Iohannis a promulgat bugetul pe 2017, dar a avertizat Guvernul Grindeanu. Ce crede presedintele despre veniturile estimate

Ultimul update: Duminica 19 Februarie 2017 07:10
Data publicarii: Joi 16 Februarie 2017 14:58
Categorie: Politic

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe 2017. A avertizat insa Guvernul Grindeanu ca va avea mari dificultati sa puna in aplicare acest buget.

Klaus Iohannis l-a numit "hiperoptimist, bazat pe venituri supraapreciate si pe cheltuieli foarte mari".

Pozitia presedintelui Iohannis cu privire la buget, determinata de perspectiva unei rectificari negative in vara, in special in privinta bugetului Apararii - surse

Pozitia presedintelui Klaus Iohannis cu privire la bugetul pe anul 2017 a fost determinata de perspectiva unei rectificari negative in vara din cauza cifrelor nerealiste, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. Ingrijorarea vizeaza in special bugetul MApN destinat inzestrarii, care ar putea fi diminuat cu aproximativ 3 miliarde de lei.

Sursele citate au explicat ca, in conditiile date este posibila o rectificare negativa in vara, ce ar putea afecta mai multe ministere. Principala problema este insa la Ministerul Apararii Nationale, unde exista angajamente ale Romaniei fata de NATO.

Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu premierul: "Bugetul este unul riscant. Sunt ingrijorat". Reactia lui Liviu Dragnea

Modul in care este construit bugetul prezinta riscul ca rectificarea negativa sa afecteze fondurile destinate inzestrarii in domeniul Apararii, de unde ar putea fi taiate sume de aproximativ 3 miliarde de lei, fiind posibila depasirea capacitatii de cheltuire. Astfel, banii ar urma sa mearga catre alti ordonatori de credite, potrivit surselor citate. Ingrijorarea este ca fondurile efective destinate MApN vor scadea sub nivelul de 2% din PIB, impus de angajamentele externe ale Romaniei si asumat prin pactul politic pentru Aparare.

O problema separata in bugetul pe 2017 se refera la amendamentul adus legii, prin care s-a incercat, la propunerea USR, eliminarea efectelor OUG 9/2017, care prevedea exceptii de la legea responsabilitatii fiscal-bugetare. Din punct de vedere juridic, acel amendament nu ar fi neaparat suficient pentru anularea efectelor OUG 9, ci ar fi fost necesara o ordonanta de abrogare. Nu in ultimul rand, potrivit surselor citate, sunt semne de intrebare cu privire la fondurile din credite de angajament, cifrele fiind foarte mari si dand impresia unui "buget paralel".

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis

- Veniturile la buget sunt supraapreciate. Abordarea superoptimista a bugetului se poate vedea facand o comparatie intre veniturile consolidate de anul trecut si cele de anul acesta.

- Totusi, am decis astazi si am si facut-o deja, am promulgat bugetul, cat si bugetul asigurarilor sociale. Tara are nevoie de buget si Guvernul, care s-a angajat sa execute acest buget, are posibilitatea sa dovedeasca cum va face acest lucru.

- Pentru Guvern am un mesaj simplu. In cursul acestui exercitiu bugetar cer Guvernului 3 lucruri: responsabilitate, responsabilitate si responsabilitate. Va multumesc.

In aceasta perioada, presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa dea detalii despre organizarea referendumului national, pe care l-a solicitat Parlamentului, si intrebarea care va fi formulata cu aceasta ocazie.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.

Prin acest referendum, seful statului vrea ca "poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", a anuntat Administratia Prezidentiala.

 

Premierul Sorin Grindeanu ii cere lui Klaus Iohannis sa promulge bugetul pe 2017:

Premierul Sorin Grindeanu ii cere lui Klaus Iohannis sa promulge bugetul pe 2017: "Noi ne-am facut treaba"

Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu

Lovitură pentru Ludovic Orban. Peste 50 de liberali s-au înscris în partidul lui Tăriceanu

Procedură de urgenţă accelerată pentru dezbaterea legilor Justiţiei în Senat

Regulamentul Camerei Deputaţilor, modificat de Florin Iordache. Opoziţia a acuzat instaurarea cenzurii în Parlament

Klaus Iohannis participă joi și vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

Deputații au votat modificările la Legea care prevede organizarea Inspecției Judiciare

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, avertisment pentru ambasadorul Canadei: „Instigați la o ruptură în societate”

parlamentari

Alt scandal în Parlament: ”Nu cred că cetăţenii v-au oferit votul pentru dărâmarea democraţiei. Ruşine!”

CCR a amânat sesizarea lui Iohannis referitoare la Legea privind statutul funcţionarilor publici

Nicolicea: Cosette Chichirău a venit la mine să îmi transmită că se va ocupa personal să intru la puşcărie

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală

Comisiile parlamentare au început dezbaterile asupra bugetului de stat pe 2018

Victor Ponta: De ce ai nevoie de şedinţă comemorativă ca să votezi nu ştiu ce?