Legea eliminarii celor 102 taxe, retrimisa de Iohannis la Parlament. "Este constitutionala, dar trebuie reanalizata”

Presedintele Klaus Iohannis

 Presedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, anunta Administratia Prezidentiala.

"Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative vizeaza eliminarea unor taxe stabilite in sarcina persoanelor fizice si juridice pentru anumite acte realizate sau servicii prestate de autoritati si institutii publice. Politicile fiscal-bugetare ale statului, precum si concretizarea acestora reprezinta atributele autoritatii legislative si executive si nu fac obiectul controlului de constitutionalitate. Din aceasta perspectiva, desi Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost declarata constitutionala in raport de criticile formulate, apreciem ca se impune o reanalizare a acesteia de catre Parlament sub aspectul efectelor resimtite de cetateni", afirma Iohannis, in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

El subliniaza ca reducerea de taxe trebuie sa fie insotita de o imbunatatire a procedurilor administrative si a disciplinei bugetare.

"Simplificarea procedurilor in raporturile dintre cetateni si autoritati, precum si diminuarea poverii fiscale prin eliminarea unor taxe si tarife sunt deziderate impartasite la nivelul societatii. Realizarea acestora implica, in mod necesar, adoptarea de masuri legislative coerente, eficiente, predictibile si, in acelasi timp, responsabile", arata seful statului.

Presedintele Iohannis precizeaza ca "inlocuirea unei plati directe cu una indirecta, precum si absenta unor masuri legislative conexe, de natura sa conduca la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevazute de legea transmisa la promulgare sa conduca, pe langa efectul deplasarii poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii catre toti contribuabilii, persoane fizice si juridice, si la consecinta accentuarii disfunctionalitatilor serviciilor publice".

Citește și
dacian ciolos
Guvernul a amanat aplicarea a 20 de masuri, dar i-a ignorat cererea lui Dragnea. Pensiile vor fi marite din 2017
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

El mai spune ca problemele cu care se confrunta Televiziunea Publica si Radioul Public sunt "vechi si sistemice si ele se datoreaza, in principal, cadrului legislativ in temeiul caruia acestea functioneaza".

"In sine, dezbaterea referitoare la eliminarea celor doua taxe si acoperirea cheltuielilor de functionare a celor doua servicii publice de radio si televiziune de la buget nu se poate rezuma doar la simpla intrebare daca este sau nu necesara o taxa pentru sustinerea acestora. Modul de finantare a celor doua servicii publice de radio si de televiziune este in directa legatura cu functionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent in acest sens este chiar interesul pe care aceasta masura legislativa l-a suscitat in spatiul public. Din aceasta perspectiva, consideram ca stabilirea surselor de finantare a serviciilor publice de radio si televiziune sunt aspecte ce trebuie sa faca obiectul unor dezbateri autentice in forul legislativ, care trebuie sa identifice acele solutii optime de natura sa asigure realizarea rolului constitutional al acestora", puncteaza Iohannis.

Seful statului indica faptul ca o analiza si, implicit, o decizie asupra surselor de finantare a acestor servicii poate fi facuta numai in cadrul unei abordari mai largi care sa vizeze o reforma autentica a modului de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune.

"Interventia legislativa asupra art. 40 si 41 din Legea nr. 41/1994 poate genera noi probleme, ce se adauga celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finantare in detrimentul cresterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariatilor si modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune in discutie independenta editoriala", arata Iohannis.

Totodata, el precizeaza ca, in contextul bugetar actual, modificarea adusa art. 41 in sensul ca prin legea bugetara anuala se aproba fondurile de la bugetul de stat alocate Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune apare ca inaplicabila.

"Tinand cont ca legea transmisa la promulgare intra in vigoare la 3 zile de la publicare, semnalam ca in bugetul anului 2016 nu sunt cuprinse alocarile necesare, iar pentru anul 2017 bugetul nu se afla inca in procedura parlamentara. Prin urmare, intr-o asemenea situatie tranzitorie, prin intrarea in vigoare a legii aflate la promulgare cele doua servicii publice de radio si televiziune s-ar putea confrunta cu dificultati suplimentare", conchide Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe 16 decembrie, ca va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea a 102 taxe. "Voi retrimite aceasta lege in Parlament. Nu cred ca este bine sa se renunte fara o discutie aprofundata, asezata, calma la taxa radio si taxa tv. Din acest motiv trimit legea inapoi, daca noul Parlament va discuta aceasta chestiune si va lua o decizie fie de renuntare la taxa, fie de pastrare a taxei, atunci sigur, cand va trimite in forma care se va considera atunci, o voi promulga", afirma Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament
Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constitutionala. Klaus Iohannis a anuntat ca va retrimite legea Parlamentului.

Guvernul a amanat aplicarea a 20 de masuri, dar i-a ignorat cererea lui Dragnea. Pensiile vor fi marite din 2017
Guvernul a amanat aplicarea a 20 de masuri, dar i-a ignorat cererea lui Dragnea. Pensiile vor fi marite din 2017

In ultima sedinta de guvern cu puteri depline, Executivul a amanat un set de peste 20 de masuri, care daca s-ar fi aplicat de anul viitor, ar fi dus deficitul aproape de 10 la suta.

Liviu Dragnea i-a cerut lui Ciolos sa amane reducerile de taxe. Premierul:
Liviu Dragnea i-a cerut lui Ciolos sa amane reducerile de taxe. Premierul: "Nu ne atingem de Codul Fiscal"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut actualului premier, Dacian Ciolos, sa amane cateva reduceri de taxe care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.