Klaus Iohannis: „Mergeți la vot. Dacă vom respecta măsurile, riscul infectării e redus”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu vede motive pentru un aşa-numit lockdown în România, dar că este adeptul introducerii unor măsuri mai aspre în zonele unde există un număr mare de cazuri de Covid-19.

"Nu văd motive pentru un nou lockdown, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligaţi să stea la domiciliu, însă da, vedem şi la noi şi în altă parte cum numărul de infectări este totuşi în creştere şi de aceea subliniez de fiecare dată: noi putem să stăpânim răspândirea epidemiei, dacă respectăm regulile simple arhicunoscute - purtarea măştii, distanţare, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simple prin care reuşim să stăvilim răspândirea virusului", a declarat Iohannis, în cadrul unei conferițe de presă la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a mai apreciat că, în pofida pandemiei, campania electorală a fost activă, și i-a îndemnat pe români să meargă în număr mare la vot pentru a-i alege pe care vor administra comunitățile lor locale în următorii ani.

 

Declarații LIVE TEXT ale președintelui Klaus Iohannis:

- În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm administrarea comunităților noastre.

Citește și
Iohannis
Iohannis, la deschiderea unui nou tronson de 18 km de autostradă: "Mie trebuie să-mi promiteți ceva"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

- Stă în puterea noastră să alegem cine ne va conduce în următorii patru ani.

- De cei care vor câștiga alegerile depinde ca școala și spitalul din localitățile în care trăim să fie modernizate și problemele de trafic să fie rezolvate.

- Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însă spre deosbire de primăvara acestui an, știm care sunt măsurile care trebuie respectate pentru ca scrutinul de duminică să se desfășoare în siguranță.

- Dacă toată lumea va respecta măsurile impuse, atunci riscul infectării în secțiile de votare este redus la minimum. Din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă de alte activități pe care le facem zi de zi, cum ar fi mersul la cumpărături. 

- Sunt politicieni care mai cred că oamenii pot fi mințiti. Aceeiași politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament pentru a promova tot felul de legi electoraliste și populiste, știind foarte bine că sunt inaplicabile în aceste vremuri, în care bugetul este pus sub presiune.

- Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză.

- Votul este cel mai important instrument pentru a impune României o direcție mai bună.

- Dragi români, mergeți la vot în număr cât mai mare.

Klaus Iohannis, despre un lock-down în România

 

- Nu văd motive pentru un așa-numit lock-down în România, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligaţi să stea la domiciliu, însă da, vedem și la noi și în alte țări cum numărul de infectări este în creștere. Putem evita acest lucru prin reguli simple prin care putem reuşi să stăpânim răspândirea epidemiei.

Klaus Iohannis, despre mărirea pensiilor cu 40%, decisă în Parlament

 

- Este de dorit să crească pensiile să crească salariile profesorilor, sunt lucruri pe care și eu mi le doresc. Deja primii pași s-au făcut, pensiile au crescut cu 14 la sută, alocațiile au crescut cu 20%. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să țină cont de situația în care ne aflăm. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. A trebuit să luăm bani din altă parte. Așadar, chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este.

Președintele României, despre impunerea unor măsuri mai aspre în zonele cu multe cazuri de Covid-19

 

- În măsura în care numărul de bolnavi crește, se pot lua astfel de măsuri. Sunt adeptul măsurlor luate în plan local sau județean. Vedem că răspândirea nu este uniformă și este important să se ia măsurile mai dure acolo unde riscul este mai mare. Este posibil ca local sau la nivel de județ să se impună anumite măsuri.

UPDATE Klaus Iohannis, despre închiderea școlilor după alegerile locale din 27 septembrie

 

Întrebat dacă este adevărat ceea ce a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, că, după alegeri, în România, școlile se vor închide și se va trece la învățământul online, Klaus Iohannis a răspuns:

- Nu, acest scenariu nu este posibil. Vă dați seama dacă liderul PSD trebuie să recurgă la astfel de speculații și miniciuni este un semnal îngrijorător. Școlile nu se închid, se trece la învățământul online înainte de alegeri și după, din motive practice.

- PSD este responsabil pentru răspândirea unor minciuni în public.

UPDATE Klaus Iohannis, despre o revenire la starea de urgență

 

- Este puțin probabil să mai revenim la starea de urgență, pentru că disfuncționalitățile care au apărut au fost majore. Știm acum cum să aplicăm restricții locale și regionale și am toată speranța că vor reuși să prevenim răspândirea acestei pandemii, fără să intrăm în starea de urgență. Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție.

În ultimele zile, Klaus Iohannis a participat la inaugurarea mai multor proiecte de infrastructură, în țară.

Astfel, președintele României a fost prezent la inaugurarea Magistralei 5 Drumul Taberei, la deschiderea unui tronson de 18 km pe autostrada Transilvania, precum și la linia de cale ferată între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni.

Duminică, 27 septembrie, în România se desfășoară alegerile locale.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
FOTO. Președintele și premierul României au testat trenul de la Gara de Nord la Otopeni
FOTO. Președintele și premierul României au testat trenul de la Gara de Nord la Otopeni

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat, luni, la deplasarea test cu trenul pe conexiunea feroviară Gara de Nord - Aeroport 'Henri Coandă'.

Iohannis, la deschiderea unui nou tronson de 18 km de autostradă:
Iohannis, la deschiderea unui nou tronson de 18 km de autostradă: "Mie trebuie să-mi promiteți ceva"

Dintre cei 438 de km, cât ar trebui să aibă autostrada Transilvania, autorităţile au mai dat 18 în folosinţă. Este un tronson a cărui construcţie a început acum patru ani şi a costat peste 400 de milioane de lei.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.