USR, discuție cu Tudorel Toader și Viorica Dăncilă. Propunerea făcută pe Justiție

×
Codul embed a fost copiat

Dan Barna a declarat vineri că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penal şi de procedură penală ar crea în România o criză socială fără precedent.

"A fost o discuţie consistentă, am stat aproximativ 80 de minute (...) şi am avut ocazia ca în această întâlnire să-i transmitem direct doamnei premier al României (...) punctul de vedere al USR, conform căruia, în acest moment, emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea în România o criză de percepţie şi o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei, pentru că discuţia a fost undeva între aceste două elemente. Tema a fost evident cea pe justiţie, dar, în egală măsură, am accentuat şi acest element foarte important - România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza până acum. Şi din această perspectivă, o ordonanţă de urgenţă considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care pe toată perioada Preşedinţiei va fi permanent adusă în discuţie", a afirmat Barna într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, dacă se emite o astfel de ordonanţă, nu doar că se încalcă posibilitatea de decizie a Parlamentului, dar şi Guvernul, care trebuie să conducă şase luni Consiliul Uniunii Europene, va fi mereu vulnerabil pe acest subiect.

"USR a fost astăzi la Guvern pentru a arăta că suntem responsabili cu următoarele 6 luni ale României, pentru a transmite direct, şi nu prin presă, prin manifestări civice sau parlamentare, ci direct premierului şi ministrului Justiţiei acest mesaj, că o ordonanţă de urgenţă în momentul de faţă ar sabota complet cea mai prestigioasă poziţie de politică externă a României. USR a solicitat expres un, să-i spunem, moratoriu, îngheţarea pe 6 luni a dosarului Justiţiei în România, pentru ca România să beneficieze cu adevărat de oportunitatea de a avea Preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi să poată fi acel jucător de politică europeană pe care ni-l dorim cu toţii. Doamna premier a spus că va analiza, până în prezent nu are niciun text în faţă asupra căruia să se exprime (...) şi că nu a luat nicio decizie", a precizat Barna.

Citește și
Cseke Attila
Cseke Attila: UDMR nu susţine ordonanţa pentru modificarea Codurilor penale
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

El a menţionat că ministrul Justiţiei a vorbit pe tema deciziilor CCR, directivelor europene şi ceea ce s-a votat în Parlament, elementele de oportunitate politică şi a spus că textul ordonanţei este în lucru la Ministerul Justiţiei şi că va mai dura ceva timp până va fi finalizat.

Dan Barna s-a întâlnit vineri cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La discuţi au mai fost prezenţi parlamentarii USR Stelian Ion, Cristian Ghinea şi Vlad Gheorghe.

Comunicatul Guvernului după întâlnire

”Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanții USR 

Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație a Uniunii Salvați România (USR), condusă de președintele acestei formațiuni politice, Dan Barna, în cadrul căreia au fost discutate unele teme de actualitate.

Întrevederea a avut loc în spiritul și ca urmare a apelurilor prim-ministrului la pace politică, dialog și consens, pe perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

”Apreciez deschiderea dumneavoastră la dialog și faptul că avem o discuție constructivă în contextul în care România va prelua și exercita Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Sunt om al dialogului și am convingerea că doar împreună, prin cooperare și unitate, prin dialog cu reprezentanții Opoziției și ai întregii societăți, putem avea o președinție de succes”, a subliniat prim-ministrul.

De asemenea, șeful Executivului a menționat că fiecare membru al Cabinetului s-a pregătit temeinic pentru gestionarea tematicilor europene, echipa guvernamentală și-a înțeles responsabilitățile, astfel încât în mandatul de șase luni pe care România îl va deține la Consiliul Uniunii Europene să fie închise cât mai multe din cele 257 de dosare și să progreseze dosare importante precum Brexit, cadrul financiar multianual, migrația, viitorul Europei.

Un alt subiect abordat, la solicitarea USR, s-a referit la modificarea legislației penale și de procedură penală. În acest context, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat faptul că este în lucru la Ministerul Justiției un proiect de act normativ care are în vedere punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale și transpunerea unor directive europene pentru care România riscă procedura de infringement. Primul-ministru a adăugat că va ține cont de toate propunerile constructive, astfel încât legislația națională să fie în acord cu reglementările europene și cu Constituția României.

La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, din partea USR, Dan Barna, Vlad Gheorghe, Stelian Ion, Cristian Ghinea.”

Guvernul vrea să dea OUG pe Codurile Penale

La începutul acestei săptămâni, Dancilă i-a anunțat că s-a decis adoptarea unei ordonanțe de urgență privind codurile penale, iar actul normativ s-ar referi doar la articolele declarate constituționale de către CCR.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Bruxelles, că nu este posibil ca Guvernul să emită o OUG pe articolele constituţionale din Codurile penale, precizând că nu se poate legifera prin ordonanţă pe o speţă care este în procedură uzuală în Parlament.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, i-a cerut miercuri, premierului Viorica Dăncilă să nu dea o ordonanţă de urgenţă pe Codurile Penale.

"Nu daţi OUG! Cu acest mesaj am întâmpinat-o astăzi pe doamna Dăncilă în plenul Parlamentului. Este revoltător ca prim-ministrul României să vină să ne vorbească despre coeziune, despre valori fundamentale europene în contextul Preşedinţiei României la Consiliul UE, când în spatele cortinei cei de la PSD şi ALDE vor să măcelărească din nou justiţia, statul de drept şi democraţia. Nu putem vorbi despre priorităţile Preşedinţiei pe care o vom deţine în cadrul uneia din cele mai importante instituţii europene şi în acelaşi timp Dragnea, Tăriceanu, Toader şi Dăncilă să coacă un OUG pe Codurile Penale! Aceasta este de fapt, principala prioritate pentru România! Nu daţi OUG!", a scris pe pagina sa de Facebook Dan Barna.

Nici UDMR nu susţine modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă, a anunţat, joi, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
APADOR-CH cere dezbaterea publică a ordonanţei de modificare a codurilor penale
APADOR-CH cere dezbaterea publică a ordonanţei de modificare a codurilor penale

APADOR-CH cere dezbaterea publică a ordonanţei de modificare a codurilor penale, considerând că proiectul actului normativ trebuie să fie publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei şi supus dezbaterii cu cel puţin 10 zile înainte de adoptare.

Cseke Attila: UDMR nu susţine ordonanţa pentru modificarea Codurilor penale
Cseke Attila: UDMR nu susţine ordonanţa pentru modificarea Codurilor penale

UDMR nu susţine modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă, a anunţat joi, la RFI, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila.

Șefa DNA: Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă decât printr-o OUG
Șefa DNA: Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă decât printr-o OUG

Procurorul şef interimar al DNA, Anca Jurma, a declarat că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, "mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă".

Iohannis, despre apelul lui Dăncilă: ”Drăguț”. Ce spune de OUG pe Codurile Penale
Iohannis, despre apelul lui Dăncilă: ”Drăguț”. Ce spune de OUG pe Codurile Penale

Președintele Klaus Iohannis a criticat intenția Guvernului de a da o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, susținând că problema este simplă și că acest lucru ... nu se poate.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.