Antonescu,dupa investirea Guvernului:Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului lui Ponta

×
Codul embed a fost copiat

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca liberalii nu se potrivesc "stilistic" cu "suflul nou" al discursului liderului PSD Victor Ponta.

Crin Antonescu a fost intrebat, in conferinta de presa organizata dupa o reuniune a liderilor PNL, daca liberalii au fost deranjati de discursul lui Victor Ponta in Parlament. El a spus ca USL a convenit ca nu participa la investirea Guvernului Ungureanu, decizie luata impreuna cu PSD si PC.

Potrivit lui Antonescu, Victor Ponta a considerat ca ar fi mai bine sa mearga presedintii partidelor in Parlament pentru a expima punctele de vedere.

"Optiunea noastra a fost alta", a continuat liderul PNL, mentionand ca, daca tot era hotarat sa mearga, Ponta a fost rugat sa vorbeasca in numele USL.

Crin Antonescu a adaugat ca nu s-a vorbit de expunerea a 15 sau 5 conditii.

Citește și
Mihai Razvan Ungureanu
Romania are un nou Guvern. USL va contesta validarea noului cabinet la Curtea Constitutionala
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului domnului Ponta", a mai spus el.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, raspunzand unei intrebari, ca s-a intalnit cu Dan Voiculescu, Daniel Constantin si Victor Ponta, la Grivco, reuniunea avand loc inaintea sedintei conducerii centrale a partidului.

"Eu am schimbat cateva vorbe, destul de repede, pentru ca aveam acolo oricum o intalnire cu domnul presedinte Daniel Constantin, prevazuta dinainte si cu alt subiect. Am trecut pe acolo, practic pentru a amana intalnirea respectiva. A venit si domnul Ponta si am schimbat cateva cuvinte, dar foarte scurt. Nu pot spune ca a fost o discutie", a spus Antonescu.

Liderul PNL a precizat ca la intalnire a venit si presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

"Noi aveam oricum pentru azi - si nu-i timpul trecut - aveam pentru azi - daca nu apucam azi, probabil maine - de inceput niste discutii pentru ca avem foarte multa treaba de natura organizatorica in USL in privinta stabilirii candidatilor pentru locale, in privinta stabilirii sau armonizarii, conjugarii unor programe de guvernare, intr-o sumedenie de alte privintem de natura practica - si asta era subiectul intalnirii care ar fi trebuit sa aiba loc si care va avea loc daca nu azi, maine, in zilele urmatoare. Avem foarte mult de lucru pentru ca, totusi, suntem in an electoral si (...) timpul trece", a spus Antonescu.

Surse politice au declarat pentru Stirile Pro TV ca unii liberali au fost extrem de nemultumiti de discursul presedintelui PSD Victor Ponta din plenul Parlamentului, la votul de investitura al Cabinetului Ungureanu. Inainte sa inceapa aceasta intalnire, Crin Antonescu a fost intrebat daca l-a deranjat ceva la discursul sustinut de Victor Ponta in Parlament.

"De asta suntem aici, sa discutam", a raspuns presedintele PNL.

Romania are un nou Guvern. Cabinetul Ungureanu A FOST VOTAT cu 237 voturi "pentru" si 2 "impotriva"

Ungureanu: Apreciez disponibilitatea lui Ponta pentru dialog, este garantia bunei noastre intelegeri

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca apreciaza gestul liderului PSD, Victor Ponta, de a sustine un discurs in plenul Parlamentului, la votul de investitura pentru noul Guvern, si a apreciat ca disponibilitatea acestuia pentru dialog reprezinta "garantia bunei noastre intelegeri".

"Guvernul este legitim si aceasta o dovedeste votul Parlamentului, dar imi pare doar rau ca opozitia nu a fost in sala, m-as fi bucurat ca aceasta sala sa fie plina. Este si ceea ce l-am rugat pe domnul presedinte Ponta cu cateva zile in urma, conditionarile politice se vede ca au decis altceva, dar apreciez foarte mult ca a venit si a avut aceeasi disponibilitate de dialog cu echipa care urma sa primeasca votul. Apreciez acest lucru fiind convins ca reprezinta garantia bunei noastre intelegeri", a spus Ungureanu.

USL a anuntat ca nu va participa la votul din Parlament. Totusi, din partea PSD au fost prezenti in sala de plen Victor Ponta, Ilie Sarbu si Mircea Dusa, in timp ce de la PNL nu a venit nimeni.

In plus, Victor Ponta a sustinut in plen un amplu discurs, in care a spus inclusiv ca opozitia este deschisa dialogului cu viitorul premier. Social-democratul a anuntat ca USL va sustine Cabinetul Ungureanu in 15 puncte, cu caracter european, social si anticoruptie. De asemenea, i-a promis lui Ungureanu ca va avea sprijinul opozitiei in ceea ce priveste tratatul european de guvernanta fiscala si va beneficia de suportul PNL si PSD la nivel european pentru aderarea la spatiul Schengen si ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Presedintele PSD a promis, de asemenea, suportul opozitiei pentru "accentuarea independentei reale" a DNA si ANI.

Reactia Partidului Social Democrat

In jurul orei 14.30, conducerea PSD a transmis un comunicat de presa in care se afirma ca "Uniunea Social Liberala nu sustine noul Guvern al lui Traian Basescu". Iata, integral, textul comunicatului:

"Presedintele PSD, Victor Ponta, a prezentat in Camerele reunite ale Parlamentului pozitia Uniunii Social Liberale privind sustinerea pentru noul Guvern propus de Traian Basescu. in cadrul discursului sustinut in plenul reunit, Victor Ponta a subliniat faptul ca Uniunea Social Liberala nu va sprijini prin votul sau instalarea noului Guvern, cu premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu. Presedintele PSD a subliniat faptul ca acest Guvern, in ciuda schimbarilor de fatada, nu corespunde cerintelor romanilor, care asteapta o schimbare profunda la nivelul puterii, solicitand alegeri anticipate si demisia presedintelui Traian Basescu. Presedintele PSD a mai aratat ca o astfel de schimbare nu poate veni decat prin alegeri.

Victor Ponta a subliniat faptul ca acest Guvern reprezinta, in primul rand, vointa presedintelui si coalitiei de guvernare si nu pe cea a oamenilor. Presedintele PSD a solicitat, in numele Uniunii Social Liberale, in situatia investirii noului Cabinet, ca acesta sa aiba in vedere un numar de 15 proiecte prioritare, printre care reducerea contributiilor la asigurari sociale, instalarea de management privat la companiile de stat sau interzicerea utilizarii banilor din Fondul de rezerva al primului-ministru in interes politic."

In Parlament, Victor Ponta i-a cerut lui Ungureanu sa reia ultimul raport al Curtii de Conturi, sa depolitizeze ANAF si serviciile deconcentrate din teritoriu. El a sustinut ca USL va colabora cu Guvernul in Parlament la modificarea legii achizitiilor publice. Ponta a afirmat ca USL va sustine eventualele masuri guvernamentale de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010.

"Va rog, domnule premier desemant, sa raspundeti foarte rapid la intrebarea daca aceasta majorare va incalca sau nu legea responsabilitatii fiscale, care spune ca anvelopa salariala nu poate fi modificata inainte de alegeri, va rog sa ne spuneti daca intentionati sa modificati aceasta lege", a continuat el.

Ponta i-a promis lui Ungureanu ca va avea sprijinul lui in "combaterea contractelor baietilor destepti din energie". "Sper ca veti avea curajul, pe baza informatiilor pe care le-ati avut, sa luptati impotriva acestor contracte", a adaugat el. Presedintele PSD a mai spus ca opozitia va sustine Guvernul daca acesta va lua masuri de reducere a TVA pentru produsele agricole de baza. "Veti avea tot sprijinul din partea noastra la taxarea marilor averi, cred ca le putem taxa cu mai mult de 1% in aceste vremuri de criza", a afirmat Ponta, referindu-se la initiativa UNPR, cuprinsa in programul de guvernare propus de Ungureanu.

De asemenea, acesta a sustinut ca opozitia va sustine Guvernul si la o eventuala masura de reducere a CAS, avertizand ca aceasta metoda nu trebuie privita ca o solutie pentru cresterea veniturilor populatiei, ci pentru scaderea costului muncii.

Ponta a mai afirmat ca USL va sustine masuri guvernamentale in ceea ce priveste deblocarea posturilor publice si majorarea salariului minim pe economie. "Sper ca veti avea curajul, domnule prim-ministru desemnat, sa scoateti de la conducerea companiilor de stat oamenii celor aflati la putere", a mai spus presedintele PSD. De asemenea, el i-a solicitat premierului desemnat adoptarea unei legi electorale prin consultarea tuturor partidelor parlamentare si desemnarea colegiilor electorale de catre o comisie parlamentara si nu prin Hotarare de Guvern.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cele 15 propuneri ale Uniunii Social Liberale pentru Guvernul Ungureanu
Cele 15 propuneri ale Uniunii Social Liberale pentru Guvernul Ungureanu

USL a trimis astazi o scrisoare deschisa premierului desemnat Mihai Razvan Ungureanu in care ii propune 15 masuri in viitoarea guvernare.

Romania are un nou Guvern. USL va contesta validarea noului cabinet la Curtea Constitutionala
Romania are un nou Guvern. USL va contesta validarea noului cabinet la Curtea Constitutionala

Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament. Presedintele Senatului Vasile Blaga a anuntat ca au fost 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva".

Antonescu, intrebat de ce Ungureanu l-a sunat pe Ponta, nu si pe el: Poate se simteau mai apropiati
Antonescu, intrebat de ce Ungureanu l-a sunat pe Ponta, nu si pe el: Poate se simteau mai apropiati

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost intrebat de jurnalisti, miercuri, de ce premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu l-a contactat telefonic pe Victor Ponta si nu si pe el.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.