri fiscale nu face decat sa amane relansarea economica.

- Avem conditii, problema este daca luam masuri de relansare  sau nu.

- Cred ca vom avea o crestere a inflatiei de cel putin 0,5%.

- Sunt foarte multe proiecte aprobate, dar trebuie dusi banii acolo unde primarii pot sa duca procedurile corecte pentru banii europeni. Drumuri judetene. Privind in ultima raportare de la UE, s-au cheltuit pana acum, deci sunt platiti de UE 44,2% din totalul sumei alocate, 3,7 miliarde. Iar Guvernul a trimis facturi pentru 53%. Asta inseamna ca in momentul de fata cel putin 47% din bani nu sunt cheltuiti. Adica vreo 6 miliarde de euro. Sunt contracte care nu au inceput sa se deruleze.

- Oamenii tipa ca nu au bani sa-si faca izolatie termica la case, si ar putea domnul Dragnea sa faca programe. Sa renunte la cei 1,57 de miliarde pe care-i transfera la administratiile locale.

 - Sustin fara rezerve indexarea pensiilor cu 3,76 % si chiar daca nu as sustine-o, este in lege deci trebuie facuta. Sustin acordarea burselor suplimentare, un supliment de bani pentru medicii rezidenti si cresterea cu 10% a salariilor pentru cadrele didactice, asa cum Guvernul si-a propus. Este un lucru foarte bun cresterea salariului minim de la 800 la 850, iar in etapa a doua de la 850 la 900 de lei

- E atat de prost scrisa si este o confuzie grosolana intre proprietate si patrimoniu, incat e la legea bunului plac. Cum or sa vrea Finantele sa o aplice asa o vor aplica. La fel de bine pot sa colecteze jumatate de miliard cu ea sau pot sa colecteze 15 miliarde cu ea, cu usurinta (Despre OUG privind taxa pe stalp)

- Presedintia, neatacand pe fond continutul memorandumului, el ramane valabil. Numai ca domnul prim-ministru va trebuie sa si-l asume cu toti cei 400 de milioane de dolari care i-a facut cadou companiei Rompetrol, va trebuie sa si-l asume prin Hotarare de Guvern daca simte nevoia. Daca nu, ramane cu memorandumul si-l pune in aplicare. Ca asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat. A semnat cel de la OSPI pe care l-a pus sa semneze si el a scapat de semnatura.

- Nu poti pentru Chevron sa nu duci legea in Parlament cand ai aprobat exploatarea gazelor de sist, explorare si exploatare, iar pentru Rompetrol sa o duci. Asta e in primul rand. Al doilea element atacat a fost amestecul puterii legislative in competentele puterii executive

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ponta: Efectele unei respingeri a bugetului de catre Basescu - nemajorari de salarii
Ponta: Efectele unei respingeri a bugetului de catre Basescu - nemajorari de salarii

Un eventual gest al presedintelui Basescu de a respinge si intarzia promulgarea bugetului pe 2014 va impune ca pensiile sa nu mai fie indexate, va bloca majorari de salarii si va opri inceperea unor noi investitii, afirma premierul Ponta.

Antonescu: Am discutat cu Ponta in treacat despre Comisia Calarasi, probabil se va lua decizia
Antonescu: Am discutat cu Ponta in treacat despre Comisia Calarasi, probabil se va lua decizia

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi seara, ca in intalnirea pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta la Guvern s-a discutat "in treacat" despre Comisia de ancheta Calarasi.

Traian Basescu: Daca legea bugetului de stat ramane asa, o retrimit in Parlament. Sunt bani furati
Traian Basescu: Daca legea bugetului de stat ramane asa, o retrimit in Parlament. Sunt bani furati

E avertismentul lui Basescu, care le-a cerut alesilor sa taie din fondurile ministerelor care si-au suplimentat bani din cresterea accizelor.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.