Guvernul Ponta pregateste ordonanta "traseismului politic". 15 zile in care primarii isi vor putea schimba "culorile"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Ponta ar putea adopta, in sedinta de marti, o ordonanta care va permite migratia alesilor locali.

Potrivit actului normativ, primarii vor avea la dispozitie 15 zile pentru a decide daca raman in partidul sub culorile caruia au fost alesi sau daca doresc sa se inscrie intr-o alta formatiune politica. Opozitia a anuntat deja ca se opune acestei masuri, care ar incuraja traseismul politic.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat recent la Suceava, ca in prezent foarte multi alesi locali activeaza pentru alte partide si propune ca pentru o perioada de doua saptamani sa existe posibilitatea ca alesii locali sa isi aleaga partidul fara sa isi mai piarda mandatul, precizand ca este necesara o Ordonanta de Urgenta in acest sens. Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusa de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite alesilor locali sa isi aleaga partidul fara a-si pierde mandatul, ca este necesara deblocarea autoritatilor locale si iesirea din minciuna si ipocrizie.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a sustinut ca adoptarea unui astfel de proiect ar fi o eroare, pentru ca ar aproba migratia politica. El a mai spus ca Victor Ponta va pierde "sigur" alegerile prezidentiale in cazul in care va emite Ordonanta care permite traseismul politic al primarilor, mentionand ca romanii nu 'inghit" asa ceva, existand inclusiv varianta boicotarii alegerilor.

Purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a declarat, marti, ca liberalii vor ataca in instanta, in contencios administrativ, ordonanta de urgenta care ar permite traseismul politic al primarilor, cu solicitarea suspendarii actului normativ si sesizarii Curtii Constitutionale.

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea: Iohannis acuza proiectul privind primarii, desi el e intr-un caz de bigamie politica
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Blaga: ACL va informa toate ambasadele despre actiunea antidemocratica de a da OUG privind primarii

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca ACL va informa toate ambasadele in legatura cu "actiunea absolut antidemocratica a PSD si a premierului Victor Ponta de a elabora o ordonanta care sa dea posibilitatea alesilor locali sa aleaga in doua saptanmani din ce partid sa faca parte". Blaga a aratat ca o astfel de ordonanta reprezinta "un gest de disperare" al lui Victor Ponta, "tipic" PSD.

"Este un gest de disperare al domnului Ponta, care, evident, dandu-si seama ca sta nu asa cum si-ar dori in precampanie, crede ca astfel, cumparand oameni, cumparand votul, va ajunge presedintele Romaniei. Nu va ajunge niciodata! Este unul dintre gesturile definitorii ale PSD, asemanator cu cel din martea neagra", a spus Blaga.

El a aratat ca ACL a luat o serie de masuri in cursul zilei de marti: "O sa anuntam toate ambasadele asupra acestui demers, deja am facut toate diligentele catre forurile de la Bruxelles, catre PPE, catre conducerea Parlamentului European, pentru ca astfel de lucruri nu sunt normale intr-un stat de drept membru al UE, astfel de actiuni eu nu am mai intalnit pana acum in lume, gest tipic de la PSD", a adaugat Vasile Blaga.

El a aratat ca nu stie ce vor face ambasadele, dar se asteapta la pozitii publice din partea unor responsabili europeni importanti, "pentru ca astfel de lucruri nu s-au mai intamplat". Blaga a mai spus ca reprezentantii ACL vor intreprinde masuri in toata tara si in fata Guvernului daca Ponta se gandeste sa dea o ordonanta de urgenta.

Vasile Blaga a fost intrebat despre faptul ca liderul PNL Klaus Iohannis vorbea chiar de un boicot al alegerilor daca se aproba o astfel de ordonanta, Vasile Blaga a raspuns: "O sa analizam toate lucrurile astea, le-am discutat si astazi in sedinta destul de lunga de campanie si o sa vedem ce masuri se impun! Nici intr-un caz lipsa de a ne prezenta in campania prezidentiala, sa fim bine intelesi!".

Kelemen Hunor: Nu am discutat in coalitie despre OUG privind migratia primarilor; personal sunt reticent

La randul sau, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat ca nu s-a discutat in coalitia de guvernare despre proiectul de OUG privind posibilitatea primarilor de a opta pentru un partid politic, precizand ca, personal, este ”reticent la o astfel de initiativa” si ca migratia politica este o boala. ”Nu am discutat in coalitie acest lucru, saptamana trecuta ne-am intalnit inaintea sedintei de guvern, peste o ora ne intalnim din nou si astept sa fie o discutie. Eu sunt, in principiu, reticent fata de o astfel de initiativa, dar daca exista argumente, putem discuta, nu e o problema”, a declarat liderul UDMR.

El a precizat ca personal este ”reticent”, pentru ca a spus de multe ori ca ”o boala, daca se poate spune cronica a vietii politice, este aceasta posibilitate de a migra, in toate partidele”. ”Poate ca noi suntem exceptati de acest flagel. Noi nu am primit si nici nu am dat la alte partide politicieni, deci la noi aceasta migratie nu a existat. Cand vom discuta, vom spune exact care este opinia noastra, dar eu, personal, sunt reticent”, a comentat Kelemen Hunor.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Diaconescu a facut reclamatie la presedintele CE: Ordonanta lui Dragnea afecteaza modelul politic si institutional romanesc
Diaconescu a facut reclamatie la presedintele CE: Ordonanta lui Dragnea afecteaza modelul politic si institutional romanesc

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a trimis o scrisoare presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, in care reclama ordonanta referitoare la migarerea primarilor.

Liviu Dragnea: Iohannis acuza proiectul privind primarii, desi el e intr-un caz de bigamie politica
Liviu Dragnea: Iohannis acuza proiectul privind primarii, desi el e intr-un caz de bigamie politica

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, ca Klaus Iohannis este intr-un caz de ”bigamie politica” si ca acesta acuza proiectul prin care primarii pot opta pentru un partid, desi el a facut exact acest lucru.

Catalin Predoiu acuza: PSD si aliatii sai de guvernare pregatesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidentiale
Catalin Predoiu acuza: PSD si aliatii sai de guvernare pregatesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidentiale

PDL va sesiza Comisia de la Venetia referitor la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL, precum si la OUG prin care vicepremierul Liviu Dragnea vrea sa legifereze "furtul politic al primarilor".

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.