Klaus Iohannis, nou atac la Guvern: „România nu merită asemenea politicieni”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat miercuri clasa politică din România și măsurile luate de Guvern. Șeful statului a participat la o ceremonie cu prilejul căreia Iașiul a fost declarat capitala istorică a țării.

LIVE VIDEO: 

 Principalele declarații:

Președintele Klaus Iohannis a acordat o serie de decorații, cu prilejul declarării Iașiului drept „capitală istorică a României.”

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Totodată, Klaus Iohannis i-a înmânat lui Mihai Chirica copia decretului prin care Iașiul este declarată capitală istorică a României.

„Felicitări”, i-a spus Klaus Iohannis lui Mihai Chirica.

Mihai Chirica: „Vreau să le mulțumesc public celor care au votat acest proiect. Îmi exprim cu deosebită emoție întreaga recunoștință față de cei care s-au implicat de-a lungul istoriei acestei națiuni. Acest oraș a fost implicat în toate momentele istorice care l-au desemnat capitală istorică. De astăzi înainte, ne mai desparte o singură zi: s-a făcut o reparație de drept față de ceea ce România trebuie să arate Iașiului.

Acum 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza devenea primul principe al României moderne. Vrem să prețuim și efortul înaintașilor care, în Primului Război Mondial au adus capitala la Iași. Iașiul s-a transformat și a reușit să arate întregii lumi că poate duce mai departe stindardul înaintașilor noștri.”

 Klaus Iohannis: „Mă bucur să mă aflu în mijlocul dvs. pentru a celebra împreună 160 de ani de la prima Unire a Româmilor și pentru a-l cinsti pe domnul unirii, Alexandru Ioan Cuza. Iașiul a fost locul apropierii Moldovei de civilizația și valorile occidentale. Dreptate și frăție - a reprezentat prima deviză a tricolorului, inspirată de idealurile Revoluției Franceze. Unirea principatelor și angajarea în eforturile de inspirație occidentală s-au dovedit inseparabile.

Evocând prima Unire, nu doar prețiuim viziunea și faptele de la 1859, dar punem în lumină viabilitatea opțiunii politice și angajamentul popular ale acelor vremuri. Atunci, ca și în 1918 și astăzi, românii au înțeles că unitatea națională e singura cale spre o societate modernă, a cărei trăinicie se bazează pe respectarea drepturilor cetățenești și garantarea egalității tuturor în fața legii. Înaintașii și-au dorit pentru viitorul națiunii o țară a integrității, a oamenilor liberi. Sunt aspirații la fel de valabile și astăzi. La 1859, a avut loc un prim proiect de țară, care cuprindea reforma agrară, a învățământului, instituțiile publice și infrastructura. Omagiindu-l pe Alexadru Ioan Cuza, nu uităm că fiecare generație are oportunitatea de a întări edificiul unității naționale.

 Politicienii, elitele, au datoria de a se prezenta în fața cetățenilor și a istoriei cu obiective și cu rezultate. Când e vorba de a genera noi energii, de a moderniza societatea, educația și infrastructura trebuie să fie prioritățile unei guvernări responsabile.

Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim, în locul unirii în jurul interesului național și al integrării în Europa, guvernanții au preferat o hărmălaie populistă și o jalnică țopăială legislativă și administratvă. În locul unei viziuni coerente, care să asigure o dezvoltare sustenabilă, guvernanții periclitează viitorul țării cu o avalanșă de măsuri care se arată dezastroase. România nu merită asemenea politicieni lipsiți de responsabilitate față de țară. 

Iașiul nu merită să fie un oraș al investițiilor mereu promise și amânate, mai ales când vorbim de proiecte vitale: autostrada sau spitalul regional.

Unirea de acum 160 de ani ne obiligă să facem totul pentru a reda speranța românilor într-un viitor în care țara să fie bine guvernată, iar cetățenii respectați. Aici, la Iași, au luate decizii care au influențat în cea mai mare măsură existența și dezvoltarea întregii Românii. În istoria urbei dvs. se regăsesc manifestările unora dintre cele mai importante manifestații ale românilor.”  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!  

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
PSD, despre Iohannis: „Președintele care-și critică țara în fața presei internaționale”
PSD, despre Iohannis: „Președintele care-și critică țara în fața presei internaționale”

Partidul Social-Democrat îl acuză pe președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook, că „își critică țara în fața presei internaționale.”

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.