Mesajul transmis de Klaus Iohannis la Bruxelles. Ce a spus presedintele despre rolul Romaniei in Uniunea Energiei

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, la finalul Consiliului European, ca liderii europeni au stabilit ca sanctiunile impuse Federatiei Ruse raman in vigoare si au reiterat necesitatea respectarii independentei Ucrainei.

Klaus Iohannis a spus ca liderii europeni au discutat, in cadrul Consiliului European, problema conflictului din Ucraina si au stabilit ca sanctiunile impuse Rusiei raman in vigoare, potrivit Mediafax.

"In legatura cu situația din Ucraina, s-a insistat pe nevoia implementarii neintarziate si neconditionate a Acordului de la Minsk. Consiliul European a reiterat necesitatea respectarii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. In privința sancțiunilor la adresa Federatiei Ruse, s-a stabilit ca acestea raman in vigoare. Consiliul European va reveni asupra acestei teme in lunile urmatoare, tinand cont de legatura directa dintre mentinerea sanctiunilor si implementarea Acordului de la Minsk", a spus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mai vorbit despre Parteneriatul Estic si despre viitorul Summit de la Riga, spunand ca acesta trebuie sa fie "un moment important pentru consolidarea relatiei Uniunii cu statele partenere". "Referitor la Parteneriatul Estic, eu am susținut ca Summit-ul dedicat acestuia la Riga, in luna mai, trebuie sa fie un moment important pentru consolidarea relatiei Uniunii cu statele partenere. Avem in vedere, in special, Republica Moldova, Ucraina si Georgia", a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, joi si vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, reuniune in cadrul careia liderii statelor europene au dezbatut subiecte precum uniunea energetica, conflictul ucrainean si sanctiunile impuse Rusiei, dar si criza greceasca.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis retrimite in Parlament legea pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Iohannis: Romania este un sustinator activ al parteneriatului Uniunea Europeana - SUA

Klaus Iohannis a declarant la finalul Consiliului European de la Bruxelles, ca Romania este un sustinator activ al parteneriatului Uniunea Europeana - SUA declarandu-se convins ca acesta va stimula puternic economiile de pe ambele parti ale Atlanticului.

Klaus Iohannis a spus, intr-o conferinta de presa, la Bruxelles, ca liderii statelor europene au discutat la Consiliul European despre stadiul negocierilor privind incheierea unui Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, iar Romania si-a exprimat sustinerea pentru un astfel de parteneriat.
"A fost analizat stadiul negocierilor privind incheierea unui Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Romania este un sustinator activ al unui astfel de parteneriat, care, suntem convinsi, va stimula puternic economiile de pe ambele parti ale Atlanticului", a spus Iohannis.

Seful statului a adaugat ca in ceea ce priveste Semestrul European, liderii europeni au avut un schimb de opinii cu privire la situatia si perspectivele economice ale Uniunii Europene. "Am convenit asupra liniilor directoare pentru politicile economice si pentru ocuparea fortei de munca. Am aratat ca Romania a depus eforturi considerabile in ce priveste consolidarea fiscal-bugetara si stabilitatea sectorului financiar. Atentia noastra se va concentra pe consolidarea ritmului bun de crestere economica, precum si pe continuarea reformelor, in special a reformelor structurale, ca raspuns la recomandarile specifice de tara", a mai spus Klaus Iohannis.
 

Iohannis: Pentru Romania, Piata Interna a Energiei inseamna preturi accesibile si crestere economica

"Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei, pe baza propunerii facuta in luna februarie de Comisia Europeana. Au fost validate cele cinci dimensiuni ale Uniunii Energiei: securitatea energetica, Piata Interna a Energiei, eficienta energetica, reducerea emisiilor de carbon, cercetarea, inovarea si competitivitatea in domeniu", a declarat, vineri, presedintele Klaus Iohannism, dupa incheierea Consiliului European de Primavara.

Seful statului a subliniat ca Romania sustine puternic acest proiect. "Am insistat asupra catorva prioritati pentru Romania care se regasesc in concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriile resurse energetice, necesitatea diversificarii surselor si rutelor de aprovizionare", a spus Iohannis, adaugand ca a reiterat, in acest context, "potentialul semnificativ al resurselor din Marea Neagra, prin care putem contribuim la intarirea securitatii energetice regionale si europene".

Klaus Iohannis a afirmat ca a sustinut obiectivul de finalizare a Pietei Interne a Energiei, care, pentru Romania, inseamna, "pe termen mediu si lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor preturi accesibile pentru consumatori, mentinerea competitivitatii industriei, crestere economica si creare de locuri de munca".

Presedintele a punctat faptul ca "un aspect esential" al acestui proiect, prezent in textul concluziilor summit-ului, consta in "libertatea fiecarui stat membru de a-si alege mixul energetic national".   Totodata, Iohannis a spus ca Uniunea Energiei trebuie sa asigure "o protectie reala a consumatorilor vulnerabili".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Iohannis si-a intrerupt de doua ori discursul la Bruxelles, dupa ce a pornit un televizor si a sunat un telefon. VIDEO
Iohannis si-a intrerupt de doua ori discursul la Bruxelles, dupa ce a pornit un televizor si a sunat un telefon. VIDEO

Presedintele Klaus Iohannis si-a intrerupt de doua ori, cateva zeci de secunde, conferinta de presa de la Bruxelles, dupa CE, deoarece in sala de conferinte a pornit un televizor al televiziunii interne si apoi i-a sunat telefonul unui jurnalist.

Klaus Iohannis retrimite in Parlament legea pentru conferirea titlului de
Klaus Iohannis retrimite in Parlament legea pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu

Administratia Prezidentiala a precizat, joi, printr-un comunicat de presa, ca presedintele Klaus Iohannis sustine initiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu, dar ca, pentru a fi promulgata, legea trebuie sa respecte anumite criterii.

Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles, pentru Consiliul European si summit-ul PPE:
Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles, pentru Consiliul European si summit-ul PPE: "Se va discuta despre Ucraina"

Presedintele Klaus Iohannis a pleacat la Bruxelles, unde va participa la lucrarile Consiliului European de Primavara si la summit-ul PPE.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.