Dăncilă, întâlnire cu premierul israelian. Ce a spus Netanyahu despre mutarea ambasadei la Ierusalim

viorica dancila Benjamin Netanyahu
gov.ro

Viorica Dăncilă se întâlnește, vineri la Varna, Bulgaria, cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Dăncilă participă vineri, la Varna, la o nouă reuniune la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia, la dejunul de lucru organizat în marja acesteia fiind invitat şi premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu. Premierul român a spus că că una din temele de discuţie urmează să fie şedinţa comună de guvern, după ce aceasta a fost amânată de două ori.

Netanyahu: Aşteptăm cu nerăbdare ziua în care România îşi va muta ambasada la Ierusalim

Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu difuzat joi de postul Antena 3 că abia aşteaptă ziua în care România, alături de alte ţări, îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi a dat asigurări că guvernul israelian se va afla acolo cu "covorul roşu" când se va întâmpla acest lucru, relatează Agerpres.

Întrebat despre furtuna politică pe care au stârnit-o în România discuţiile despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Netanyahu a spus că are parte de destulă politică în Israel, pentru a nu se amesteca în politică în România. El a ţinut totuşi să precizeze că a găsit o "imensă prietenie" la toţi liderii cu care a discutat.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Evident, vrem ca toate ambasadele să se mute la Ierusalim. Preşedintele (SUA, Donald) Trump a făcut o declaraţie istorică, care de fapt a recunoscut evidenţa. Ierusalimul este capitala Israelului, a fost capitala poporului evreu de 3.000 de ani, de la Regele David, şi cu 1.000 de ani înaintea erei noastre. (...) Aici este sediul guvernului nostru şi aici va fi mereu. Deci, evident, apreciem decizia preşedintelui Trump", a spus Netanyahu, exprimându-şi speranţa ca cât mai multe ţări să procedeze la fel.

''Aşteptăm cu nerăbdare ziua în care România o va face şi, de asemenea, alte ţări. Şi, apropo, mă aştept ca şi alte ţări să facă asta foarte curând. Deci este o problemă de timp, dar se va întâmpla. Când guvernul român va decide să-şi mute ambasada la Ierusalim şi va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului vom fi acolo cu covorul roşu", a mai spus Benjamin Netanyahu.

Netanyahu: "Statul român e un mare prieten pentru noi" şi cooperarea cu România este "pe o traiectorie ascendentă"

Statul român este "un mare prieten" pentru Israel şi cooperarea cu România este "pe o traiectorie ascendentă", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul aceluiași interviu, precizând că aşteaptă discuţiile concrete cu premierul Viorica Dăncilă de la Varna, de vineri, pentru a identifica noi moduri de dezvoltare a relaţiilor.

Potrivit şeful guvernului israelian, nivelul parteneriatul dintre cele două ţări se reflectă în "profunzimea contactelor."

"Colaborăm în atâtea domenii. Investitorii din Israel au făcut investiţii în România, în primul rând pentru s-au gândit că sunt afaceri bune, dar cred că asta reflectă şi o anume simpatie. Cooperăm în chestiuni legate de securitate, anti-terorism. În arena diplomatică, plină de dificultăţi, România adesea se poziţionează de partea Israelului, iar noi apreciem asta. Ştim să ne recunoaştem prietenii şi considerăm că statul român e un mare prieten pentru noi", a spus Netanyahu.

Când i s-a solicitat să dea o notă relaţiilor româno-israeliene în acest moment, Benjamin Netanyahu a spus că aceasta este aproape de maxim.

"Sunt multe moduri în care putem coopera mai bine, şi o vom face, dar aşteptăm discuţiile concrete cu prim-ministrul (Viorica Dăncilă - n.r.). Ea a fost la Ierusalim, am avut o întâlnire foarte bună şi sunt sigur că aşa va fi şi acum. Dar lucrurile sunt pe o traiectorie ascendentă, datorită simpatiei naţionale, intereselor comune, valorilor comune", a spus Benjamin Netanyahu în cadrul interviului.

Şeful guvernului israelian s-a folosit de acest prilej pentru a vorbi şi despre pericolul "islamului radical", una printre preocupările comune pe care a spus că le va aborda la reuniunea la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia de la Varna.

"Suntem o civilizaţie comună (Israelul şi România - n.r.), nu numai pentru că avem aproape jumătate de milion de israelieni care vin din România, dar şi pentru că suntem puşi la încercare de forţele islamului radical, care vor să ne doboare civilizaţia, să ne omoare oamenii. Şi am văzut că sursele islamismului militant nu sunt doar radicalii suniţi ca Al-Qaida, iar acum Daesh (Statul Islamic), dar şi Iranul, radicalii şiiţi pe care îi susţine; ei au finanţat mai multe atacuri pe teritoriul Europei la prevenirea cărora am ajutat. Deci avem un interes comun să aducem progrese ţărilor noastre, să aducem o viaţă mai bună cetăţenilor noştri, dar şi să aducem o viaţă mai sigură cetăţenilor noştri împotriva acestor ameninţări comune. Aştept cu nerăbdare să discut despre toate aceste lucruri cu liderii prezenţi aici, la Varna", a afirmat Netanyahu.

El a subliniat faptul că este "foarte mândru" că este primul lider străin invitat la summit şi a precizat că vede acest lucru ca pe "un compliment pentru ţara şi poporul meu şi pentru prietenia noastră".

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen

Klaus Iohannis ar putea fi luat in calcul pentru o noua funcție internațională de nivel înalt, cea de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen.

Fotografie de colecție de acum 100 de ani. Liderul PNL Ion Florescu, petrecere la Arenele Romane cu 5000 de oameni
Fotografie de colecție de acum 100 de ani. Liderul PNL Ion Florescu, petrecere la Arenele Romane cu 5000 de oameni

Institutul de Studii Sud-Est Europene a publicat pe Facebook o fotografie de colecție, realizată în urmă cu 100 de ani în București cu unul dintre liderii politici ai acelor vremuri.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.