Darius Vâlcov susține că Iohannis își ia bucătarul personal la vilele de protocol

Darius Valcov

Decizia finală a rectificării bugetare aparţine prim-ministrului, inclusiv în ceea ce priveşte bugetul Administraţiei Prezidenţiale, a declarat, sâmbătă, consilierul guvernamental pe probleme economice Darius Vâlcov.

El a adăugat că atunci când există o execuţie bugetară proastă, nu înseamnă că trebuie alocaţi bani în plus.

"Este decizia doamnei prim-ministru (n.r. - în ceea ce priveşte rectificarea bugetară). Noi suntem pregătiţi, nu ştim dacă au venit şi avize de la CSAT pentru bugetele de la instituţiile SRI, SIE şi aşa mai departe, Administraţia Prezidenţială. Dar, în momentul în care vor fi şi aceste avize - n-ar fi ele necesare -, rectificarea a fost pusă pe site, ea va trebui să înceapă", a afirmat Vâlcov la Antena 3, potrivit Agerpres.

Întrebat cum au decurs discuţiile în privinţa bugetului Administraţiei Prezidenţiale, care reclamă o tăiere de 11 milioane de lei, Vâlcov a arătat că "nu este vorba de dat un ban în plus sau în minus".

"Dar atunci când ai o execuţie atât de proastă a bugetului doar pentru că îţi doreşti tu să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol, asta nu înseamnă că trebuie să-ţi acorde cineva mai mulţi bani la rectificare. Deci, aşa cum şi-a aşternut, aşa doarme fiecare - n-au cheltuit banii, pot să-i cheltuie data viitoare. Rămâne valabilă acea tăiere? Este decizia doamnei prim-ministru, eu doar am făcut această recomandare atât ministrului de Finanţe, cât şi doamnei prim-ministru", a spus consilierul premierului.

Citește și
bani
Prioritățile Guvernului la rectificare. 115 milioane pentru Catedrala Mântuirii, 23 pentru școli
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

El a dat asigurări că Administraţia Prezidenţială va avea bani pentru angajamente, referindu-se astfel la organizarea la Bucureşti a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări sau la deplasările externe ale şefului statului.

"Mai ales în momentul de faţă, dar şi după rectificare, creditele angajament, adică angajarea sumelor, se vor putea face pentru că la rectificare numai (...) efectiv banii în cont se iau. Deci, angajamentele se vor putea face. Şi dacă vor face aceste angajamente şi vor depăşi limita sumelor bugetare pe care le au la dispoziţie, bineînţeles că printr-o rectificare imediată sau prin fondul de rezervă se vor acorda banii necesari.

Dar deocamdată, atunci când ai cheltuit sub 40% din ceea ce ai avut alocat în şapte luni de zile, la ce să te aştepţi? O să discutăm şi la următoarea rectificare cu toate ministerele la fel, or să spună: 'Iar ne-au tăiat pentru că n-am avut bani'. Nu, cine şi-a cheltuit banii a primit în plus, cine nu şi-a cheltuit banii i-au fost tăiaţi banii. Şi aceasta va fi regula de acum încolo", a subliniat Darius Vâlcov.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
A doua rectificare bugetară la Primăria Capitalei, în mai puţin de o lună. Bani în plus pentru spitale
A doua rectificare bugetară la Primăria Capitalei, în mai puţin de o lună. Bani în plus pentru spitale

Consilierii generali vor supune votului în şedinţa de joia viitoare o nouă rectificare bugetară, a doua în mai puţin de o lună.

Prioritățile Guvernului la rectificare. 115 milioane pentru Catedrala Mântuirii, 23 pentru școli
Prioritățile Guvernului la rectificare. 115 milioane pentru Catedrala Mântuirii, 23 pentru școli

Ministerul Finanţelor a publicat propunerea pentru prima rectificare bugetară din 2018. Pe baza unor venituri presupuse a fi mai mari s-au dat bani mai mulţi pentru pensii şi salarii, dar s-au luat fonduri de la investiţii şi de la câteva instituţii.

Ministrul Finanţelor explică de ce dă încă 115 milioane de lei pentru Catedrala Neamului.
Ministrul Finanţelor explică de ce dă încă 115 milioane de lei pentru Catedrala Neamului. "E normal şi logic"

Teodorovici a explicat de ce rectificarea bugetară a dus la un plus de bani pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.

Ministrul Finanţelor spune că Preşedinţia are suficienţi bani şi poate primi dacă mai are nevoie.
Ministrul Finanţelor spune că Preşedinţia are suficienţi bani şi poate primi dacă mai are nevoie. "Ridică semne de întrebare"

Administrația Prezidențială a reclamat, marți, că guvernul i-a tăiat bugetul și nu își va mai putea îndeplini obligațiile asumate.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.