Liderul USR, Nicusor Dan: Vor beneficia de gratierea unor pedepse Dan Voiculescu, Liviu Dragnea sau Calin Popescu Tariceanu

Nicusor Dan

Presedintele USR Nicusor Dan sustine ca, prin proiectul ordonantei de urgenta privind gratierea unor pedepse, PSD urmareste sa scape de sanctiunile legii persoane precum Liviu Dragnea, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea sau Calin Popescu Tariceanu.

"PSD a scos proiectele de ordonante de urgenta care modifica legile justitiei, in urma presiunii publice si politice, exercitate inclusiv de USR. Textele lor confirma toate suspiciunile: Liviu Dragnea si PSD urmaresc sa scape de consecintele propriilor lor fapte. De exemplu, in mod exceptional si nemaiauzit, legea gratiaza pedepsele cu suspendare, adica pedeapsa lui Liviu Dragnea din dosarul Referendumului.

Cine scapa prin aceste legi?

Liviu Dragnea: Scapa de majorarea pedepsei in caz de recidiva in dosarul Bombonica. Dispare infractiunea pentru abuz in serviciu pentru prejudicii mai mici de 200 000 de lei, situatia lui Dragnea din dosarul Bombonica.

Calin Popescu Tariceanu de fapta de marturie mincinoasa se incadreaza in cele gratiate. Titus Corlatean de acuzatia de abuz in serviciu in in dosarul votului din Diaspora din 2014. Gabriel Oprea de dosarul Girofaru. Dan Voiculescu beneficiaza de reducerea pedepsei cu 50%.

Citește și
Cristina Tarcea
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre gratierea unor pedepse: Proiectul pare a fi unul "cu dedicatie"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Ordonanta de modificare a Codului penal ia DNA un instrument puternic, denuntul. Daca in prezent denuntul poate fi facut oricand indiferent de momentul comiterii faptei, potrivit noii legi acesta este valabil doar daca se face dupa maxim 6 luni. Daca aceasta prevedere ar fi fost in vigoare dosarele Microsoft, in care a fost condamnat Dorin Cocos, si ANRP, n-ar fi existat.
Este grav si ca infractiunea de neglijenta in serviciu dispare complet din Codul Penal.
" a scris pe Facebook Nicusor Dan.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Nu beneficiaza de prevederile acesteia cei care au comis infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, lipsire de libertate, violare de domiciliu, santaj, viol, acte de pedofilie, coruptie sexuala, incest, furt si talharie, ultraj, tortura, acte de represiune nedreapta, evadare, neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea defectuoasa, falsificarea de moneda, luare si dare de mita, trafic de influenta, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila, fraudele comise prin sistem informatic si de plata electronic, divulgarea informatiilor secrete de stat, cercetarea abuziva.

Proiectul a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei.

De asemenea, proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Calin Popescu Tariceanu vorbeste ca un istoric:
Calin Popescu Tariceanu vorbeste ca un istoric: "Gratierea functioneaza din vremuri stravechi. Si in antichitate functiona"

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat miercuri ca gratierea functioneaza din vremuri stravechi, acest instrument nefiind inventat de catre actualul Executiv.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre gratierea unor pedepse: Proiectul pare a fi unul
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre gratierea unor pedepse: Proiectul pare a fi unul "cu dedicatie"

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat ca, din ceea ce s-a discutat in spatiul public, proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea ar parea unul "cu dedicatie".

Mii de oameni au protestat in toata tara impotriva legii amnistiei si gratierii:
Mii de oameni au protestat in toata tara impotriva legii amnistiei si gratierii: "Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta"

3000 de persoane au protestat miercuri seara in Capitala fata de intentia Guvernului de a emite ordonante de urgenta vizand gratierea si modificarea Codului penal. Proteste au fost si in tara.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.