Basescu: "Candidatii la Parlament ar trebui sa primeasca bani de la stat"

×
Codul embed a fost copiat

Prezent la o dezbatere pe tema reformarii statului, presedintele Traian Basescu s-a referit si la finantarea campaniilor electorale, despre care a spus ca ar fi bine ca banii sa provina de la bugetul de stat. In felul acesta s-ar elimina mita electorala.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a spus ca, daca s-ar folosi bani de la bugetul de stat, s-ar elimina finantarile frauduloase ale partidelor, in timpul campaniilor electorale.

In viziunea sefului statului, limita acestor cheltuieli electorale ar putea ajunge in jurul sumei de 50.000 de lei pentru fiecare candidat.

Presedintele este de parere ca o astfel de modificare a legii de finantare a partidelor ar putea curata clasa politica.

Traian Basescu si premierul Emil Boc au participat la dezbaterea cu tema "Reforma institutionala a Statului Roman. Statul asistential, statul minimal sau statul eficient?".

Citește și
Traian Basescu la CSM
Nemultumit! Presedintele Traian Basescu a criticat justitia din Romania
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Dezbaterea a avut loc la un hotel din Capitala.

La eveniment au fost prezenti, de asemenea, cativa lideri ai PDL, precum si reprezentanti ai presei si ai societatii civile.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

-► "Am avut si un cost enorm, in ceea ce priveste reforma, si s-a vazut in sondaje. Tema reformei statului este vasta .. este enorma. Si m-as limita la lucruri simple. As mai face o precizare, inainte de a trece la diverse consideratii, legate de campania prezidentiala din 2009.

Generic, in mijloacele mas-media vad aprecierea "ce-a promis in campania din 2009 si ce face". Eu ii invit pe cei care au aceasta problema sa ia toata discursurile din 2009. Toate, dar absolut toate, au fost legate de reforma. Romania nu mai poate supravietui fara o puternica reforma a statului".

-► "In campanie am spus de multe ori. Multi au crezut ca e doar un simplu discurs politic. Este greu sa sustina cineva ca una am vorbit in campanie si alta am facut in timpul mandatului".

-► "Revenind la realitate, realitatea se numeste "criza". Sunt foarte multe alte tari in interiorul Uniunii Europene care au aceasi problema: reformarea statului. Va trebui, daca avem forta sa o facem, sa definim ce inseamna stat social, aici la noi in Carpati.

Pentru ca este una sa incepi impunerea unui stat social, intr-o tara extrem de bine dezvoltata si alta sa vrei sa impui exact acelasi tip de stat intr-o tara ca Romania, cu o economie inca in transformare.

Cum a inteles stanga statul social putem vedea in 2007-2008, masurile luate, si cum a punctat capacitatea statului roman de a face fata crizei. Dupa parerea mea, nici Europa nu mai poate rezista in sintagma de stat social, asa cum a fost aplicata pana acum in statele vechi ale UE."

- ► "Cheltuielile bugetare trebuie depolitizate."

- ► "In tarile civilizate, orice venit, cat de mic, se impoziteaza. Dar nu mai putem continua pe ideea scutirilor in interes electoral. Administratia locala este un alt element al reformei statului. Si asa cum am mai mentionat, s-au facut cativa pasi. Sigur, descentralizare cu asigurarea resurselor."

-► "In acelasi timp, introducerea standardelor de cost, atat in administratia centrala, cat si in cea locala, este o partea reformei statului."

-►"Sigur ca licitatiile sunt cele care pana la urma dau valoarea unei lucrari, dar si aceste licitatii trebuie sa se incadreze in ce este dispus beneficiarul sa plateasca".

- ► "Restructurarea aparatului de stat, restructurarea regiilor, precum si optimizarea regiilor publice reprezeinta un alt obiectiv. Daca ne-a gasit criza cu un aparat greoi, supradimensionat si ineficient, procelse care s-au desfasurat in 2010 macar au meritul ca reduc cheltuielile cu acest aparat, in acelasi tuimp fiind necesar eficientizarea aparatului."

-► "Daca ne uitam la marii datornici la stat gasim regiile autonome. Romania nu-si permite sa mai aprobe nerestructurarea acestor regii autnome, cu datorii de sute de milioane.

Sigur, implica abordari poate mai aspre, in discutiile cu sindicatel, dar acest lucru trebuie sa se intample, pentru ca pana la urma pagubiti sunt cei pe care sindicatele ar trebui sa-si apere."

-► "Inainte de a cere bani mai multi pentru sistemul de sanatate elementul cheie este eficientizarea sistemului. Statul nu poate sa pompeze bani intr-un sistem ineficient, cu prea putine paturi si prea putina atentie in spital. Asta mareste enorm costurile si Guvernul trebuie sa continuie sa actioneze in aceasta directie".

-►"Sigur, o reforma nu se poate fara justitie. Aici, avem si noi o pasiune sa ne autoflagelam. Eu nu spun ca nu este o problema in justitie. Totusi, cifrele incep sa contrazica vorbele ca in Romania nu se lupta impotriva coruptiei.

Sunt cateva grupari de cirma organizata care au fost anihilate de DIICOT. Sunt capturi de droguri extrem de importante la frontiere. Iar statisticile arata ca Romania devine tot mai eficienta in lupta impotriva coruptiei."

-► "A fost o generiozitate excesiva in ce priveste ajutoarele si rezultatul a fost o nestimulare a muncii. Din acest punct de vedere, pasii inceputi de Guvern in 2010 trebuie continuati si in 2011. Sigur, reforma statului nu poate sa ocoleasca un sistem de salarizare echitabil, si legea a a fost adoptata, un sistem de justitie eficient, si Romania are deja adoptate patru coduri, si nu putem concepe o Romanie moderna fara un Cod al muncii care sa flexibilieze piata muncii".

-►"Vot uninominal cu un tur sau cu doua tururi. Dar este singura formula care poate da Romaniei stabilitate politica pe termen lung, pentru ca votul uninominal are ca si caracteristica crearea de majoritati. Romania are nevoie cel putin 10 ani de acum inainte de guverne stabile, care sa-si asume modernizarea si eficientizarea statului".

-►"Reforma constitutionala, in ce ma priveste, intentionez sa ma limitez la rezultatul referendumului, pentru ca asa a fost stabilit de romani. O singura Camera. In cazul in care clasa politica va refuza, exista posibilitatea legislativa de reducere a numarului de parlamentari prin Constitutie. Numarul de parlamentari se stabileste prin lege, deci exista si aceasta varianta".

-►"Reforma partidelor. Este clar ca in momentul de fata, partidele, toate, si in primul rand principalul partid de guvernamant, au nevoie de reforme, care sa stimlueze noile generatii. Este nevoie de o generatie de politicieni relativ experimentati, dar caroa sa li se permita accesul la varful partidelor".

-►"Contradictia dintre ..sa nu mai imprumutam atatia bani si .. aceleasi voci care spun de ce s-au redus ajutoarele sociale. Cred ca, si nu dau indicatii, cred ca unora care inteleg ce e in dezbaterea publica, acelasi post sa promoveze batalia pentru disponibilizari si sa spuna in acelasi timp ca se indatoreaza pentru generatiile viitoare".

- ►"Ce stiu, reconfirmat astazi, este ca foarte putine pensii vor scadea. Problema este insa de comunicare publica defectuoasa la toate institutiile publice militarizate."

-►"Inchei spunand ca apreciez obligatia mea sa promovez ideea de modernizare a statului, sa o sustin politic atat cat pot. Sigur ca si alianta de la guvenare poate avea limitele ei, in a promova legislatia pentru modernizerea statului."

-►"Probabil ca legislatia Codului Muncii va crea ceva probleme. Incurajez dialogul intre guvern si sindicate, insa acest dialog trebuie limitat, pentru ca Romania nu mai poate astepta. Este un moment de cotitura intre organizarea si actiunea pe piata fortei de munca, dar trebuie asumata de guvern toata responsabilitatea".

-►"Criza datoriilor suverane din UE. Statele n-au mai putut cu propriile resurse sa asigure protectia sociala excesiva si au imprumutat, cum imprumuta si Romania de zece ani. Noi poate avem sansa sa ne oprim la timp, si poate unii or sa rada. Nu suntem in situatia dificila, asa cum sunt unele state.

Noi inca suntem cu o datorie sub 40%. N-are rost sa mai imprumutam ca sa dam salarii si ajutoare sociale. Va deveni insa dramatic daca nu vom intrerupe.

Acum suntem in momentul in care am putea, din populism, sa facem o crima impotriva viitoarului tarii. Adica imprumuturile. Acest lucru ar fi o crima, iar cei care se manifesta atat de violent fata de masurile guvernului ar trebui sa se gandeasca ce ar face ei.

Acest stat social a inceput sa impinga si Romania catre un derapaj si putem sa oprim. Asta a facut guvernul in 2010. In procese mai fine, sa spunem, nu atat de brutale ca anul trecut, dar va trebui sa continuam."

-► "As vrea sa spun un lucru legat de clasa politica. Trebuie sa avem forta sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile, asumandu-ne standande de cost pe fiecare stat si dandu-i bani de la bugetul de stat sau de la cel local. Este singura solutie sa terminam cu clientela din afara clasei politice. Daca vom continua sa lasam la liber finantarea partidelor nu vom face mare lucru in curatarea clasei politice.

Cand ai doar 50.000 de lei, tare usor ii numeri candidatului afisele si sepcutele. Stii de unde are banii, de la buget, si ii justifica cu facturi. Daca nu, plateste... Plateste daca i-a baut la carciuma.
Ar fi extrem de sanatos pentru clasa politica. Trebuie sa avem forta sa ne asumam sa spunem romanilor de ce facem acest lucru, explicandu-le ca pierd mult mai mult altfel, cu finantarea netrasparenta de acum.
"

-►"Sigur, va trebui sa explicam romanilor ca atunci cand reducem salariile nenorocitii astia de politicieni isi finanteaza campaniile din bugetul de stat."

-►"Daca este un incovenient major, este cel al responsabilitatii institutiilor, care trebuiau sa se gandeasca la pensionarii militari ca nu pot sa umble sa-si aduca declaratiile. Eu, personal, am primit cateva zeci de mailuri care se adresau sefului fortelor armate, iar intrebarea era "de ce ne umiliti".

Au fost si mesaje furioase si trebuie sa va spun ca celor care ma jigneau le-am raspuns.

-►"Privind la masurile pe care acest guvern ar trebui sa le ia, este exclus ca un ministru neangajat politic sa poata face fata. Si eu stiu de cate ori a fost nevoie de interventia mea la grupul parlamentar PDL pentru a vota o lege..."

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Basescu: 2011 ma obliga sa promovez proiectul de revizuire a Constitutiei
Basescu: 2011 ma obliga sa promovez proiectul de revizuire a Constitutiei

In 2011 presedintele e obligat sa promoveze proiectul de revizuire a Constitutiei, din care sa nu lipseasca mecanismul de suspendare a presedintelui, reluand ca daca acesta ramane in functie prin votul poporului, se dizolva automat Parlamentul.

Nemultumit! Presedintele Traian Basescu a criticat justitia din Romania
Nemultumit! Presedintele Traian Basescu a criticat justitia din Romania

Justitia din Romania nu este pregatita sa judece repede, bine si fara a fi influentata. Diagnosticul a fost pus de presedintele Traian Basescu, care a participat la prezentarea raportului de activitate pentru 2010 al CSM.

Sindicatele nu vor noul cod al muncii. Basescu le transmite ca se va aplica
Sindicatele nu vor noul cod al muncii. Basescu le transmite ca se va aplica

Nu putem negocia la nesfirsit daca nu exista deschidere din partea sindicatelor. Aceasta este pozitia presedintelui Traian Basescu vizavi de modificarea codului muncii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.