Funcționarii publici amenință cu procese Guvernul Tudose după ”revoluția fiscală”. ”O păcăleală legislativă”

Ultimul update: Marti 14 Noiembrie 2017 20:27
Data publicarii: Marti 14 Noiembrie 2017 18:12
Categorie: Politic

Funcţionarii publici ameninţă cabinetul Tudose cu judecata, dacă Executivul nu dă o Ordonanţă de Urgenţă prin care bugetul pentru salariile de anul viitor să fie mărit.

Este nevoie de o creştere de 23 de procente, față de cât prevede Legea salarizării, pentru că altfel, spun cei vizaţi, creşterile de lefuri promise vor fi anulate, după trecerea contribuţiilor de la angajatori la angajat.

Între timp, primarii contestă o altă măsură importantă din ”revoluția fiscală”: scăderea impozitului pe venit. Edilul PSD de la Iaşi spune că vrea să o blocheze în instanţă.

Pregatiti să iasă din nou în stradă, funcţionarii publici cer Guvernului să nu le taie creşterile de salarii din ianuarie, aprobate deja de Parlament, prin trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Ei cer o Ordonanţă de Urgenţă iniţiată de ministrul Muncii, prin care fondul de salarii pentru funcţionari să crească cu 23 de procente.

Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Funcționarilor Publici: „Dacă nu vor da această Ordonanţă de Urgenţă, este o păcăleală. Va fi o păcăleală legislativă, în sensul că au plănuit acest lucru de a da o creştere salarială, de a ţine oamenii puţin în frâu, după aia să o ia prin acest transfer al contribuţiilor. Față de decembrie 2017, salariile vor creşte cu 2% sau poate chiar 3%, dar legea salarizării aduce o creştere de 25%.”

Reacţia premierului după ce Kaufland a anunţat creşterea salariilor brute. Nou atac la multinaţionale

Până acum, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, nu le-a dat niciun răspuns funcţionarilor. Între timp, „revoluția fiscală'' e atacată tot mai puternic de primari, inclusiv de cei de la PSD. Asta pentru că, prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, primăriile vor avea mult mai puţini bani.

Primarul PSD al Iaşiului, Mihai Chirica, a cerut deja sprijinul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei, dar şi Avocatului Poporului pentru a face demersuri la Curtea Constituţională că ordonanţa să fie blocată.

Mihai Chirica, primarul Iașiului: „Iaşiul pierde peste 20 de milioane de euro, sume pe care trebuie să le tăiem din educaţie, locuri de joacă, proiecte. Motivul nu poate fi decât unul: încercarea de a lovi în autonomia locală şi de a controla toate primăriile prin decizia liderului unic''.

Opoziţia se pregăteşte şi ea de luptă împotriva Guvernului. PNL şi USR discută deja textul moţiunii de cenzură prin care vrea să demită Cabinetul condus de Mihai Tudose. Opoziţia are numărul necesar de semnături pentru a iniţia demersul, dar nu şi numărul de voturi în Parlament pentru o reuşită.

Între timp, liberalii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţionale să declare neconstituţională „revoluția fiscală''. În ultima perioadă, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost acuzat în repetate rânduri de opoziţie că face jocurile celor de la PSD-ALDE prin deciziile pe care le ia. În cea mai recentă listă a datornicilor la Fisc, Victor Ciorbea apare cu o datorie de 230 de mii de lei.

Primarul PSD din Iaşi vrea să dea în judecată Guvernul pentru

Primarul PSD din Iaşi vrea să dea în judecată Guvernul pentru "revoluţia fiscală"

mihai fifor inquam

Mihai Fifor face ”curăţenie” în Palatul Victoria şi îi pregăteşte terenul Vioricăi Dăncilă

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, a demisionat

Şeful Corpului de control al prim-ministrului, schimbat din funcţie

Chinurile facerii pentru al treilea Guvern PSD. Noul program de guvernare ar putea conține surprize

Opoziția din Parlament vrea să încerce imposibilul. Mobilizare la vot împotriva Guvernului Dăncilă

Iohannis a contestat la CCR legea care permite parlamentarilor să fie comercianţi

Agenţia Natională pentru Resurse Minerale, ANRM

Cine este Gigi Dragomir, numit șef al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale

Orban: PNL are 10.000 de candidaţi de prim-miniştri mai buni decât Dăncilă

Liviu Pop, întrebat dacă va face parte din viitorul Guvern: „Voi pleca politic, atunci când CEx-ul va decide”

Reacții după desemnarea Vioricăi Dăncilă: "Nu PSD merită o nouă șansă, ci România"

Social-democrații dezbat viitoarea componență a Cabinetului

Adrian Năstase: ”Prietenii” vicleni ai PSD au de ce să fie furioşi. Partidul a rămas unit