Klaus Iohannis nu exclude o noua desemnare pentru actualul premier: "Nu ma intereseaza o persoana cu carnet. Ciolos e bun"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns joi la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European.

Presedintele Romaniei a discutat la Bruxelles despre situatia romanilor inainte si dupa Brexit, dar si despre vizele romanilor pentru Canada.

Declaratiile lui Klaus Iohannis despre romanii din Marea Britanie in contextul BREXIT

"Am discutat cu Theresa May despre soarta romanilor din Marea Britanie, nu doar dupa Brexit, ci si inainte de Brexit. Nu ne dorim ca romanii din Marea Britanie sa fie supusi unor presiuni inutile. Prim ministrul mi-a garantat ca se va implica personal sa nu existe astfel de incidente. Urmeaza sa fie stabilite detalii pe parcursul negocierilor dintre Marea Britanie si Uniuniea Europeana" a spus presedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Intrebat de jurnalisti ce fel de relatie ar putea exista intre Marea Britanie si Romania, dupa Brexit, Iohannis a declarat ca "asta va rezulta din negocierile ce vor urma. Pentru Marea Britanie, reglementarea migrantiei este important, asa cum statutul romanilor in Marea Britanie este foarte importabt pentru noi"

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Tariceanu: Modul de adresare a lui Iohannis, nepotrivit. Cand o sa aiba aceleasi realizari ca mine, o sa ne putem apela asa
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București


Declaratiile lui Klaus Iohannis despre implicarea Rusiei in criza din Siria

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca se alatura pozitiei UE fata de "atrocitatile comise de Rusia in Siria". "Asta este si pozitia noastra. Trebuie sa fim hotarati si uniti, astfel de atrocitati nu trebuie tolerate si trebuie spuse. Nimeni din UE nu a acceptat anexarea Crimmeei. Eu am cerut mereu solutii diplomatice, solutia militra nu duce nicarieri. cea politica este cea pe care sa o cautam"

Declaratiile lui Klaus Iohannis despre solicitarea Romaniei pentru vizele pentru Canada


"Chiar inainte de a ajunge la aeronava am avut o discutie cu premierul nostru si am discutat chestiunea CETA. Sunt negocieri si sunt semnale bune. In aceasta faza depindem mai mult de partea canadiana sa faca un pas hotarat pentru a finaliza cu succes negocierile. Noi pana atunci ne pastram rezerva asa cum am anuntat deja, dar exista sanse reale sa facem progrese in aceasta directie", a spus Iohannis, intrebat daca a primit semnale din partea Guvernului canadian ca accepta solicitarea Romaniei privind liberalizarea vizelor pentru romani.

Declaratiile lui Klaus Iohannis despre un nou posibil mandat al lui Dacian Ciolos

"Un premiera politic e asumat de un partid sau coalitie. Nu ma interseaza daca este membru cu carnet, nu e rolul presedintului sa verifice. Ma intereseaza asumarea politica, daca o persoana e asumata politic de un grup sau partid, e un premier politic. Sigur ca Dacian Ciolos este bun, sigur ca il voi desemna din nou. Dar repet, aceasta desemnare va depinde de partide. Daca ele isi suma aceasta propunere, atunci consider ca va fi una politica si voi tine cont."

"Sigur ca e o varianta buna. Daca un an a fost bun si eu l-am desemnat, cum sa nu fie bun si in continuare. Dar aceasta desemnare va depinde de partide. Daca partidele isi asuma aceasta propunere, atunci consider ca e o propunere politica si voi tine cont de aceasta propunere", a subliniat seful statului, intrebat daca Ciolos ramane o varianta buna daca va fi propus.

Agenda Consilului European

Pe agenda Consiliului European, care se desfasoara joi si vineri, figureaza: gestionarea migratiei, politica comerciala - stadiul negocierilor privind Acordul transatlantic de comert si investitii (TTIP), Acordul Economic si Comercial dintre UE si Canada (CETA) si revizuirea instrumentelor de aparare comerciala ale UE - si relatiile externe ale UE, in special cu Rusia.

Miercuri, seful statului a afirmat ca in cazul in care se va ajunge la o intelegere rezonabila cu Canada in privinta liberalizarii vizelor pentru romani, Romania isi va retrage rezervele legate de Acordul CETA.

"Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea liberalizarii vizelor pentru romani si daca se ajunge la o intelegere rezonabila, noi vom putea sa ne retragem rezervele legate de acest acord", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Seful statului a mai declarat ca la Consiliul European va sustine referitor la relatia cu Federatia Rusa importanta mentinerii unitatii UE pe baza principiilor comune agreate.

"In cadrul reuniunii, probabil in a doua zi, vom aborda si relatiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relatia cu Federatia Rusa. Cu privire la acest subiect, voi sustine importanta mentinerii unitatii Uniunii pe baza principiilor comune agreate. (...) Acestea se refera la implementarea completa a intelegerilor de la Minsk, consolidarea relatiilor cu partenerii estici si alti vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilientei Uniunii, in particular, in contextul securitatii energetice, a amenintarilor hibride si ale comunicarii strategice, necesitatea unei angajari selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politica externa, si vointa de a sprijini mai mult societatea civila din Rusia de a se angaja si investi in contacte, schimburi de vederi si politici circumscrise contactelor interumane", a spus Iohannis.

El a aratat ca relatia cu Federatia Rusa va fi discutata si din perspectiva situatiei din Siria, context in care a anuntat ca va sustine necesitatea unei implicari responsabile pentru gasirea unor solutii durabile la aceasta criza.

"Dupa parerea noastra, este nevoie de incetarea de urgenta a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep si, in general, de incetarea imediata a ostilitatilor din Siria si crearea conditiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodata, reluarea procesului politic de negociere, care in niciun caz nu poate fi inlocuit de o solutie militara", a subliniat Iohannis.

Inainte de participarea la Consiliul European, presedintele Klaus Iohannis va avea joi o intalnire cu premierul britanic, Theresa May.

"Vom avea o discutie legata de chestiuni care ne preocupa - si probleme europene, si probleme bilaterale. Pentru mine, tema principala va fi legata de soarta romanilor din Marea Britanie", a declarat Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Din delegatia care il insoteste pe seful statului in deplasarea externa fac parte consilierul prezidential Leonard Orban si secretarul de stat in MAE Cristian Badescu.

La sfarsitul reuniunii, vineri, seful statului va sustine o declaratie de presa.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei
Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei

Presedintele Klaus Iohannis a indemnat la toleranta si acceptare. Reactia vine in contextul in care Coalitia pentru Familie cere sa fie scris in Constitutie ca familia este formata exclusiv dintr-un barbat si o femeie.

Tariceanu: Modul de adresare a lui Iohannis, nepotrivit. Cand o sa aiba aceleasi realizari ca mine, o sa ne putem apela asa
Tariceanu: Modul de adresare a lui Iohannis, nepotrivit. Cand o sa aiba aceleasi realizari ca mine, o sa ne putem apela asa

Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca modul de adresare a presedintelui Klaus Iohannis fata de el este nepotrivit.

Presedintele Klaus Iohannis, cu sotia in muntii Parang.
Presedintele Klaus Iohannis, cu sotia in muntii Parang. "A fost o vizita normala, a unui om de munte"

Presedintele Klaus Iohannis s-a aflat, sambata, intr-o vizita privata in statiunea Parang, din Valea Jiului, seful statului urcand, impreuna cu sotia, pe varful Parangul Mic (2.074 m), dupa care a mancat si s-a odihnit la o cabana din zona.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.