Funcționarii publici amenință cu procese Guvernul Tudose după ”revoluția fiscală”. ”O păcăleală legislativă”

Ultimul update: Marti 14 Noiembrie 2017 20:27
Data publicarii: Marti 14 Noiembrie 2017 18:12
Categorie: Politic

Funcţionarii publici ameninţă cabinetul Tudose cu judecata, dacă Executivul nu dă o Ordonanţă de Urgenţă prin care bugetul pentru salariile de anul viitor să fie mărit.

Este nevoie de o creştere de 23 de procente, față de cât prevede Legea salarizării, pentru că altfel, spun cei vizaţi, creşterile de lefuri promise vor fi anulate, după trecerea contribuţiilor de la angajatori la angajat.

Între timp, primarii contestă o altă măsură importantă din ”revoluția fiscală”: scăderea impozitului pe venit. Edilul PSD de la Iaşi spune că vrea să o blocheze în instanţă.

Pregatiti să iasă din nou în stradă, funcţionarii publici cer Guvernului să nu le taie creşterile de salarii din ianuarie, aprobate deja de Parlament, prin trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Ei cer o Ordonanţă de Urgenţă iniţiată de ministrul Muncii, prin care fondul de salarii pentru funcţionari să crească cu 23 de procente.

Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Funcționarilor Publici: „Dacă nu vor da această Ordonanţă de Urgenţă, este o păcăleală. Va fi o păcăleală legislativă, în sensul că au plănuit acest lucru de a da o creştere salarială, de a ţine oamenii puţin în frâu, după aia să o ia prin acest transfer al contribuţiilor. Față de decembrie 2017, salariile vor creşte cu 2% sau poate chiar 3%, dar legea salarizării aduce o creştere de 25%.”

Reacţia premierului după ce Kaufland a anunţat creşterea salariilor brute. Nou atac la multinaţionale

Până acum, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, nu le-a dat niciun răspuns funcţionarilor. Între timp, „revoluția fiscală'' e atacată tot mai puternic de primari, inclusiv de cei de la PSD. Asta pentru că, prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, primăriile vor avea mult mai puţini bani.

Primarul PSD al Iaşiului, Mihai Chirica, a cerut deja sprijinul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei, dar şi Avocatului Poporului pentru a face demersuri la Curtea Constituţională că ordonanţa să fie blocată.

Mihai Chirica, primarul Iașiului: „Iaşiul pierde peste 20 de milioane de euro, sume pe care trebuie să le tăiem din educaţie, locuri de joacă, proiecte. Motivul nu poate fi decât unul: încercarea de a lovi în autonomia locală şi de a controla toate primăriile prin decizia liderului unic''.

Opoziţia se pregăteşte şi ea de luptă împotriva Guvernului. PNL şi USR discută deja textul moţiunii de cenzură prin care vrea să demită Cabinetul condus de Mihai Tudose. Opoziţia are numărul necesar de semnături pentru a iniţia demersul, dar nu şi numărul de voturi în Parlament pentru o reuşită.

Între timp, liberalii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţionale să declare neconstituţională „revoluția fiscală''. În ultima perioadă, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost acuzat în repetate rânduri de opoziţie că face jocurile celor de la PSD-ALDE prin deciziile pe care le ia. În cea mai recentă listă a datornicilor la Fisc, Victor Ciorbea apare cu o datorie de 230 de mii de lei.

Primarul PSD din Iaşi vrea să dea în judecată Guvernul pentru

Primarul PSD din Iaşi vrea să dea în judecată Guvernul pentru "revoluţia fiscală"

Bogdan Chiritoiu

Președintele Consiliului Concurenței, după ce Petre Daea l-a făcut „păun între găini”: Sunt un funcționar cenușiu al statului

Tudose și Bădălău au ironizat ”statul paralel”: ”Nu înţeleg conceptul, sincer”

Mihai Tudose și Liviu Pop, afirmații contradictorii pe tema manualelor școlare

Tudose face promisiuni IT-iștilor că nu vor avea salarii mai mici: Problema este în curs de rezolvare

Ministrul Justiției îi ia partea lui Tăriceanu, în scandalul cu DNA: Este vorba despre o libertate de exprimare

PNL cheamă cetățenii să facă un lanț uman în jurul Parlamentului, în semn de susținere a moțiunii de cenzură

petre daea

Scene hilare la Guvern. Daea, despre scumpirea ouălor: "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini"

Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră

"Pluton de execuţie a puterii judecătorești". Presat de Dragnea și Tăriceanu, Iordache modifică legile justiției

Tăriceanu: „În mod clar și lipsit de echivoc”, pe agenda coaliției nu este suspendarea lui Iohannis

Dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de PNL va fi dezbătută și votată joi

Iohannis, cu trenul la Ploiesti. Reacția președintelui când a fost întrebat dacă și-a luat bilet