Tăriceanu, după întâlnirea cu Dăncilă și Dragnea: Nu am discutat de Pilonul II de pensii. Nu se desființează

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu

Liderul PSD Liviu Dragnea și președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, unde au discutat aproximativ două ore. 

La finalul întâlnirii, Dragnea a transmis printr-un consilier că nu dorește să stea de vorbă cu presa.

În schimb, Tăriceanu a declarat că nu s-a discutat despre Pilonul II de pensii și a dat asigurări că acest fond de pensii nu se va desființa. De asemenea, liderul ALDE a ținut să sublinieze faptul că a fost la Guvern pentru a o asigura pe Viorica Dăncilă de sprijinul său şi de soliditatea majorităţii parlamentare.

Am fost să o asigur că în coaliţie se va bucura de tot sprijinul şi de soliditatea majorităţii parlamentare şi de sprijinul instituţional în calitate de preşedinte al Senatului”, a afirmat Tăriceanu.

El a spus că a fost ”o întâlnire foarte agreabilă”.

Citește și
Eugen Orlando Teodorovici
Ministrul Finanţelor îi răspunde lui Iohannis: Nu este niciun pericol pentru pensii şi salarii în acest an
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Tăriceanu a precizat că deplasarea sa la guvern ”are o încărcătură simbolică”: ”Am vrut să arăt premierului că are acest suport necondiţionat. Am ţinut să o felicit pe doamna Dăncilă pentru seriozitatea abordării, pentru modul în care se comportă Guvernul”.

În ceea ce privește Pilonul II de pensii, Tăriceanu a dat asigurări că nu va fi desființat.

Nu se desfiinţează Pilonul II, nu poate fi vorba de aşa ceva. (...) Din câte am văzut, a fost o greşeală din partea Comisiei de Prognoză. Nu se stopează plăţile”, a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

El a ţinut să precizeze că aceeaşi sursă o au contribuţiile şi la Pilonul I, şi la Pilonul II.

Vrem să avem o imagine clară asupra randamentului la Pilon II, ce se întâmplă cu banii investiţi, unde se duc. (...) Nu se pune sub nicio formă problema desfiinţării Pilonului II”, a subliniat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că a fost o discuţie mult mai largă şi pe alte subiecte: trei mari categorii de proiecte prin parteneriat public-privat - autostrăzi, spitale şi spitalul republican, precum şi stadiul proiectul de OUG privind achiziţiile publice, care va fi aprobat în şedinţa de Guvern de mâine.

El a mai declarat că Dăncilă i-a arătat nişte planşe cu proiectele despre care au discutat.

Sinteza declarațiilor președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:

- Am discutat în primul rând o chestiune de ordin politic, să o asigur de sprijinul meu pe doamna premier.

- Am fost să dau asigurările că în Coaliție are tot sprijinul.

- Nu în ultimul rând am vorbit de sprijinul instituțional al președintelui Senatului.

- Cu acest prilej sigur că am făcut o discuție mult mai largă și pe alte subiecte. Cele 3 categorii de subiecte pe care Guvernul intenționează să le propună pe parteneriatul public - privat: Autostrăzi și spital. Am discutat despre proiectul de ordonanță privind achizițiile publice.

- Aceste demersuri se înscriu în eforturile pe care Guvernul le face pentru a accelera volumul de investiții, având în vedere că în prezent toate procedurile sunt extrem de complicate.

- Cam acestea au fost în mare subiectele pe care le-am discutat.

- Sigur că am cerut detalii șsi despre proiectele de infrastructură, care vor face și obiectul ședinței de mâine de Guvern.

- Am avut o agendă destul de plină.

- Mersul meu la Guvern nu este că nu aveam unde să ne întâlnim. Sigur că are o încărcătură simbolică, să se vadă că are un suport necondiționat.

- Urmăresc îndeaproape ceea ce face Guvernul, ce face prim-ministrul, și am ținut să o felicit pentru felul în care se comportă cu cetățenii. Și le spun și public

- Nu, n-am discutat de Pilonul II. Și eu v-am spus și domnul prim-ministru. Ce să vă spun, decât încă o dată, NU se desființează. Nu poate fi vorba de așa ceva

- Ați văzut declarația publică în legătură cu această informație, a fost o greșeală. Ca să fiu clar, nu se stopează nici contribuțiile

- Din câte mi-a spus prim-ministrul urmează să se facă o analiză la Ministerul Muncii. Trebuie să înțelegeți un lucru. Statul nu poate să fie complet detașat, ce se întâmplă cu banii cetățenilor la Pilonul II. Vrem să vedem ce se întâmplă cu banii investiți în Pilonul II, care este impactul lor în economie. Dar nu se pune sub nicio formă problema desființării Pilonului II. Dar în același timp este normal să vede, ce se întâmplă cu pilonul II. Dar eu vreau să dau asigurare că Pilonul II nu se desființează.

- (despre justiție si Comisia Europeană) Eu sunt tare curios, aceste rapoarte anuale pe care le face C.E. ce impact au în alte țări. În România e ca și cum Dumnenzeu ar coborî pe Pământ.

- În tot acest timp, ce s-a întâmplat în România, e ca o cangrenă care s-a dezvoltat, mă refer la protocoalele secrete între instituții. N-am văzut nimic în rapoartele Comisiei despre încălcarea aceasta a statului de drept.

- Eu cred că Guvernul, societatea, este capabilă să-și rezolve problemele fără să fie nevoie de îndrumări.

- M-am mai întâlnit cu doamna premier și în alte dăți și ne vom întâlni ori de câte ori va fi nevoie. Discutăm și la telefon, nu fac niciun fel de indiscreție, vorbim des la telefon. Este normal ca aceste lucruri pe care vi le spun să fie discutate, după atacurile extrem de violente din ultima perioadă, și politice și din presă.

Dragnea și Tăriceanu au venit și au plecat separat de la Guvern

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au venit și au plecat separat de la Palatul Victoria, fiecare cu un alt autoturism, la un interval de aproximativ 15 minute.

Înainte să înceapă această ședință, premierul Viorica Dăncilă nu a vrut să dea prea multe detalii. "Am o întâlnire la 13,30 cu domnul Tăriceanu", a declarat Dăncilă, după ce a participat la Conferinţa Naţională a Agricultorilor cu tema "Agricultura - prioritate naţională".

La insistenţele jurnaliștilor, potrivit cărora liderul social-democraţilor şi-ar fi anunţat intenţia de a participa la această întâlnire, Dăncilă a răspuns: "E foarte bine, sunt liderii celor două partide care formează coaliţia şi este normal ca să avem o discuţie între Guvern susţinut de actuala coaliţie şi liderii coaliţiei".

Totodată, întrebată dacă la întâlnire se va discuta şi despre pilonul II de pensii, premierul a spus că nu.

"Nu discutăm despre pilonul II în niciun caz", a afirmat Dăncilă.

Recent, purtătorul de cuvânt al ALDE Varujan Vosganian s-a declarat împotriva suspendării Pilonului II de pensii, susținând că acei bani nu pot fi luați și băgați în Pilonul I de pensii, deoarece ar fi împotriva Constituției.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dragoș Moștenescu și-a luat familia și s-a mutat la Londra. Cu ce se ocupă acum
Dragoș Moștenescu și-a luat familia și s-a mutat la Londra. Cu ce se ocupă acum

A murit Laurenţiu, inginerul aerospaţial ajuns pe stradă în București. Poveste tragică

Ministrul Finanţelor îi răspunde lui Iohannis: Nu este niciun pericol pentru pensii şi salarii în acest an
Ministrul Finanţelor îi răspunde lui Iohannis: Nu este niciun pericol pentru pensii şi salarii în acest an

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine că nu există niciun pericol pentru plata salariilor şi a pensiilor în acest an, el răspunzându-i astfel preşedintelui Klaus Iohannis la întrebarea adresată marți.

Iohannis, apel către Guvern și PSD: Ce aveți de gând cu pilonul II de pensii? Mai aveți bani până la sfârșitul anului?
Iohannis, apel către Guvern și PSD: Ce aveți de gând cu pilonul II de pensii? Mai aveți bani până la sfârșitul anului?

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, marţi, Guvernului şi PSD să precizeze "clar, răspicat, cu argumente" ce au de gând cu Pilonul II de pensii şi dacă mai există bani pentru pensii şi salarii până la finalul anului.

Vosganian:
Vosganian: "Preluarea banilor din pilonul II la pilonul I de pensii ar fi o fraudă la Constituţie, un abuz”

Deputatul Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a declarat marţi că oricine spune că pilonul II de pensii trebuie să se suspende ignoră interesele pe termen lung ale românilor.

Vicepremierul Viorel Ştefan: Guvernul nu a iniţiat niciun demers pentru modificarea regimului la Pilonul II
Vicepremierul Viorel Ştefan: Guvernul nu a iniţiat niciun demers pentru modificarea regimului la Pilonul II

Vicepremierul Viorel Ştefan a afirmat luni, întrebat despre proiectul privind modificarea Pilonului II de pensii, că nu există niciun proiect privind suspendarea contribuţiilor, iar Guvernul nu a iniţiat niciun demers pentru a modifica Pilonul II.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.