Efectele modificarilor din Codul Penal. Romania, pusa la zid de ambasadele SUA, UK si Olandei

Ultimul update: Sambata 14 Decembrie 2013 07:02
Data publicarii: Miercuri 11 Decembrie 2013 20:12
Categorie: Politic

Modificarile la Codul Penal adoptate marti de deputati pun Romania la zid in fata lumii intregi.

Comisia Europeana si ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii sau Olandei spun ca tara noastra face pasi inapoi in lupta impotriva coruptiei.

"S-ar putea ca unele modificari, sa nu fie in regula, si o sa le reparam", a comentat presedintele Senatului.

La 24 de ore dupa ce deputatii au modificat Codul Penal, ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei si Olandei si-au aratat ingrijorarea. "Actiunea Parlamentului este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia", scriu oficialii americani. Asta in timp ce olandezii si britanicii se asteapta ca alesii sa renunte la initiativa lor.

"Sunt ingrijorat de aceasta problema. Cred ca ANI si DNA au avut realizari foarte importante pentru Romania, de fapt aceste institutii sunt motorul reformei in viata publica in Romania", a declarat Martin Harris, ambasadorul UK la Bucuresti.

In garda ne-a pus si Comisia Europeana. Amendamentele de la Codul Penal vor fi reflecatate in raportul MCV, din ianuarie, a transmis purtatorul de cuvant al institutiei, adaugand ca oficialii de orice fel trebuie sa se supuna regulilor privind coruptia si conflictul de interese.

"Cred ca e normal sa se informeze, e normal ca noi sa informa, ambasadele ingrijorate si sa vada ca nu e niciun motiv de ingrijorare. Nu sunt deputat, nu cunosc in detaliu toate modificarile operate ieri, s-ar putea ca unele chetiuni sa nu fie in regula. Avem si timp sa le reparam.", a declarat Crin Antonescu, presedintele Senatului.

Seful statului a anuntat deja ca nu va promulga documentul, reclamand ca parlamentarii se pun deasupra legii.

"Mai oameni buni, aceasta modificare inseamna 10 ani de regres. Efectele modificarilor introduse astazi sunt dezastruoase din punct de vedere a credibilitatii Romaniei. Nu putem confunda Parlamentul presedintiei cu un butic din Gara de Nord.", a declarat Traian Basescu.

Fara dezbateri, deputatii au modificat marti Codul Penal. Cea mai importanta schimbare ii pune la adapost pe alesi de infractiuni precum conflictul de interese sau luarea de mita si asta pentru ca senatorii si deputatii nu mai sunt, potrivit noului text de lege, functionari publici.

Modificarile nu au avut avizul Consiliului Suprem al Magistraturii, iar Directia Nationala Anticoruptie a avertizat ca senatorii si deputatii care au dosare de coruptie ori se afla in detentie, ar putea sa fie achitati.

PDL va ataca la Curtea Constitutionala modificarile la Codul penal adoptate de Camera

PDL va ataca la Curtea Constitutionala modificarile la Codul penal adoptate de Camera

Călin Popescu-Tăriceanu

Tăriceanu, certat de câțiva vizitatori pentru că nu ar fi stat la rând

Platforma România 100: Referendumul USR nu are nicio legătură cu noi. Cioloş nu are de gând să preia vreun partid

Nicuşor Dan: Nu mă întorc într-un partid care se poziţionează altfel decât am vorbit în campania electorală

Nicusor_Dan

Referendum în USR: Uniunea nu va susţine iniţiativa Coaliţiei pentru Familie. Votul a fost strâns

Carmen Dan, despre dispariţia lui Morgenstern: Nu îmi dau demisia

Răspunsul ANI referior la posibila incompatibilitate a funcțiilor lui Adrian Țuțuianu