Dacian Ciolos, ultima declaratie ca prim-ministru. "Nu exclud implicarea politica pe viitor, am primit invitatii"

×
Codul embed a fost copiat

In timp ce membrii guvernului Grindeanu erau in Parlament, Dacian Ciolos a sustinut o conferinta de presa in care a facut bilantul guvernarii sale.

Fostul premier a reamintit conditiile in care a fost investit dupa demisia lui Victor Ponta si si-a incheiat prezentarea cu promisiunea ca nu va pleaca din tara. Ba chiar a declarat ca se va implica in politica.

Dacian Ciolos: "Inca de la inceputul guvernarii au iesit la iveala probleme ascunse in unele cazuri de mai bine de 20 de ani. Va amintesc crizele de la sanatate, amintesc aici de problema biocidelor desi nu e singura, de lipsa medicamentelor din farmacii."

Dacian Ciolos a vorbit si despre scandalul doctoratelor plagiate, dar si despre incapacitatea sistemului de a aborda obiectiv acest subiect. Fostul premier a atins problema somajului, a abandonului scolar si a reamintit de taierile necontrolate din paduri. Acelasi Ciolos a declarat ca Guvernul condus de el a implementat peste 250 de masuri.

Printre acestea cele mai importante ar fi :
-Sistemul de scanarea a cartilor de identitate la votare si inregistrarea video a numaratorii voturilor
-Transparenta concursurilor de directori in sistemul scolar preuniversitar
Decontarea integrala a navetei elevilor
-Cresterea pensiilor cu 5 %
-Infiintarea Agentiei de administrare a bunurilor imobilizate (banii proveniti din sechestre investiti in educatie si sanatate)
-Cresterea absortiei de fonduri europene de la 50 la 80%, peste 7 miliarde de euro in 2016 fonduri EU

Citește și
Dacian Ciolos
Premierul se pregateste sa paraseasca Palatul Victoria. Mesajul lui Dacian Ciolos dupa ce a pierdut alegerile parlamentare
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Romania a inregistrat in 2016 o crestere economica de 5%, cea mai mare din Europa.

Dacian Ciolos: "Au crescut investitiile straine si cele autohtone, a crescut nr de locuri de munca inclusiv in sistemul privat, veniturile lunare pe gospodarie au crescut cu 13 % in acest an, am platit peste 4 miliarde de lei in conturile agricultorilor, am crescut si salariul minim in 2016 cu 200 de lei."

Exista insa si lucruri pe care guvernul Ciolos nu a apucat sa le faca.

Dacian Ciolos: "N-am reusit sa adoptam proiectul de lege a salarizarii unitare, dar e gata si-l lasam fezabil, bazat pe un impact bugetar suportabil din punctul nostru de vedere."

Dacian Ciolos le-a amintit noilor guvernanti ca Romania va prelua presedintia Consiliului Europei in 2019, un moment important pentru tara noastra.

Dacian Ciolos: "Sper ca guvernul care se instaleaza azi sa foloseasca ce am pregatit noi pentru asumarea presedintiei Uniunii Europene, ca sa iesim cu fruntea sus si sa se remarce ca un stat activ la nivel european."

Cat despre planurile sale de viitor...

"Nu mi-am pus problema sa prasasesc tara, nu am de ce, caut modalitatea cea mai buna ca sa ma implic public inclusiv public pentru a-mi folosi experienta pe care am castigat-o, sigur in masura in care va exista si sustinere", a spus Ciolos.

SINTEZA DECLARATIILOR LUI DACIAN CIOLOS:

- este ultima mea declaratie in calitate de prim-ministru

- acest Guvern a aparut intr-un context exceptional. Am avut o sustinere politica volatila in Parlament, asteptarile au fost foarte mari.

- inca de la inceputul guvernarii au iesit la iveala probleme ascunse de ani, care nu au fost abordate frontal atunci cand a trebuit. De pilda, crizele de la Sanatate legate de biocide sau de pretul medicamentelor, problema doctoratelor la Educatie, problema salarizarii, cele legate de somajul cronic in anumite zone din Romania, problema combaterii taierilor ilegale a padurilor.

- cu atatea probleme, nu aveam cum sa ne limitam la gestionarea treburilor curente, asa ca a trebuit sa incepem anumite reforme. 

- cateva rezultate: la votul de investire am spus ca vom incerca o alta abordare a guvernarii. Am transparentizat deciziile, am creat noi platforme de consultare publica, am declansat un proces de debirocratizare. Ne-am asumat organizarea unor alegeri locale si parlamentare corecte, am folosit pentru prima data sistemul de control impotriva votului multiplu si cel de supraveghere video a numararii voturilor.

- am finalizat Strategia Nationala Anti-Coruptie cu un plan de actiuni care sper sa fie pus in aplicare de noul guvern.

- suntem acum intr-o situatie cu o crestere economica de 5%, a crescut cu 155.000 numarul de locuri de munca create, somajul a scazut de la 4,9 la 4,7%, am reusit sa mentinem deficitul bugetar in pragurile prognozate, am avut un nivel minim al costurilor de finantare externa.

- cresterea aceasta economica a avut un impact si in buzunarele romanilor, cum le place unor politicieni sa spuna. Chiar si pensiile au crescut cu 5%, in ciuda a ceea ce s-a spus la televizor, ca tehnocratii scad pensiile.

- principalul impact pozitiv al cresterii economice e crearea de locuri de munca in economia reala.

- am pus Sanatatea si Educatia in topul prioritatilor.

- in acest an am luat peste 200 de masuri

- s-a vorbit mult de fonduri europene, au intrat in tara 7 miliarde de euro. A crescut rata de absorbtie la peste 80%.

- pentru prima data in ani de zile avem aproape finalizata baza de date cu salariile din sistemul public. Fara ea, orice proiect al salarizarii unitare ar fi fost o utopie. Baza de date poate fi folosita de viitorul guvern pentru o lege a salarizarii unitare.

- am platit 4 miliarde de euro subventii in agricultura, peste 800 milioane euro in avans. Am dovedit ca subventiile se pot plati nu doar la timp, ci si anticipat.

- am creat un sistem informatic care sa permita urmarirea si identificarea taierilor ilegale.

- am invatat foarte mult in acest an, mai ales din critici. Am incercat sa muncim cu modestie si profesionalism.

- am inteles ca rostul nostru in acest an a fost de a pune anumite seminte, speram ca vor da roade

- nu intentionez sa parasesc tara, impreuna cu mai multi colaboratori din Guvern cautam o modalitate de implicare civica.

Premierul a raspuns apoi la intrebarile presei:

- nu mi-am pus niciun moment problema sa plec la SIE, eu nu am asemenea competente, nu se pune problema.

- nu exclud implicarea politica pe viitor, nu am luat o decizie. La un astfel de nivel de responsabilitate, un prim-ministru face politica. Am primit invitatii de la partidele care m-au sustinut in campania electorala.

- ma astept ca noul premier sa continue anumite programe, actiuni. Am avut mai multe discutii telefonice cu premierul desemnat, inclusiv azi. Inteleg ca va veni in seara asta la Palatul Victoria, va avea o sedinta de Guvern, vom avea o discutie mai detaliata maine.

- mi-am asumat proiectul Cumintenia Pamantului, poate ca era mai simplu sa caut doar bani. Am vrut sa stimulez interesul cetatenilor, rezultatul nu a fost cel asteptat. In continuare cred ca solutii exista. 

- o sa vedem in perioada urmatoare ce voi putea construi pornind de la platforma Romania 100.

- eu am vrut sa elimin orice suspiciune. Un Guvern nu are nevoie doar de sustinere politica, are nevoie de credibilitate pe toate planurile pentru a reprezenta Romania. Cu cat un ministru e mai performant, cu atat e mai credibil si va avea greutate in a sustine anumite puncte de vedere. Inteleg ca obiectivul politic al noului Guvern e de a creste greutatea Romaniei in UE, de acea calitatea ministrilor e importanta.

- lasam un proiect de buget, lucrat la nivel tehnic de Ministerul de Finante, nu a fost discutat in Guvern pentru ca nu avea sens. Stiu ca PSD a prezentat inca din campania electorala un proiect de buget, nu stiu daca vor avea nevoie de al nostru. 

- am mai avut discutii telefonice cu presedintele Iohannis, nu am o intalnire stabilita pentru perioada urmatoare. Relatia noastra a fost foarte buna.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Liviu Dragnea i-a cerut lui Ciolos sa amane reducerile de taxe. Premierul:
Liviu Dragnea i-a cerut lui Ciolos sa amane reducerile de taxe. Premierul: "Nu ne atingem de Codul Fiscal"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut actualului premier, Dacian Ciolos, sa amane cateva reduceri de taxe care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie.

Premierul se pregateste sa paraseasca Palatul Victoria. Mesajul lui Dacian Ciolos dupa ce a pierdut alegerile parlamentare
Premierul se pregateste sa paraseasca Palatul Victoria. Mesajul lui Dacian Ciolos dupa ce a pierdut alegerile parlamentare

Premierul Dacian Ciolos a avut luni seara prima reactie dupa anuntarea rezultatelor oficiale partiale ale alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

Bilant al Guvernului Ciolos la un an de mandat.
Bilant al Guvernului Ciolos la un an de mandat. "Am pus educatia si sanatatea in centrul preocuparilor"

O societate prospera este educata si sanatoasa, fapt pentru care educatia si sanatatea sunt doua domenii care s-au aflat in centrul preocuparilor Executivului in acest an de guvernare, se arata in documentul "Guvernul Ciolos - Un an de mandat".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.