Iohannis a plecat in SUA, iar vineri se va intalni cu Trump. Tariceanu: Rezultatele vizitei, dezbatute in Parlament

Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu in Parlament

Presedintele Klaus Iohannis pleaca duminica, pentru sase zile, in Statele Unite ale Americii, intr-o vizita in care se va intalni, la Casa Alba, cu omologul sau american Donald Trump.

Iohannis va primi, din partea American Jewish Committee, distinctia „Light Unto the Nations. Iohannis este primul lider est-european care va fi primit in SUA de catre Trump.

Vizita presedintelui Klaus Iohannis in SUA a fost anuntata joi noapte.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va efectua in perioada 4-9 iunie a.c. o vizita in Statele Unite ale Americii.. Elementul central al acestei vizite este constituit de intrevederea oficiala a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, cu Presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, in data de 9 iunie a.c", anunta un comunicat al Presedintiei, care preciza ca intrevederea "va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare si extindere a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv in contextul in care in acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea acestuia".

Iohannis a afirmat, joi, pe Facebook, ca se va intalni cu presedintele american Donald Trump pe 9 iunie pentru a discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic romano-american si despre ”reconfirmarea angajamentului ferm al Romaniei de a ramane un aliat de incredere al Statelor Unite”.

Citește și
klaus iohannis
Klaus Iohannis a promulgat legea. 14 mai - zi dedicata memoriei martirilor care au suferit in temnitele comuniste
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Iohannis a atasat postarii o fotografie a sa si a lui Trump, facuta la recenta reuniune a liderilor din tarile NATO.

Cu ocazia deplasarii la Washington, Presedintele Romaniei va participa, in data de 5 iunie, in calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existenta si va primi distinctia „Light Unto the Nations”, cea mai inalta distinctie a organizatiei care se decerneaza unor sefi de stat sau de guvern in semn de recunoastere pentru impactul international important in domeniul pacii, securitatii, democratiei, promovarii valorilor umane.

Iohannis va sustine si un discurs cu aceasta ocazie.

"American Jewish Committee a evidentiat, in decizia de acordare a distinctiei, faptul ca a hotarat onorarea Presedintelui Klaus Iohannis pentru actiunea sa de „lider dedicat intaririi democratiei si a statului de drept in Romania, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul si pentru a aprofunda legaturile dintre Romania si SUA, precum si intre Romania si Israel”. Acordarea acestei distinctii a mai avut in vedere rolul tarii noastre in cadrul Uniunii Europene si al dialogului transatlantic, in mentinerea securitatii regionale si globale, dar si realizarile recent incheiatei presedintii-in-exercitiu romane a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", mentioneaza Presedintia.

Distinctia va fi prezentata, cu ocazia unui moment special, in cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care se desfasoara in perioada 4-6 iunie a.c., vor lua parte peste 2.500 de participanti din 70 de tari.

„Light Unto the Nations” a mai fost acordata unor lideri marcanti, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum si altor sefi de stat din Europa si America Latina.

Vizita la Washington mai cuprinde si alte elemente de program, inclusiv o intalnire cu reprezentantii comunitatii de romani din SUA.

Klaus Iohannis este primul lider din Europa de Est care este primit de presedintele american Donald Trump.

Tariceanu: Vizita lui Iohannis in SUA e un eveniment pozitiv. Rezultatele vor trebui supuse unei dezbateri in Parlament

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca vizita lui Klaus Iohannis in SUA este un eveniment "deosebit de pozitiv", dar crede ca rezultatele intalnirilor sefului statului de la Washington vor trebui discutate si in Parlament, pentru a le conferi legitimitate.

"Doresc sa exprim aprecierea ca vizita pe care o va face Presedintele Romaniei la Washington este un eveniment deosebit de pozitiv. Totodata, in numele celor pe care ii reprezint, am speranta ca rezultatele intalnirilor oficiale programate vor stimula pe termen mediu si lung cooperarea pe multiple planuri dintre tara noastra si Statele Unite in cadrul Parteneriatului Strategic", spune Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa.

El arata ca partidele si politicienii au manifestat solidaritate si consens in privinta directiilor majore ale politicii externe, care, pentru prestigiul si credibilitatea Romaniei, trebuie sustinute indiferent de componenta majoritatii parlamentare.

"Mergand pe aceasta logica, consider ca obiectivele, care vor rezulta pentru cele doua parti in urma intrevederilor oficiale de la Washington, vor trebui supuse unor dezbateri ample, mai cu seama in cadrul democratic al Parlamentului, dar si sub egida Administratiei Prezidentiale, pentru ca legitimitatea, continuitatea si predictibilitatea deciziilor majore de politica externa pe termen mediu si lung sa fie mai presus de ciclurile electorale si de orice partizanat politic intern", afirma seful Senatului.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Klaus Iohannis se intalneste cu Donald Trump saptamana viitoare la Casa Alba. Ce vor discuta cei doi sefi de stat
Klaus Iohannis se intalneste cu Donald Trump saptamana viitoare la Casa Alba. Ce vor discuta cei doi sefi de stat

Seful statului se va intalni vineri, 9 iunie, cu Donald Trump si potrivit unui comunicat al Casei Albe este vorba despre o vizita de lucru.

Klaus Iohannis a promulgat legea. 14 mai - zi dedicata memoriei martirilor care au suferit in temnitele comuniste
Klaus Iohannis a promulgat legea. 14 mai - zi dedicata memoriei martirilor care au suferit in temnitele comuniste

Martirii care au suferit in temnitele comuniste vor fi cinstiti, in fiecare an pe data de 14 mai.

Iohannis o contrazice pe Merkel privind relatia transatlantica.
Iohannis o contrazice pe Merkel privind relatia transatlantica. "Nu este cazul sa ne facem griji ca ar putea disparea"

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca relatia transatlantica din interiorul NATO nu este periclitata, in pofida declaratiei Angelei Merkel care a afirmat ca Europa ”trebuie sa isi ia soarta in propriile maini”.

Iohannis:
Iohannis: "Asteptarea sa modific eu ceva la Legea salarizarii mi se pare putin deplasata". Ministrul Muncii: "Ghinion"

Iohannis a apreciat, luni, ca ”putin deplasata” speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde ”integral si definitiv” pentru aceasta lege.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.