Klaus Iohannis avertizeaza ca tara este "parazitata de coruptie": "Este o Romanie asasinata"

×
Codul embed a fost copiat

Prezent la o dezbatere organizata de mai multe ONG-uri pe tema coruptiei din Romania, presedintele ales Klaus Iohannis a declarat ca unul dintre principalele sale obiective este dezvoltarea capacitatii Directiei Nationale Anticoruptie.

La aceasta dezbatere a participat inclusiv sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Presedintele ales a declarat ca ”fara o justitie independenta si functionala o natiune poate trai de zece ori un secol”, dand asigurari ca va sprijini activitatea anticoruptie a DNA in mandatul sau ca sef al statului. De asemenea, Iohannis a apreciat ca in acest moment coruptia este principalul dusman al competitiei libere si al promovarii care are la baza meritocratia, ”generand o ampla frustrare si demobilizare a adevaratilor profesionisti”.

Totodata, a dat asigurari ca in mandatul sau de presedinte va sprijini lupta impotriva coruptiei si activitatea DNA.

Discursul presedintelui ales Klaus Iohannis:

Citește și
cover
Klaus Iohannis merge la Chisinau inainte de alegerile parlamentare. Rezultatul scrutinului este crucial pentru Romania
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Excelentele Voastre,

Doamna Procuror-sef al DNA,
Doamnelor si domnilor,

- Va multumesc pentru aceasta invitatie, care ma onoreaza. Este un moment special pentru ca este prima intalnire intr-un astfel de cadru, dupa validarea mea de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. Salut aici efortul colectiv al organizatorilor, care si-au propus sa discute si sa masoare, cu instrumentele societatii civile, dar si al factorilor din sistemul judiciar, functionarea unor institutii-cheie din Romania implicate in combaterea coruptiei. De foarte multa vreme, in societatea noastra se discuta despre marile scandaluri de coruptie. Anchetele, care se succed cu repeziciune in ultimii ani, infatiseaza un peisaj sumbru: o Romanie infricosatoare, o tara parazitata de coruptie. Trebuie sa intelegem, insa, ca o Romanie in care, politicieni si oameni de afaceri se unesc intr-o alianta nociva pentru a devasta bugetul public, este o Romanie asasinata.

- Nu trebuie sa ne ferim de aceste imagini si nici de aceasta eticheta. Ele arata, de fapt, cum am ajuns ca societate, unde suntem si, mai ales, cat de urgenta trebuie sa fie schimbarea. De fapt, aceasta este Romania anormala de care vrem sa ne despartim cat de curand si sa construim impreuna Romania noastra, Romania oamenilor normali. Desigur, putem analiza cauzele, insa, nu e suficient pentru a inlatura efectele. Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morala a clasei politice si de mult curaj si intransigenta din partea tuturor institutiilor responsabile. Nu cred ca e imposibil, e doar greu. si acesta este motivul pentru care cer cetatenilor Romaniei, cer societatii civile, profesionistilor si institutiilor sa se mobilizeze exemplar intr-un efort de redefinire a respectului si demnitatii si de redevenire ca societate si stat.

- Coruptia este, in acest moment, principalul dusman al competitiei libere si al promovarii care are la baza meritocratia, generand o ampla frustrare si demobilizare a adevaratilor profesionisti. Coruptia ne afecteaza traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopeaza investitiile straine, dezvoltarea civica, initiativa si inovatia. Coruptia inhiba si intimideaza, generand centre de putere si control paralele si ilegale, incompatibile cu democratia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare sociala si economica si, cel mai grav, la o rasturnare endemica a valorilor. Totodata, coruptia este, de departe, principala problema interna de siguranta nationala. De aceea, prevenirea, descoperirea infractiunilor de coruptie si pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricarei Justitii si, cu atat mai mult, al celei din Romania.

- Fara o Justitie independenta si functionala, o natiune poate trai de zece ori un secol, fara sa aiba o forma de stat. Fara un stat de drept adevarat si fara domnia legii, nu putem avea democratie si nici separatia puterilor in stat. Cu o Justitie eficienta, insa, o natiune poate face pasi uimitori, ca si cum ar trai un secol in zece ani. Daca exista astazi un efort asumat si apreciat in combaterea coruptiei, acesta este meritul a numerosi factori, dar, mai ales, este meritul acelor oameni onesti si curajosi din Justitia romana care au dovedit ca vocatia se suprapune cu formatia si, in acest fel, lucrurile pot fi schimbate. Misiunea mea principala este aceea de a ocroti si sprijini acest demers, precum si de a incuraja celelalte institutii ale statului sa se angajeze activ si sa coopereze pentru atingerea acestui scop. Presedintele trebuie sa fie nu doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept.

- Concret, imi doresc in mandatul meu dezvoltarea capacitatii Directiei Nationale Anticoruptie si imbunatatirea performantei la nivel local a acesteia. DNA a fost o institutie foarte performanta a ultimilor ani, incepand cu mandatul lui Daniel Morar si continuand cu mandatul actualului procuror-sef.
Ca Presedinte al Romaniei, voi milita ca justitia si institutiile de control financiar-fiscal sa coopereze, prin folosirea tuturor mijloacele aflate la dispozitie, pentru a recupera prejudiciile generate de coruptie si a reduce costul social al acesteia. De asemenea, reiterez pozitia mea de neobstructionare de catre clasa politica a anchetelor penale efectuate de catre institutiile abilitate.

- Si, in final, daca va intrebati cumva daca noul presedinte va fi un aliat al dvs. in aceasta lupta pentru combaterea coruptiei si intarirea statului de drept, va asigur ca raspunsul nu poate fi decat unul afirmativ. Va multumesc si va doresc inspiratie si putere de munca!"
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Joe Biden l-a sunat pe Klaus Iohannis. Ce mesaje i-a transmis vicepresedintele SUA din partea Casei Albe
Joe Biden l-a sunat pe Klaus Iohannis. Ce mesaje i-a transmis vicepresedintele SUA din partea Casei Albe

Vicepresedintele american, Joe Biden, l-a sunat pe presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, si l-a felicitat pentru victoria in alegeri, remarcand rata de participare impresionanta, un indiciu al unei democratii puternice si sanatoase.

Klaus Iohannis merge la Chisinau inainte de alegerile parlamentare. Rezultatul scrutinului este crucial pentru Romania
Klaus Iohannis merge la Chisinau inainte de alegerile parlamentare. Rezultatul scrutinului este crucial pentru Romania

Alegerile de duminica din Republica Moldova sunt cruciale pentru Romania si pentru Europa. Moldovenii sunt chemati sa-si voteze parlamentarii, care vor desemna la randul lor Presedintele.

"In Romania la care visez, ambulanta ajunge la oameni mai repede decat masina de pizza". Mesajul studentilor pentru Iohannis

Un grup de studenti de Universitatea de Vest din Timisoara i-a transmis presedintelui ales, Klaus Iohannis, un mesaj privitor la Romania la care viseaza ei.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.