După ce a anunțat schimbările în justiție, ministrul Tudorel Toader a intrat în concediu

Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a intrat în concediu,la o zi după ce a prezentat modificările la legile justiţiei, care au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM, DIICOT şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse oficiale, citate de News.ro, ministrul Justiţiei a intrat în concediu de joi şi până marţi, 29 august.

Proiectul de modificare a celor trei legi ale justiţiei anunţat miercuri de către Tudorel Toader nu a fost publicat, până la acestă oră, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

De asemenea, nici DNA, Parchetul General şi DIICOT nu au primit până acum propunerile de modificare a legilor justiţiei.

Miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Citește și
Tudorel Toader
USR "condamnă ferm" propunerile de modificare a legilor justiţiei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.

Totodată, soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificărilor anunţate. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

Potrivit aceloraşi propuneri, Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. De asemenea, o altă propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) să se prezinte la examen doar candidaţii care au vârsta de peste 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate vor "anula" eforturile României din ultimii 10 ani.

Câteva sute de persoane au protestat, joi seară, în Piaţa Victoriei, faţă de aceste propuneri, cerând demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

CSM îi cere ministrului Tudorel Toader să comunice data până la care îi va fi trimis proiectul de modificare a legilor Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi cere, joi, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să comunice data până la care îi va fi trimis proiectul de modificare a legilor Justiţiei, pentru începerea procedurilor legale de avizare a acestuia.

„În calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei şi de administrator al sistemului judiciar, precum şi în îndeplinirea atribuţiilor de avizare prevăzute de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ministrului Justiţiei comunicarea datei până la care urmează ca acest proiect de modificare legislativă, împreună cu expunerea de motive, să fie transmis Consiliului, pentru derularea procedurilor legale”, potrivit CSM.

Reprezentanţii Consiliului solicită ministrului transmiterea oficială a proiectului de modificare a legilor, spunând că este necesară cunoaşterea în detaliu a aspectelor tehnice. În solicitarea transmisă ministrului, CSM arată că profesia juridică şi tot ce ţine de sistemul judiciar se bazează pe cunoaşterea detaliată a subiectelor despre care se vorbeşte în spaţiul public, altfel pot fi făcute declaraţii greşite, cu potenţial de creştere a tensiunii artificiale, pot crea dezbateri publice sau pot duce la intepretarea greşită a unor aspecte.

„Rigurozitatea şi disciplina profesiei juridice, precum şi principiile organizaţionale specifice instituţiilor din sistemul judiciar, presupun standarde de comunicare bazate pe cunoaştere detaliată şi completă a temelor în legătură cu care se comunică atât public, cât şi instituţional. Altfel, se creează premisele unor dezbateri publice, mediatice şi chiar poziţionări instituţionale — prin declaraţii publice ale reprezentanţilor instituţionali — imprecise, cu potenţial real de tensionare artificială a discursului public, de denaturare sau interpretare improprie a unor aspecte, cu consecinţe asupra activităţilor aferente procesului legislativ”, mai spune CSM.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Proteste în Piața Victoriei față de modificările la legile Justiției
Proteste în Piața Victoriei față de modificările la legile Justiției

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader.

USR
USR "condamnă ferm" propunerile de modificare a legilor justiţiei

Uniunea Salvaţi România condamnă „ferm” propunerile de modificare a legilor justiţiei, deoarece numirile procurorilor şefi de la DNA şi DIICOT au ajuns „în pixul lui Liviu Dragnea”.

Schimbări în justiție. Președintele nu va mai numi șefii DNA și DIICOT
Schimbări în justiție. Președintele nu va mai numi șefii DNA și DIICOT

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, un proiect de lege privind modificarea legilor justiţiei.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.