Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: "Atentatul din Paris poate fi asemanat cu cel din 11 septembrie"

×
Codul embed a fost copiat

"Acest atentat nu este surprinzator in Franta, iar Franta a fost o tinta predilecta!" - aceasta este teoria pe care o avanseaza specialistii in securitate despre cel mai sangeros atac terorist care a lovit Parisul.

Dupa Charlie Habdo, sangele curge din nou pe strazile capitalei franceze, iar atentatele fara precedent au semanat teroare.

STARE DE URGENTA IN TOATA FRANTA dupa atacuri teroriste in lant la Paris. Sunt cel putin 120 de morti si 200 de raniti

Dan Dungagiu, specialist in relatii internationale, considera ca teroristii cau vrut sa transmita un mesaj la nivel global p[rin atacul din Paris, considerat "11 septembrie al Frantei".

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: Parisul nu este doar capitala Frantei si nu este un oras oarecare. Parisul are o valoare simbolica. Din punct de vedere al simbolismului si al consecintelor, acest atentat poate fi asemuit cu cel petrecut la 11 septembrie 2001, in SUA si nu cu cel de la Charlie Hebdo. Efectele si consecintele au fost multiple. Au afectat Franta in particular, Europa, dar si securitatea globala, in general. Vor fi reactii pe toate aceste paliere, vizate de teroristi.

Citește și
atentate Paris - agerpres
Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: Teroristii si-au schimbat strategia, iar la ce nivel de sofisticare s-a ajuns, se va vedea cand cei insarcinati cu asta vor afla cine a coordonat si in ce fel acest atac. Este unul generat de terorisii care exista sau simpatizatii ISIS din Franta sau este o coordonare externa nemijlocita, directa.

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: Europa descopera ca are dusmani si trebuie sa ii defineasca mult mai bine. Oricat de paradoxal ar suna suntem intr-o spirala a violentei aproape perfecta.

Presedintele Frantei a spus ca "Franta va fi nemiloasa cu barbarii". Ce trebuie sa faca Franta mai departe?

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: Viteza de reactie a comunitatii internationale, inclusiv a Frantei va genera o contrareactie si intr-un fel, de validare, a declaratiilor ISIS in lumea sustinatorilor ISIS. E complicat sa ai o reactie, pentru ca daca este vehementa si violenta, cu efecte si asupra civililor din spatiul arab, declaratiile ISIS vor fi aproape victorioase: "iata ca am avut dreptate". Suntem in plina cruciada, sunt cruciati si suntem intr-un razboi pe care trebuie sa ni-l asumam cu toti. Iar daca pe termin scurt ce a zis presedintele Hollande este perfect justificat, pe termen lung modul in care va gestiona violenta aplicata societatii care sustine ISIS, trebuie sa fie foarte bine gestiont, pentru ca liderii care generat aceste atentate asta si-au asteptat, tocmai pentru a-si spori popularitatea si sustinerea in randul musulmanilor.

Care va fi efectul atacurilor asupra Uniunii Europene


Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: Intrebarea fundamentala care trebuie pusa in Europa este: cine sunt prietenii si cine sunt dusmanii Europei? Ideea ca traim intr-o lume fara inamici nu mai poate fi sustinuta. Violenta a ajuns pe strazi. Diferenta dintre Charlie Hebdo si ce s-a intamplat vineri noapte, este ca orice cetatean european poate sa devina o posibila tinta.

Probabil ca UE va trebui sa invete sa coopereze mai bine cu SUA. Pentru ca nu a existat o cooperare americana si europeana asa cum ar fi trebuie, la nivel de securitate.

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: "Ce s-a intamplat in noaptea aceasta la Paris cred ca va avea consecinte ca dupa 11 septembrie, in SUA. La nivel de consecinte vor fi nu doar in Franta, aproape restructrurarea politicii interne a Frantei si nu doar la nivelul continentului european, dar vor absorbi consecinte la nivel strategic global."

Analistii sustin ca explicatia pentru ce s-a intamplat la Paris este legata de faptul ca Franta este una dintre principalele tari care militeaza deschis pentru implicarea armatei in lupta impotriva Statului Islamic.

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: "Sa nu uitam ca acest eveniment se intampla cu vreo 4-5 zile inainte ca Franta sa-si trimita unicul port avion in Golful Persic pentru a se implica in lupta impotriva Statului Islamic. Franta a fost de fiecare data vazuta ca un varf de lance in aceasta batalie impotriva Statului Islamic. Acest atentat nu este surprinzator in Franta. Franta a fost o tinta predilecta."

Expertii in securitate sustin ca, intr-un asemenea moment istoric, am putea asista la infiintarea unei coalitii politice la nivel mondial.

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: "Consecintele geopolitice si geostrategice vor fi foarte semnificative: implicarea Frantei, a europenilor si SUA vor fi de alta natura, dupa eveniment. Mai puneti si relatia cu Federatia Rusa si veti vedea o lume occidentala unita pentru luptei impotriva terorismului, asa cum nu a mai fost de la 11 septembrie!"

Important de stabilit este si cine a coordonat atentatele.

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale: "Daca atentatele au fost comise de musulmani din Franta, care din proprie initiativa au declansat asemena tipuri de opratiuni sau daca aceasta operatiune are o cooronare in afara Frantei... Un atentat cu mana de lucru din Franta, dar, de fapt, cu coordonare de afara, din zona Statului Islamic, iar centrul de comanda nu se afla in Franta. In functie de aceasta intrebare, sigur ca strategiile vor fi diferite."

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Romanii din Paris, traumatizati de atentate.
Romanii din Paris, traumatizati de atentate. "Ne gandim sa plecam, nu putem sa traim in fiecare zi cu spaima"

"Era ca la razboi. Cadavre si sange peste tot, lumea plangea si fugea oriunde, vedeai cu ochii". Sunt cuvintele unor romani - martori ai atacurilor teroriste care au cutremurat o lume intreaga.

Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza
Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu a confirmat deocamdata ca printre victimele atentatelor de la Paris s-ar afla si romani. Telefon de urgenta Ambasada Romaniei din Paris: +33 (0) 68 07 13 729

ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe
ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe

A fost o noapte neagra in Paris, unde au avut loc atacuri teroriste fara precedent, care au semanat teroare. Sunt 129 de oameni care au murit, iar 352 de persoane au fost ranite.  MAE a confirmat moartea a doi romani in atentate.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.