Liberalii, impartiti in doua tabere din cauza lui Tariceanu. Cine saluta si critica, dintre greii PNL, intoarcerea lui Calin

Calin Popescu Tariceanu

Anuntul facut de Calin Popescu Tariceanu in privinta intoarcerii sale in Partidul National Liberal imparte aceasta formatiune in doua tabere.

In timp ce lideri importanti precum Crin Antonescu sau Klaus Iohannis nu vad cu ochi buni aceasta miscare, exista si vicepresedinti ai PNL care "saluta" revenirea lui Calin Popescu Tariceanu.

Este si cazul fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe, care saluta decizia de revenire in PNL a lui Calin Popescu Tariceanu. El mentioneaza ca fostul premier este cel care a condus un guvern PNL si tot el este cel care a consolidat partidul, "iar PNL are nevoie de minti lucide pentru bataliile din acest an": "Aceasta veste a revenirii lui Calin Popescu Tariceanu in Partidul National Liberal ma bucura si salut aceasta decizie. Nimeni nu poate nega importanta pe care Calin Popescu Tariceanu o are pentru PNL si pentru succesele pe care partidul le-a avut in toti anii acestia. Calin Popescu Tariceanu este cel care a condus un guvern PNL si tot el este cel care a consolidat partidul", afirma Stroe.

Potrivit acestuia, este nevoie de revenirea lui Calin Popescu Tariceanu, de o revigorare a partidului la nivel de conducere in perioada urmatoare. "PNL are nevoie de minti lucide pentru bataliile din acest an, de oameni cu experienta, de liberali adevarati. Iar Calin Popescu Tariceanu este fara indoiala unul dintre acestia. Dupa europarlamentare trebuie sa ne asezam si sa punem cartile pe masa pentru a vedea ce trebuie facut pentru a obtine ce ne-am propus", se arata in comunicatul semnat "Radu Stroe, vicepresedinte PNL".

Citește și
Tariceanu Antonescu
Pe Crin Antonescu nu il intereseaza "ce spune" Calin Popescu Tariceanu in scrisoarea deschisa catre liberali
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Un alt vicepresedinte al PNL, Daniel Chitoiu, saluta si el decizia lui Tariceanu, deoarece acesta are "experienta necesara pentru bataliile pe care PNL le va da in acest an". El mentioneaza ca Tariceanu are experienta necesara pentru bataliile partidului din acest an. "In acest an electoral este foarte bine venita revenirea lui Tariceanu, el avand experienta necesara pentru bataliile pe care PNL le va da in acest an. PNL are nevoie de liberali adevarati intr-un an electoral esential pentru Romania si pentru viitorul partidului", a mai afirmat vicepresedintele PNL.

In schimb, liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, la "Gandul Live", ca ar fi fost bine si elegant ca fostul premier sa faca gestul "dupa alegeri", adaugand: "Imi lasa impresia ca si acest pas e un pas in folosul PSD si imi lasa un gust amar".

Iohannis a spus ca Tariceanu a fost un premier bun. "Daca poate sa fie coleg de partid, da, poate, de ce sa nu poata? Cred ca situatia este consumata, din cate am reusit de pe drum sa aflu din diferitele surse de pe internet se pare ca a fost votat in organizatia Satu Mare, am vazut o copie dupa un proces verbal de primire", a spus edilul.

El a afirmat ca este discutabil si pasul si procedura. "Sunt probleme mari in organizatia Satu Mare, de cand domnul Silaghi a plecat. E o brambureala, domnul Tariceanu s-a dus tocmai acolo unde nu se stie ce se intampla cu organizatia noastra, aceasta combinatie ma duce cu gandul ca nu a fost o dorinta de suflet, ci sa induca nesiguranta in electoratul PNL", afirma Iohannis. "Ar fi fost bine, elegat sa o faca dupa alegeri, sa ne spuna ca a fost o greseala ca a plecat. Imi lasa impresia ca si acest pas e un pas in folosul PSD si imi lasa un gust amar", a mai spus Iohannis.

Si vicepresedintele PNL Norica Nicolai s-a aratat nemultumita de intoarcearea lui Tariceanu in partid. Ea sustine ca este nevoie de o mare doza de indulgenta pentru a trece cu vederea ceea ce pare nu o actiune politica rationala, ci un soi de trafic de constiinte intre doi lideri compromisi moral - Adrian Stef si Calin Popescu Tariceanu. "Desi candidez din partea PNL pentru a reprezenta regiunea de Nord-Vest a Romaniei in Parlamentul European, deci si judetul Satu Mare, am aflat din media despre gestul presedintelui Adrian stef de a-l invita in PNL pe domnul Calin Popescu Tariceanu, propunere «acceptata» de acesta din urma. intr-adevar, este nevoie de o mare doza de indulgenta pentru a trece cu vederea ceea ce pare nu o actiune politica rationala, ci un soi de trafic de constiinte intre doi lideri compromisi moral: domnul Stef, primul lider de organizatie care indeamna alegatorii proprii sa voteze cu adversarul, si domnul Tariceanu, demisionarul de acum doua luni care declara ca s-a saturat de «politica pumnului in gura»", afirma Nicolai.

Potrivit acesteia, Tariceanu a facut lejer trecerea de la politica pumnului in gura la cea a piciorului in prag.

"Iata ca fostul nostru coleg Tariceanu a facut lejer trecerea de la politica pumnului in gura la cea a piciorului in prag. Fac un apel catre toti sustinatorii PNL si oamenii de bine din judetul Satu Mare de a avea grija cui acorda votul si increderea in data de 25 mai. Membrilor PNL le transmit ca traim vremuri politice complicate si orice pas gresit ne poate costa scump. De aceea, le cer sa respecte cu sfintenie Statutul PNL si principiile morale care au calauzit dintotdeauna acest partid. Nu faceti rabat de la reguli si nu urmati exemplul trist al altor viitori fosti colegi, acela de a-si vinde constiintele!", se arata in comunicatul Noricai Nicolai.

Intoarcerea lui Tariceanu in PNL

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, joi, ca a acceptat propunerea PNL Satu Mare de a reveni in partid. "Am spus mereu ca sunt dispus sa revin in PNL, demisia a fost un gest extrem de protest, doresc un scor cat mai bun PNL, accept invitatia de a reveni in PNL", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare. Tariceanu se afla la Satu Mare pentru a sustine candidatura lui Ovidiu Silaghi la alegerile partiale de duminica pentru un colegiu de deputat. Desi initial desemnat candidatul PNL, recent Silaghi a demisionat din partid si a devenit candidatul PSD-UNPR-PC.

Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, joi, ca stirea privind reinscrierea lui Calin Popescu-Tariceanu in PNL, venita de la Satu Mare, reprezinta o actiune diversionista a PSD, care intentioneaza sa mascheze citirea in plenul Parlamentului a motiunii de cenzura. La randul sau, presedintele interimar PNL Satu Mare, Virgil Enatescu, a precizat, intr-un comunicat, ca, in calitatea pe care o detine, nu a invitat si nu accepta primirea lui Calin Popescu-Tariceanu in organizatia liberala. "La Satu Mare, ca presedinte interimar al Organizatiei Judetene Satu Mare, nu am invitat si nu accept primirea lui Calin Popescu-Tariceanu in organizatia noastra. Mentionez ca aici sunt probleme foarte mari din cauza diversiunii", mentioneaza Virgil Enatescu, in comunicatul transmis joi de PNL.

"Am luptat, lupt si voi lupta impotriva divizarii PNL la nivel national. Nici cei din Organizatia Satu Mare nu sunt toti de acord cu primirea lui Tariceanu in organizatia noastra", continua el.

Virgil Enatescu mai spune ca nu este de acord "cu pastrarea si relansarea USL la Satu Mare si de la Satu Mare".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Duel in PNL. Tariceanu:
Duel in PNL. Tariceanu: "Am fost primit cu unanimitate, am calitatea de membru"; Antonescu: "N-avem nevoie de o sluga a PSD"

La nici trei luni dupa ce a plecat din PNL, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca revine in partid. Liderii liberali se opun insa.

Pe Crin Antonescu nu il intereseaza
Pe Crin Antonescu nu il intereseaza "ce spune" Calin Popescu Tariceanu in scrisoarea deschisa catre liberali

Liderul liberal Crin Antonescu considera ca fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu nu are nicio calitate sa vorbeasca despre eventualitatea organizarii unui Congres Extraordinar dupa alegerile din 25 mai.

Crin Antonescu: Tariceanu este o amintire rusinoasa a PNL
Crin Antonescu: Tariceanu este o amintire rusinoasa a PNL

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca votul din Senat, in cazul alegerii presedintelui acestei Camere, a aratat seriozitatea liberalilor, care nu i-au acordat votul lui Calin Popescu Tariceanu.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.