Inca un ministru din Guvernul Ciolos si-a dat demisia. Cine ar putea sa o inlocuiasca pe Aura Raducu

×
Codul embed a fost copiat

Aura Raducu si-a depus, luni, demisia din functia de ministru al Fondurilor Europene.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat la scurt timp ca a acceptat demisia Aurei Raducu.

"Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Raducu. In perioada imediat urmatoare voi inainta domnului presedinte Klaus Iohannis o propunere pentru functia de ministru al Fondurilor Europene", a declarat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului transmis luni.

Surse din cadrul Guvernului au declarat pentru Stirile ProTV ca Aura Raducu ar putea fi inlocuita de un consilier al premierului, Cristian Ghinea.

In urma cu 10 zile, ministrul Muncii, Ana Costea, si-a depus si ea demisia, dupa neintelegerile cu premierul pe Legea Salarizarii.

Citește și
copii la Guvern
"Scoala altfel". Elevii au fost pentru cateva clipe premier, in locul lui Ciolos. "Ce as face? Maresc pensiile!"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"La solicitarea domnului prim-ministru, imi depun demisia din functia de ministru al fondurilor europene.

Am acceptat sa fac parte din aceasta echipa guvernamentala cu gandul ca voi reusi sa introduc o noua abordare si un nou tip de management in acest important domeniu al fondurilor europene.

Prioritatile pe care mi le-am propus la acceptarea mandatului si pe care le-am urmat in aceasta perioada au fost urmatoarele:

1. Finalizarea programelor 2007-2013, inchiderea proiectelor, realizarea unei rate cat mai mari de absorbtie in special prin includerea unor proiecte retrospective, finantate numai de la bugetul de stat in perioada 2007-2015;
2. Realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politica de coeziune, cu scopul eliminarii problemelor si blocajelor inregistrate, precum si reducerea neregulilor;
3. Indeplinirea conditionalitatilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educatie, sanatate, transport, gestionarea deseurilor, etc.) prevazute in cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeana, multe cu termene depasite;
4. Cresterea transparenței in implementarea programelor și proiectelor europene, informarea cat mai corecta a cetatenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice;
5. Realizarea impreuna cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor și proiectelor europene (MySMIS 2014) - 2 module principale au fost finalizate, esențiale pentru depunerea proiectelor;
6. Simplificarea si standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finantare, a documentelor solicitate beneficiarilor;
7. O comunicare mai buna cu beneficiarii si sprijin direct, la nivel regional si local, prin organizarea unui sistem unitar si profesionist de informare (helpdesk);
8. Finalizarea actiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management și control pe fiecare program operational, atat la nivelul de autoritate de management cat si la nivel de organisme intermediare; evaluarea performantelor inregistrate de catre fiecare structura;
9. Lansarea, impreuna cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE);
10. Demararea pregatirii proiectelor publice prin imbunatatirea normelor si standardelor de pregatire a documentatiei, realizarea unui contract de antrepriza clar si corect pentru lucrari publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).

Prioritatile mentionate sunt in prezent intr-un stadiu avansat de implementare si s-au concretizat prin lansarea, de catre Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizeaza peste 40% din alocarile programelor gestionate in perioada 2014-2020 – cinci programe in valoare totala de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE si cofinantare nationala (Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).

S-a realizat o buna planificare a actiunilor ce se vor desfasura in urmatoarea perioada, astfel incat se estimeaza incheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro in luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansari si utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE.

Mi-am dorit ca pe baza experientei acumulate in peste 20 de ani de gestionare a programelor si proiectelor europene, si avand in vedere schimbarile dorite de societate, sa ajut la intarirea capacitatii administrative a ministerului si la dezvoltarea unei institutii europene, capabile sa asigure coordonarea si implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile si programele nationale, contribuind totodata la pregatirea Romaniei pentru Presedintia Consiliului UE in 2019.

Totusi, avand in vedere nemultumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, imi depun demisia din functia de ministru al fondurilor europene.

Regret ca nu am avut sansa de a duce la bun sfarsit actiunile propusem, dar raman un sustinator al politicii de coeziune, al principiilor europene si al utilizarii cat mai eficiente si profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii.

Numai o actiune sustinuta si comuna, intr-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbarilor cerute de societatea romaneasca.
Multumesc mult echipei cu care am venit si care a depus eforturi in construirea unei noi abordari, precum si celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civila.

Cu respect si stima pentru toți cei care reusesc cu profesionalism si rabdare sa construiasca", a fost mesajul Aurei Raducu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ministrul Muncii a anuntat cand ar putea fi adoptata noua ordonanta privind salariile bugetarilor. Negocieri la Guvern
Ministrul Muncii a anuntat cand ar putea fi adoptata noua ordonanta privind salariile bugetarilor. Negocieri la Guvern

Guvernul a inceput negocierile cu sindicatele privind salariile bugetarilor.

"Scoala altfel". Elevii au fost pentru cateva clipe premier, in locul lui Ciolos. "Ce as face? Maresc pensiile!"

Dacian Ciolos a fost inlocuit, insa doar pentru o zi si nu de adversarii politici, ci de copiii care au vizitat Guvernul in cadrul programului "Scoala altfel".

Cum a ajuns Vasile Dincu sa aiba un salariu mai mare decat Dacian Ciolos. LISTA salariilor marilor demnitari
Cum a ajuns Vasile Dincu sa aiba un salariu mai mare decat Dacian Ciolos. LISTA salariilor marilor demnitari

Guvernul a publicat miercuri salariile celor din executiv, iar la prima vedere vice-premierul Vasile Dancu are un salariu mai mare decat seful sau direct, Dacian Ciolos.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.