Liberalii vor sa stabileasca prin sondaj pe cine trimit in cursa catre Cotroceni. Ce probleme sunt inainte de fuziunea cu PDL

×
Codul embed a fost copiat

Nehotarati cu ce candidat vor merge la alegerile prezidentiale, liberalii au comandat un sondaj care sa testeze popularitatea si cota de incredere a lui Klaus Iohannis si Crin Antonescu.

Fostul, dar si actualul presedinte PNL vor sa reprezinte fecare dreapta la alegerile din noiembrie si, de teama sa nu rupa partidul, au ajuns la acest compromis. De rezultatul sondajului intern din PNL depinde si continuarea negocierilor pentru fuziunea cu PDL.

"Se va masura in ce masura oamenii se raporteaza pozitiv sau negativ la domnul Antonescu si la mine, care este potentialul de crestere", a anuntat Klaus Iohannis. 

Crin Antonescu, intrebat daca s-a gandit sa renunte la competitia dintre el si Klaus Iohannis, a raspuns: "Cand am sa renunt la ceva, am sa va anunt".

In 2 saptamani sondajul trebuie sa fie gata. Cel mai bine clasat va fi ales de PNL sa fie prezidentiabil. Asta nu-i garanteaza insa ca va fi automat candidatul dreptei. Indiferent ca se va numi Crin Antonescu sau Klaus Iohannis, alesul celor de la PNL va trebui sa intre intr-o noua competitie de data aceasta cu Catalin Predoiu de la PDL, care aspira si el sa fie candidatul dreptei.

Citește și
Klaus Iohannis, Liviu Dragnea
ANI acuza o noua "martea neagra". Liviu Dragnea: Cred ca legea a fost data pentru domnul Klaus Iohannis
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

In tot cazul, negocierile dintre PDL si PNL pentru fuziune continua chiar daca in ambele partide lideri importanti si-au exprimat indoiala ca fuziunea prin comasare va avea loc. Si asta pentru ca cel putin la nivel declarativ, atat liderii PNL, cat si cei ai PDL se mentin pe pozitii de forta si nu vor sa renunte la denumirile si istoria partidelor lor.

Liberalii reuniti azi in prima sedinta dupa congres au decis ca numarul 2 in partid este Marian Petrache, Presedintele Consiliului judetean Ilfov, ales azi secretar general in PNL. Liberalii au discutat si despre plecarea din partid a mai multor parlamentari PNL care au ales sa infiinteze alaturi de fostul premier Calin Popescu Tariceanu Partidul reformator liberal.

Reprezentantii PDL si PNL spun ca fuziunea se va face

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca PDL si PNL vor merge in alegerile prezidentiale "intr-o alianta electorala", cu un singur candidat la Presedintie, aratand ca fuziunea depinde de procesul din justitie. Blaga a fost intrebat daca in alegerile prezidentiale PDL si PNL vor merge cu o alianta electorala sau daca va fi gata fuziunea pana la aceste alegeri.

"Fuziunea efectiv nu depinde de noi, de cele doua partide, ci de procesul din justitie, care este complicat il stiti foarte bine. Cele doua partide vor merge intr-o alianta electorala, la momentul potrivit va vom spune si numele aliantei si forma sub care vom candida. Repet, un singur candidat la Presedintie", a raspuns Vasile Blaga. Blaga a mai fost intrebat daca PDL este dispus sa renunte la nume pentru fuziunea cu PNL.

"V-am mai raspuns de atatea ori, toate la momentul potrivit", a precizat Blaga. El a fost intrebat daca pana la acest moment s-a stabilit numele pentru noul partid care ar rezulta din fuziunea PNL cu PDL. "Avem timp suficient pentru a stabili numele viitorului partid", a spus Blaga. El a precizat ca data congresului de fuziune va fi anuntata dupa viitoarea intalnire, "de luni sau de marti", a conducerilor PDL si PNL.

Vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat ca documentele de fuziune PNL-PDL vor fi depuse la finalul acestei luni la Tribunalul Bucuresti, insa in alegerile prezidentiale se va opta pentru inregistrarea candidatului unic din partea unei aliante electorale din ratiuni tehnice.

Atanasiu a precizat ca, in urma sedintei de marti dintre PNL si PDL, s-a decis ca la finalul acestei luni Delegatia Permanenta a PNL si Conventia Nationala a PDL sa decida asupra fuziunii celor doua partide si ulterior sa fie depuse documentele la Tribunalul Bucuresti.

"Fuziunea va fi depusa la sfarsitul lui iulie, cand va fi inregistrata de Tribunal vom vedea, ca dureaza 90 de zile, plus, daca va fi contestata, cat dureaza contestatia. Dar noi vom face si o alianta electorala ca sa se putem candida ca alianta, ca sa nu fie o problema. (...) Fiindca nu se poate inregistra pana in 8 septembrie, cand trebuie depuse candidaturile, noi vom depune alianta electorala la Biroul Electoral ca sa putem avea un singur candidat", a declarat Atanasiu.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Congresul Extraordinar al PNL, ziua II. Klaus Iohannis, ales noul presedinte al partidului. Propunerile pentru Cotroceni
Congresul Extraordinar al PNL, ziua II. Klaus Iohannis, ales noul presedinte al partidului. Propunerile pentru Cotroceni

Congresul PNL l-a ales sambata pe Klaus Iohannis in functia de presedinte al partidului, el priminid votul a 1334 de delegati. Contracandidatul sau, senatorul Ioan Ghise, a primit votul a 144 de delegati.

ANI acuza o noua
ANI acuza o noua "martea neagra". Liviu Dragnea: Cred ca legea a fost data pentru domnul Klaus Iohannis

Liderii PSD Victor Ponta si Liviu Dragnea au fost solicitati, miercuri, sa comenteze acuzatiile ANI, care a vorbit despre o noua ”martea neagra”.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.