Dragnea ia in calcul sa inlocuiasca intregul Cabinet Grindeanu. Pragul pentru abuz in serviciu, o urgenta pentru liderul PSD

×
Codul embed a fost copiat

Este scandal, in interiorul coalitiei guvernamentale, iar acest lucru ar putea genera o criza politica majora.

La numai o jumatate de an de la instalarea la Palatul Victoria se vorbeste despre inlocuirea Cabinetului Grindeanu, pe motiv ca nu ar fi indeplinit la virgula programul de guvernare. Soarta cabinetului depinde acum de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, care vor face anuntul la mijlocul saptamanii. "Romania, nu are nevoie de crize politice, instabilitate si eventual: alegeri anticipate", le-a transmis premierul Sorin Grindeanu.

Evaluarea activitatii Guvernului si posibilitatea remanierii unor ministri a tulburat apele in PSD. Tensiunea dintre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu este tot mai mare, motiv pentru care liderul PSD ia in calcul inlocuirea intregului Cabinet, sustin surse politice.

Liviu Dragnea, Presedintele PSD: "Pentru noi nu este cel mai important cine face parte din guvern, ci ca programul sa fie pus in aplicare. E nevoie de foarte multa implicare, de foarte multa munca, mult mai multa decat se practica de obicei in guvernare, de foarte multa implicare si rigoare si lene deloc."

Contestat initial de Gabriela Firea, Grindeanu ar fi intrat in dizgratia liderilor social-democrati pe motiv ca s-ar fi apropiat prea mult de discursul anti-coruptie al presedintelui Iohannis si al partenerilor europeni. Cand a simtit ca fotoliul de premier ii este amenintat, Grindeanu a scris pe Facebook un mesaj in care, printre altele, il lauda pe seful statului pentru vizita la Casa Alba.

Citește și
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu: "Retragem astazi de pe ordinea de zi proiectul initial privind modificarea Codurilor"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Sorin Grindeanu, Prim-ministrul Romaniei: "Increderea pe care ne-au acordat-o romanii nu poate fi inselata cu noi schimbari, noi crize politice, eventual alte alegeri - intr-un cuvant instabilitate.Vizita lui Klaus Iohannis in SUA a relansat parteneriatul nostru strategic. Depinde de noi sa aratam ca suntem o natiune unita si determinata sa mearga pe drumul cel bun."

Pentru Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu postarea a avut efect de gaz pe foc.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Doar am citit o data acel mesaj si recunosc ca nu am putut sa il deschifrez in totalitate. Dupa ce plec de aici o sa il analizez foarte bine. Stabilitatea nu sta tot timpul doar in niste persoane."

Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE: "Mie mi s-a parut destul de... de... asa... in fine... enigmatica exprimarea si destul de neclara ca sa inteleg mesajul premierului."

Miercuri, cele doua partide ale coalitiei guvernamentale vor decide soarta Cabinetului Grindeanu. O prima varianta posibila este schimbarea intregii echipe, prin retragerea sprijinului politic. Daca acest lucru se va intampla, PSD si ALDE ii vor cere presedintelui Iohannis sa nominalizeze un alt premier propus de cele doua partide.

Exista insa si o a doua varianta cea a schimbarii unor ministri care au rezultate slabe sau care comunicat prost. In acest caz, primul pe lista ar fi seful de la Finante, Viorel Stefan.

Iar cel de-al treilea scenariu discutat prevede ramanerea in functie a intregului Cabinet, pana dupa vacanta parlamentara. In acest caz, toti ministrii care nu au performat, in primele sase luni, au timp sa se reabiliteze.

Surse politice sustin ca, indiferent de varianta aleasa, urgenta pentru liderii celor doua partide ar fi introducerea pragului la abuzul in serviciu. De altfel, ministrul Tudorel Toader a anuntat luni, la finalul unei discutii cu presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, ca modificarea Codului Penal este o prioritate.

Tudorel Toader, ministrul Justitiei: "Voi face dezbateri publice. Impreuna vom identifica pragul rezonabil de natura sa faca diferenta intre raspunderea contraventionala, raspunderea administrativa si raspunderea penala."

Unul dintre cei care ar putea beneficia de un astfel de prag este chiar liderul PSD. Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz in serviciu, alaturi de fosta sotie, iar prejudiciul imputat de procurori este de aproximativ 100.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Intepaturi intre Grindeanu si Dragnea privind evaluarea ministrilor. Presedintele PSD:
Intepaturi intre Grindeanu si Dragnea privind evaluarea ministrilor. Presedintele PSD: "Raman putin surprins"

Premierul Sorin Grindeanu afirma, intr-o postare pe Facebook, ca Romania are astazi in fata mai multe oportunitati, care o pot indrepta decisiv pe drumul progresului si prosperitatii, dar ca pentru asta este nevoie de stabilitate si predictibilitate.

Sorin Grindeanu:
Sorin Grindeanu: "Retragem astazi de pe ordinea de zi proiectul initial privind modificarea Codurilor"

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, vineri, la inceputul sedintei Executivului, ca de pe ordinea de zi a fost retras proiectul de lege privind modificarile la Codurile penal si de procedura penala.

Grindeanu:
Grindeanu: "Nu exista niciun fel de stirbire a autoritatii premierului". Ce spune despre evaluarile anuntate de Dragnea

Sorin Grindeanu considera ca ”nu exista niciun fel de stirbire a autoritatii premierului” in urma declaratiilor politice din ultima perioada si nu s-a aratat deranjat de evaluarile care se fac in ceea ce ii priveste pe membrii Executivului.

Legea salarizarii a fost adoptata de Camera Deputatilor. Dragnea ii critica pe Grindeanu si ministrul Finantelor:
Legea salarizarii a fost adoptata de Camera Deputatilor. Dragnea ii critica pe Grindeanu si ministrul Finantelor: "O ofensa!"

Cresterile salariilor angajatilor de la stat promise de cei de la putere se vor face in urmatorii 5 ani si incep cu o amanare. In Sanatate si Educatie, lefurile vor ajunge la nivelul promis abia in martie 2018.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.