"Ponta ar fi pierdut pentru ca eu as fi comunist. E o mizerie". Ion Iliescu reactioneaza dur la afirmatiile colegilor din PSD

Ion Iliescu

Dupa sedinta Comitetului Executiv National al PSD de joi, dupa care trei membri marcanti au fost exclusi din partid si in care a fost propusa inclusiv "inlaturarea" lui Ion Iliescu, fostul presedinte si-a exprimat opinia despre cele intamplate pe blog.

In ampla scrisoare pe care a adresat-o membrilor si simpatizantilot PSD, Ion Iliescu, presedintele de onoare al acestei formatiuni a tinut sa precizeze ca el s-a impotrivit excluderii celor trei - Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova - din PSD.

Scrisoare deschisa catre membrii si simpatizantii PSD

"Dragi prieteni,

Voi fi extrem de direct. Am participat la sedinta Biroului Executiv Central al PSD din 27 noiembrie 2014, prezentand colegilor din conducerea partidului un apel la ratiune si la sinceritate.

Citește și
Victor Ponta - COVER
Partidul Social Dezbinat. Ponta: "Am pus mandatul la dispozitia colegilor". Iliescu, pe LISTA NEAGRA a lui Ghita
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

PSD trece printr-un moment dificil, dupa pierderea alegerilor prezidentiale. in cei douazeci si cinci de ani care au trecut de la Revolutia din Decembrie 1989 nu este singurul moment de acest gen. Si nu este PSD singurul partid care trece prin astfel de momente. Important este sa fim solidari, sa intelegem de ce am pierdut, unde am gresit, si sa luam decizii in consecinta. inainte de a cauta vinovati, avem de cautat solutii pentru problemele cu care ne confruntam.

Din pacate, ieri am avut parte, in locul unei analize, de o masura extrema: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, masura care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a facut decat sa le agraveze. Este motivul pentru care am votat impotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova. Nu cred ca delictul de opinie are ce cauta printre valorile unui partid democratic. In acelasi timp fac un apel la cei trei exclusi din partid: sa nu se lase antrenati, in perioada urmatoare, in actiuni indreptate impotriva partidului. Ar face rau, crezand ca fac un bine.

Mai grav decat acest gest pripit este faptul ca liderii partidului nu inteleg ce le reproseaza cu adevarat membrii si simpatizantii PSD. Este vorba despre faptul ca, de la o vreme, si mai ales in campania electorala care a trecut, PSD a evitat cu obstinatie sa-si asume identitatea sa de stanga, social democrata. Da, personal, am sustinut formarea USL, si alianta cu PNL. Am sustinut guvernarea PNL, pana in 2008. Am facut toate astea conditionat, insistand pentru pastrarea identitatii noastre ideologice, de social-democrati, lucru care, pana la un punct, s-a intamplat.

Acum se contureaza la varful partidului scuza ca Victor Ponta ar fi pierdut pentru ca eu as fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, si un act de lasitate, lucruri pe care nu le pot intelege si accepta. Cu explicatia asta toti cei care trebuie sa-si asume responsabilitati pentru insucces sunt exonerati de orice raspundere. Fuga de raspundere nu este o solutie.

PSD este partidul Revolutiei, prin filiatia FSN-FDSN-PDSR-PSD. Prin Revolutie, Romania a facut cea mai radicala ruptura de comunism din Estul Europei. Ca partidul n-a stiut sa spuna apasat aceste lucruri, e greseala noastra. Dar este de neinteles lipsa de reactie a partidului atunci cand oameni care nu stiu nimic despre trecut, in afara de etichetele puse de adversarii nostri, striga ”Jos comunismul!” intr-o tara care sufera grav de pe urma exceselor si esecurilor capitalismului. Este si mai de neinteles si de neacceptat ca necesara critica a aceluiasi capitalism sa fie mai articulata, si mai pertinenta, la oameni de dreapta, decat la reprezentantii partidului nostru.

Asadar, refuz sa primesc lectii de la oameni care cred ca si-au cumparat un partid, PSD, si il conduc, direct sau prin interpusi, ca pe o corporatie. PSD nu este proprietatea nimanui. PSD nu este o investitie, si nici programul sau politic nu se confunda cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice pret. Aceasta viziune caricaturala ne-a facut mai mult rau decat orice altceva in aceasta campanie electorala. Daca vom continua pe drumul asta, esecul nu este departe. Viata oamenilor nu se reduce doar la bani.

Nu fac parte dintre aceia care cred ca saracii trebuie sa fie reprezentati politic numai de saraci, ca bogatii nu au ce cauta la stanga politica. Pot da o lunga lista de oameni avuti, din familii aristocrate, care au facut politica de stanga, in partide comuniste. Cand am vorbit despre ”saraci si curati” ma refeream la modul in care este facuta bogatia de catre unii, bogati si corupti. Le urez celor avuti cat mai multe succese in afaceri. Dar sa nu amestecam lucrurile. Daca ai succes in afaceri nu inseamna ca esti automat un om politic. Aceasta calitate nu se poate castiga cu bani. Aceasta calitate se dobandeste in timp, cu multa munca, si presupune castigarea, si nu cumpararea, increderii oamenilor.

Refuz sa primesc lectii si de la oameni care pun interesul personal inaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic in politica, in schimb au reusit sa indeparteze oamenii de partid, prin aroganta si dispret. Astfel de oameni, ajunsi in fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care romanii nu l-au votat pe Victor Ponta in turul doi.

Platim acum pretul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reprosa PSD. Ea este fireasca, pana la urma, tinand cont de schimbarile din societate. Ce trebuie sa ne reprosam este obsesia noastra de a fi acceptati de cei de ”dreapta”, care nu ne vor accepta niciodata, pentru ca suntem adversarii lor firesti. Nu pentru ei facem politica, ci pentru cei care se recunosc in valorile si principiile stangii. si, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanti decat dreapta. Dar si despre asta se pare ca ne este jena sa vorbim!

Noi suntem pe cale sa pierdem competitia la nivelul ideilor. si o pierdem pentru ca, desi sunt atatia oameni, tineri sau mai putin tineri, cu studii de cea mai buna calitate, aici sau in strainatate, declarati la stanga, ei nu au cu cine comunica in PSD! Sa nu ne ferim de acest adevar dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme si ne reproseaza faptul ca noi nu mai credem in valorile stangii. Ce sa le spun celor care imi reproseaza asta? Ce sa le spunem celor care ne reproseaza structurarea partidului doar ca un instrument de exercitare a puterii, fara ideologie si fara preocupare pentru constructia ideologica?

Din pacate, in loc de programe serioase, noi le-am oferit generalitati in aceasta campanie electorala, care nu au avut nicio legatura cu agenda lor. Iar initiativele sociale ale guvernului, cate au fost, au fost prost promovate si explicate. Chiar nimeni n-a putut combate convingator ineptia pe care o auzim de mai bine de un deceniu, anume ca masurile sociale, destinare reducerii polarizarii economice si sociale, cresterii justitiei sociale si egalitatii sanselor, nu sunt ”pomeni sociale”, ci obligatia unei guvernari responsabile? Ca astea nu au legatura cu ciclurile electorale?

Sunt multe lectii de invatat din aceasta infrangere. Poate cea mai importanta este aceea ca nu putem castiga, daca intre partid si liderii lui exista o ruptura. Din pacate, ea exista acum. Ma tem ca nu functioneaza acel dialog necesar-si obligatoriu-cu activul de partid, cu organizatiile si membri de partid, cu cetatenii. Analiza trebuie sa inceapa de la baza. Democratia interna de partid nu este o vorba in vant. si nu e cazul s-o transformam noi, un partid de stanga, intr-o forma fara fond!

Am atras atentia, si nu o data, asupra pericolului care apare ori de cate ori PSD guverneaza, si anume ca toata lumea pleaca la guvernare, iar partidul ramane de izbeliste. Din pacate asa este si acum, si rezultatele se vad. Trebuie sa rezolvam impreuna aceasta problema, esentiala pentru consolidarea partidului, in perspectiva alegerilor din 2016.

Conducerea PSD este prea stufoasa, si din cauza asta ineficienta. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea raspunderii si, in final, la nicio raspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fara fond.

Am afirmat, alaturi de altii, ca nu cred ca iesirea de la guvernare ar fi o idee buna. Trebuie sa ne asumam in continuare aceasta sarcina, si sa guvernam serios, fara concesii fata de identitatea noastra social-democrata. Daca vrem sa ramanem cel mai puternic partid al tarii, trebuie sa guvernam profesionist, in interesul cetatenilor. Romania are nevoie, in primul rand, de politici publice solide in domeniul social. in acelasi timp nu este de ignorat nevoia unor masuri de esenta liberala in economie, dar si aici se impune o observatie, care vine ca urmare a nemultumirilor din societate: capitalul romanesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela strain, si nu discriminat.

Se impune o remaniere guvernamentala, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care sa guverneze in consecinta. Avem nevoie de oameni care sa nu poata fi atacati in niciun fel, nici in plan moral, nici in plan profesional.

O alta slabiciune a PSD o reprezinta modul in care functioneaza grupurile sale parlamentare. Este nevoie de o agenda de prioritati si de mobilizarea exemplara la vot. Iar in acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce sa reflecteze. Dar sa nu se multumeasca doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicala, de fond, a activitatii sale parlamentare.

Cred ca trebuie sa revenim la votul pe lista, macar pentru Camera Deputatilor. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 sa fie cunoscuti cat mai repede, pentru a asigura o componenta cat mai solida grupurilor de senatori si deputati ai PSD. Acelasi lucru este valabil si pentru candidatii nostri in alegerile locale – primari, presedinti de consilii judetene, consilieri.

Este cazul ca, in pregatirea Congresului, sa se puna in discutie o noua oferta politica, un nou proiect de tara, o noua oferta electorala. Toate astea plecand de la nevoile si asteptarile oamenilor. Sa nu ignoram pe nimeni, mai mult, sa nu uitam ca sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru ca nu le-am oferit o miza, un motiv sa vina la vot. Electoratul se construieste, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizeaza, prin buna guvernare. Platim consecintele a zece ani de vot emotional, pe teme care nu au legatura cu viata oamenilor. Nu trebuie sa mergem si noi pe acest drum, facil si periculos.

Nu avem de ce sa ne fie rusine de identitatea noastra. Nu avem de ce renunta la valorile stangii. Trebuie sa renuntam insa la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuala a problemelor din partid. Daca ne concentram asupra cautarii ”vinovatilor”, in loc sa cautam solutii, vom esua si in guvernare, si vom deveni un partid fara prea multa relevanta pe scena politica. De unde si apelul meu la responsabilitate si la sinceritate din partea tuturor.

Ion Iliescu"

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Nedumerire in PSD dupa excluderile lui Geoana, Vanghelie si Sova. Singura reactie a lui Ion Iliescu:
Nedumerire in PSD dupa excluderile lui Geoana, Vanghelie si Sova. Singura reactie a lui Ion Iliescu: "Mai, dati-va deoparte!"

Motivele excluderii lui Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova din PSD sunt neclare si relativ diferite pentru o parte dintre cei care au participat la sedinta Comitetului Executiv.

Partidul Social Dezbinat. Ponta:
Partidul Social Dezbinat. Ponta: "Am pus mandatul la dispozitia colegilor". Iliescu, pe LISTA NEAGRA a lui Ghita

Decapitari la PSD dupa esecul inregistrat in alegerile prezidentiale. Fostul lider al partidului Mircea Geoana, dar si Marian Vanghelie si Dan Sova au fost dati afara din partid.

Ion Iliescu explica succesul lui Klaus Iohannis.
Ion Iliescu explica succesul lui Klaus Iohannis. "A venit cu un mesaj nou, care a avut priza la public"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, ca presedintele ales, Klaus Iohannis, a venit cu un mesaj nou, care a avut priza la public, el aratand ca prin votul dat, cetatenii au aratat ca vor si ceva nou.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.