Dacian Ciolos, despre summit-ul ONU de la New York: "Romania are vocatia unui actor important in relatiile internationale"

Dacian Ciolos la ONU

VIDEO. Romania are vocatia unui actor important in relatiile internationale multilaterale, a afirmat premierul Dacian Ciolos, care participa in aceste zile la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite.

"Prima zi la Organizatia Natiunilor Unite, o zi plina, incheiata cu convingerea ca Romania are vocatia unui actor important in relatiile internationale multilaterale. Am participat la deschiderea Adunarii Generale, la intalnirea liderilor organizata de presedintele SUA, Barack Obama, pe tema crizei globale a refugiatilor si la conferinta despre Guvernare Deschisa gazduita de Franta si Africa de Sud.

In marja reuniunii ONU, am avut intalniri cu premierul canadian Justin Trudeau, cu presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, cu presedintele Egiptului, Abdel Fattah El Sossi, cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon, si cu Directorul Executiv UNEP, Erik Solheim", a scris Ciolos, miercuri, pe Facebook. 

Prim-ministrul Dacian Ciolos participa in perioada 20-23 septembrie la cea de-a 71-a sesiune a Adunarii Generale a ONU.

La invitatia presedintelui Barack Obama, premierul a participat la Summit-ul pe tema refugiatilor, organizat la initiativa Statelor Unite ale Americii.

Citește și
Organizatia Natiunilor Unite, ONU
Cele mai importante subiecte care se vor discuta la summit-ul ONU de la New York. Ce va face acolo premierul Romaniei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Criza refugiatilor este unul din subiectele principale ale seriei de evenimente care au loc zilele acestea la New York. In acest context, premierul a prezentat contributia Romaniei la efortul comunitatii internationale de solutionare a crizei refugiatilor.

In discursul sau, Dacian Ciolos a subliniat faptul ca "in calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania a sprijinit raspunsul coordonat al Uniunii de a participa la procesul de transfer si de realocare al refugiatilor pe baza de voluntariat.”

Discursul premierului Dacian Ciolos, conform unui comunicat al Guvernului:

Domnul Presedinte,
(Secretar general),
Excelente,
Doamnelor si domnilor,

As dori sa-i felicit pe initiatorii acestui Summit pentru organizarea acestuia intr-un moment atat de potrivit pentru abordarea uneia dintre cele mai apasatoare provocari ale zilelor noastre; in ceea ce priveste criza refugiatilor este intr-adevar nevoie de o serie de actiuni urgente din partea noastra.

Romania recunoaste pe deplin responsabilitatea comuna de a gestiona afluxul mare de refugiati. Exista diverse posibilitati, resurse si politici pentru a raspunde acestei provocari, precum exista si diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunitatii internationale.

In acest context, Romania a crescut treptat contributia sa pe mai multe planuri in domeniul umanitar, atat ca donator, cat si ca tara de relocare.

Prin eforturile sale, Romania a cautat sa atenueze presiunea umanitara prin furnizarea de contributii financiare pentru organizatiile umanitare internationale, cum ar fi: Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), Comitetul International al Crucii Rosii (ICRC), Agentia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiati din Orientul Apropiat (UNRWA) si Programul alimentar mondial.

Mai mult decat atat, Romania a acordat ajutor umanitar bilateral statelor afectate: Turcia, Iordania, Liban, Irak si Afganistan.
in stransa cooperare cu agentiile umanitare internationale, Romania ofera refugiatilor sansa unei vieti noi, oferindu-le adapost temporar in Centrul de Tranzit de Urgenta situat la Timisoara. De la infiintarea sa in 2008, aceasta facilitate a oferit asistenta pentru mai mult de 2.000 de refugiati, in timp ce cazurile lor au fost prelucrate pentru relocarea ulterioara.

In ceea ce priveste oportunitatile de educatie si angajare legala, Romania ofera tuturor copiilor cetatenilor straini care beneficiaza de protectie aceleasi drepturi la educatie care se aplica copiilor romani prin lege.

Luna trecuta, Guvernul Romaniei a trimis Parlamentului un nou proiect de lege, care va crea un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare si ajutor umanitar, imbinand in mod inovator umanitarul, dezvoltarea si instrumentele financiare.

Procesul de revizuire a politicilor relevante in Romania se bazeaza pe convingerea ca cel mai eficient mod de a face fata crizei refugiatilor este acela de a aborda cauzele sale principale si pentru a sprijini tarile de origine ale refugiatilor si tarile de tranzit.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania a sprijinit raspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer si de realocare pe baza de voluntariat. Romania contribuie in mod substantial, cu resurse umane si mijloace tehnice la controlul frontierelor, precum si la operatiunile de cautare si salvare in Marea Mediterana.

In acest an, 49 de experti nationali in materie de azil au fost detasati la FRONTEX si la Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA).

Asistenta acordata astfel plaseaza Romania printre principalii colaboratori la raspunsul european comun in acest domeniu. Prin aceste eforturi, ne mentinem angajamentul fata de cauza noastra umanitara comuna, aceea de a raspunde crizei refugiatilor." - a spus Dacian Ciolos, in discursul sau de la New York, la summit-ul ONU.


 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Tot mai aproape de eliminarea vizelor pe continentul american. Subiectul, discutat de premierul Dacian Ciolos, la New York
Tot mai aproape de eliminarea vizelor pe continentul american. Subiectul, discutat de premierul Dacian Ciolos, la New York

“Exista perspective bune pentru ca vizele sa fie ridicate intr-un viitor cat mai apropiat"

Cele mai importante subiecte care se vor discuta la summit-ul ONU de la New York. Ce va face acolo premierul Romaniei
Cele mai importante subiecte care se vor discuta la summit-ul ONU de la New York. Ce va face acolo premierul Romaniei

Cele 193 de state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite urmeaza sa adopte luni, la New York, o serie de angajamente ca raspuns la cea mai grava criza in materie de migratie de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Mesajul unui tanar pentru Dacian Ciolos pe Facebook: ”Mergeti inapoi la Bruxelles!”. Reactia premierului
Mesajul unui tanar pentru Dacian Ciolos pe Facebook: ”Mergeti inapoi la Bruxelles!”. Reactia premierului

Premierul Dacian Ciolos i-a raspuns, sambata, pe Facebook, unei persoane care i-a cerut sa se intoarca la Bruxelles, transmitandu-i sa nu aiba nicio grija, pentru ca nu pleaca nicaieri si adaugand ca mai are treaba aici.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.