Dan Voiculescu vorbeste despre o noua suspendare a lui Traian Basescu: A incalcat grav Constitutia

Dan Voiculescu

Intr-un mesaj transmis astazi, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, vorbeste despre o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Intr-un comunicat de presa, Dan Voiculescu spune:

"Traian Basescu a incalcat din nou, grav, Constitutia, incercand sa influenteze direct Justitia din Romania. El a declarat public ca a avut o discutie telefonica cu procurorul Tiberiu Nitu pe marginea revocarii lui Lucian Papici de la DNA, intervenind in favoarea acestuia:

“(...) l-am rugat pe procurorul general sa nu o faca... a avut comandamente politice, l-am rugat si pe Cazanciuc, am vorbit alaltaieri, dupa CSAT.”

„Eu l-am sunat sa-i spun 'Nu e bine, domnule procuror general!'”

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Abdicand de la prevederile art.1 alin.4 din Constitutie, care consacra separatia puterilor in stat, Traian Basescu a incalcat legea suprema. In aceste conditii grave, in care Basescu insusi isi admite interventiile pe langa procurori, ar fi firesc ca majoritatea parlamentara sa initieze o noua procedura de suspendare a presedintelui pentru incalcarea grava a Constitutiei.", a declarat Dan Voiculescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referitor la recentele schimbari la nivelul DNA, ca "este o imixtiune a politicului, care pur si simplu a dat ordin procurorului general sa faca ceva".

"Este o imixtiune a politicului, care pur si simplu a dat ordin procurorului general sa faca ceva, acest ceva venind dupa doua socuri pe care oameni extrem de importanti le-au primit: anuntul inceperii urmaririi penale pentru santaj a domnului Voiculescu, a fiicei sale si a directorului Antena 1, condamnarea lui Voiculescu si informatia pe care au aflat-o, e adevarat tarziu sau prea tarziu ca sa mai poata face ceva, ca s-a finalizat dosarul lui Dragnea de fraudare a referendumului", a spus Basescu, intr-o emisiune difuzata de B1 Tv.

In opinia presedintelui Traian Basescu, aceste trei lucruri "i-au facut sa nu mai respecte obiective cu care s-au angajat si in Europa, si in relatia cu SUA", prin protocolul de colaborare institutionala.

Intrebat daca are probe privind o influenta a politicului in deciziile DNA, Basescu a raspuns: "Cred ca am. Aici nu suntem in zona naivitatilor, ci a lucrurilor pe care le stim sau nu le stim".

"Alaltaieri, dupa CSAT, eu am vorbit cu ministrul de Justitie, spunandu-i: «Omule, atentie la nominalizari pentru DNA!»",
a continuat Basescu, explicand ca pana acum a fost o regula, ca sefii structurilor la DNA si DIICOT sunt cei care propun functiile care se desemneaza prin decret ministrului Justitiei.

"E foarte important ca seful DNA si seful DIICOT, care nu sunt structuri in subordinea procurorului general, ci in coordonare, era important ca acesti oameni, pe umerii carora apasa o responsabilitate extraordinara in consolidarea functionarii justitiei si a statului de drept, sa poata sa-si propuna echipa", a mai afirmat seful statului.

El a tinut sa mentioneze ca, daca un ministru al Justitiei sau CSM au argumente profesionale, disciplinare, ca cineva nu trebuie numit, nu-i vor da cu siguranta un aviz favorabil, principiul fiind insa ca seful DNA sa propuna sefii de sectii, propriii lor adjuncti, in acest fel functionand si relatia cu Daniel Morar.
Traian Basescu a mai afirmat ca pe Lucian Papici nu l-a vazut niciodata, desi este numit "procuror basist".

"Niciodata nu a avut o relatie cu mine la numiri. Ci pur si simplu a functionat sistemul. Imi era suficient ca Morar spune: Am vorbit cu ministrul Justitiei, il vreau ca sef de sectie pe Tulus, pe Papici. Buna ziua, nu era treaba mea, nu i-am vazut pe oamenii astia. Sau pe doamna procuror Alexandrescu, n-am vazut-o de cand sunt presedinte, n-o stiu", a aratat presedintele.

Traian Basescu a mai declarat ca "ceea ce este in neregula in privinta numirilor de la Sectia 1 la DNA, Papici si Alexandrescu, este ca, acum sapte zile, pentru procurorul general, oamenii acestia au fost buni".

"I-a delegat pentru trei luni. Trebuie sa ai o justificare cand ii intrerupi delegatia. Ori ca a fost numit titularul ori ca a savarsit o abatere de la regulile de functionare ale unui procuror. Iar asta e proba cea mai puternica a interventiei politicului", a continuat seful statului.

Potrivit lui Basescu, Tiberiu Nitu "nu este un om care sa se schimbe de la o zi la alta". "Cineva s-a urcat cu piciorusele pe el, ca si pe Cazanciuc", a mai spus el.

Intrebat daca procurorul general accepta presiunea politica, Basescu a raspuns: "O accepta". El a admis, raspunzand unei intrebari, ca ii pare rau ca l-a pus in aceasta functie, dar a adaugat ca "e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune" si esti pe margine.

"Aici e o poveste si am vazut acuzatiile si la momentul numirii si aseara. E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune, cand esti pe margine. Dar cand ai un rezultat electoral de 70%... uite, eu daca as fi fost la o formatiune politica care avea 70% nu stateam de vorba cu presedintele. Ii spuneam: Alo, vezi ca noi, asa hoti cum suntem, cu puscariabilii nostri, cu lipsa de apetit pentru statul de drept, avem 70% de la poporul roman. (...) Cat stai cu o institutie dezmembrata?", a afirmat seful statului, amintind ca la momentul numirii lui Tiberiu Nitu, DNA nu avea sef titular, Parchetul General nu avea sef titular, la fel DIICOT.

"Tot sistemul Ministerului Public era pe delegatie", a mai spus Basescu.

"Nu va ascund ca eu m-am bazat pe doua lucruri, am spus: trebuie securizat DIICOT si DNA, pentru ca ambele au regim de coordonare si nu de subordonare catre procurorul general", a mai spus el.

"In acest moment, ce a facut Nitu, Cazanciuc si Ponta a compromis Romania, a aratat ca nu lucreaza pe regulile pe care s-a lucrat pana acum", a mai sustinut Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că unele persoane care au avut funcții importante în administrația centrală a Bucureștiului ”ar trebui să fie azi în puşcărie”, „într-o ţară civilizată”.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.