Criză politică în Guvern. Surse: Miniștrii USR-PLUS nu mai participă la ședințele Executivului cât timp Cîțu e premier

×
Codul embed a fost copiat

Este criză politică în România, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Liderul deputaților USR-PLUS Ionuț Moșteanu a confirmat în fața presei că ”orice variantă este pe masă”, inclusiv ieșirea de la guvernare.

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT
-► PSD: Dacă partidele din coaliţie nu pot să-şi rezolve criza, singura soluţie - alegeri anticipate
-► ”Premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS
-► Orban: Pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie
-► Surse: Barna nu a acceptat să fie ministru interimar al Sănătății
-► AUR e gata să voteze un ministru al Sănătății din afara arcului guvernamental
-► Co-președintele USR-PLUS Dacian Cioloș: ”Este inacceptabil”
-► Liderul UDMR: Coaliția trebuie să meargă mai departe
-► Ciolacu: Revocarea lui Voiculescu a venit prea târziu
-► Liderul deputaților USR-PLUS: ”Orice variantă este pe masă”, inclusiv ieșirea de la guvernare

Conducerile USR-PLUS s-au reunit dimineață, de urgență, pentru a discuta despre planul de acțiune. Vicepremierul Dan Barna a anunțat că premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea politică a grupului parlamentar USR-PLUS.

Ședința de Guvern care ar fi trebuit să înceapă la ora 13.00 a fost amânată, deoarece miniștrii USR-PLUS nu s-au mai prezentat.

Citește și
Cristian Tudor Popescu, CTP
CTP: Ce înseamnă că Vlad Voiculescu nu e diamant? Înseamnă că e prost, dar e prostul nostru
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe de altă parte, dacă USR-PLUS ar ieși din coaliție, în guvernare ar rămâne doar PNL și UDMR, în condițiile în care liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că salută demiterea lui Vlad Voiculescu.

Potrivit unor surse politice, vicepremierul Dan Barna nu a acceptat propunerea lui Cîțu de a ocupa interimar funcția de ministru al Sănătății. O variantă de rezervă ar putea fi ca premierul să se ocupe interimar de Ministerul Sănătății.

USR-PLUS ar fi de acord să rămână în coaliția de guvernare cu o singură condiție: Florin Cîțu să nu mai fie premier. PNL, însă, refuză această variantă.

 

Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT:

 
 

ora 22:00 USR PLUS urmează să decidă dacă va participa la şedinţa de Guvern de joi

Preşedintele executiv al PLUS, europarlamentarul Dragoş Tudorache, a anunţat, miercuri seară, că formaţiunea urmează să decidă dacă va participa sau nu la şedinţa de Guvern de joi, pentru că nu mai are încedere în premierul Florin Cîţu.

”Nu este vorba despre un boicot, este vorba despre o poziţie care este coerentă cu ceea ce am spus şi astăzi şi anume că nu mai avem încredere în premierul Cîţu şi că ne dorim o discuţie cât mai rapidă în coaliţie pentru că de fapt asta îi şi reproşăm premierului Cîţu, nu este vorba nici despre Vlad Voiculescu, nu este vorba nici despre orgolii sau şantaj, ci este vorba despre modul în care premierul Cîţu înţelege că funcţionează această coaliţie. Şi atunci, ceea ce noi ne dorim este ca să avem această discuţie la nivel de preşedinţi de partide, în coaliţie. Noi suntem responsabili pe ce ne-am asumat, pentru buna funcţionare a guvernării”, a declarat Dragoş Tudorache la Digi24, potrivit News.ro.

Tudorache a precizat că dacă în şedinţa de Guvern de joi este nevoie de o decizie privind pandemia de COVID-19, atunci miniştrii firmaţiunii vor fi acolo.

Întrebat dacă premierul Florin Cîţu a fost anunţat că miniştri USR PLUS plănuiesc să nu participe la şedinţa Executivului, Tudorache a explicat că nu ştie dacă Dan Barna (liderul USR PLUS) a discutat pe această temă cu premierul.

”Nu ştiu dacă domnul Barna a discutat cu premierul acest lucru, vom discuta în această seară şi vom lua o decizie. Există posibilitatea ca în funcţie de agenda şedinţei de guvern şi de importanţa deciziilor care trebuie luate mâine, în funcţie de asta... noi suntem responsabili pe ce avem de făcut”, a declarat Tudorache.

 
 ora 20.10 Miniștrii USR-PLUS nu vor mai participa la ședințele de Guvern atâta timp cât Florin Cîțu va rămâne în funcția de premier, au declarat surse politice pentru Știrile PRO TV. 

Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că joi va avea loc o ședință de Guvern. „Sunt mai multe acte normative importante pentru toţi românii care trebuiesc adoptate. O parte dintre ele care vin de la Ministerul Sănătăţii, altele acte normative care nu suportă amânare”, a precizat el.

ora 19.00 Premierul Florin Cîţu preluat interimatul la Ministerul Sănătăţii

Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că a luat această decizie după ce viceprim-ministrul Dan Barna a refuzat să îşi asume această responsabilitate.

El va rămâne în funcţie până când "colegii de coaliţie" vor face o nominalizare pe portofoliul de la MS.

Cîțu a precizat că, în cursul zilei de joi, are programate două conferinţe online cu directorii DSP-urilor şi cu managerii de spitale COVID.

ora 16.30 PSD: Dacă partidele din coaliţie nu pot să-şi rezolve criza, singura soluţie - alegeri anticipate

PSD nu va susţine din Parlament niciun Guvern minoritar PNL, iar dacă partidele din coaliţie nu rezolvă actuala criză singura soluţie sunt alegerile anticipate.

"Dacă nu sunt capabili să-şi rezolve criza creată, singura soluţie este întoarcerea la popor prin alegeri anticipate. PSD nu va susţine din Parlament niciun Guvern minoritar PNL. PSD nu va susţine niciun Guvern condus de PNL sau de USR PLUS. PSD exclude categoric orice scenariu de acest fel", se arată, într-un comunicat de presă al PSD

ora 15.30 ”Premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS”

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea politică a grupului parlamentar USR-PLUS, ca reacție la decizia șefului Guvernului de a-l demite pe ministrul USR al Sănătății Vlad Voiculescu fără ca ei să fie consultați.

Din acest moment, premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS”, a anunţat Barna, copreşedinte al Alianţei. El a mai spus că decizia de demitere a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, “aruncă coaliţia într-o criză majoră”.

ora 14.30 Ludovic Orban: Pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că pentru liberali nu există altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie şi a subliniat că USR PLUS trebuie să facă o nouă propunere de ministru al Sănătăţii.

"Am luat act de decizia domnului prim-ministru Florin Cîţu de a elibera din funcţie ministrul Sănătăţii. Aşa cum am declarat şi luni după şedinţa coaliţiei este nu numai dreptul, ci este obligaţia premierului de a veghea la buna funcţionare a Guvernului şi de a interveni atunci când este necesar, pentru a asigura buna guvernare, punerea în practică a programului de guvernare şi servirea interesului public chiar şi prin schimbarea unui ministru. Spun din capul locului că pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie de guvernare şi că, din punctul nostru de vedere, această decizie a domnului prim-ministru Florin Cîţu este o decizie care nu are nicio legătură cu decizia noastră fermă de a menţine actuala coaliţie de guvernare. Este strict o decizie care urmăreşte ca la Ministerul Sănătăţii, unul dintre cele mai importante ministere din structura Guvernului, cu atât mai mult cu cât suntem într-un val trei al pandemiei de COVID, la Ministerul Sănătăţii tot USR PLUS să desemneze un ministru care să gestioneze cu responsabilitate domeniul şi care să aibă capacitatea de a lupta eficient pentru creşterea calităţii actului medical şi pentru bătălia împotriva pandemiei", a spus Orban, la Parlament, potrivit Agerpres. 

ora 13.05 Surse: Barna nu a acceptat să fie ministru interimar al Sănătății

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că vicepremierul Dan Barn a refuzat propunerea premierului Florin Cîțu de a ocupa interimar funcția de ministru al Sănătății.

Liderii USR-PLUS sunt supărați pentru că nu au fost consultați înainte ca șeful Guvernului să-l demită pe Voiculescu.  

ora 13.00 AUR e gata să voteze un ministru al Sănătății din afara arcului guvernamental

Deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, a declarat că partidul pe care îl conduce este dispus să voteze un alt ministru al Sănătăţii, dar din afara arcului guvernamental, care să fie specialist şi să vină din zona “sănătăţii naţionale”.

ora 12.15 Co-președintele USR-PLUS Dacian Cioloș: ”Este inacceptabil”

Co-președintele USR-PLUS Dacian Cioloș a comentat decizia premierului Florin Cîțu, spunând că ”este inacceptabil” modul în care a acționat șeful Guvernului.

ora 11.45 Liderul UDMR: Coaliția trebuie să meargă mai departe

Coaliţia trebuie să meargă mai departe, pentru că şi-a asumat responsabilitatea pentru toată ţara, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR.

"Este decizia şi competenţa, atributul constituţional exclusiv al premierului, nu se comentează, ci se anunţă şi se aplică. Deci, din acest punct de vedere, prea multe comentarii n-aş vrea să fac. Sigur, au fost mai multe motive şi multe momente care au dus la această decizie a premierului. Coaliţia trebuie să meargă mai departe, că noi ne-am asumat responsabilitatea pentru toată ţara. Nu văd motive pentru o altă formulă de guvernare şi coaliţia nu s-a format pentru un singur om, nu s-a format pentru un singur partid. Guvernul are la bază un acord de coaliţie, un program de guvernare şi nişte deziderate mari, importante pentru ţară. Deci, aşteptăm nominalizarea unui nou ministru", a afirmat vicepremierul pentru Agerpres.

ora 11.40 Ciolacu: Revocarea lui Voiculescu a venit prea târziu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii a venit 'mult prea târziu pentru mulţi români care şi-au pierdut viaţa sau şi-au distrus sănătatea".

"Sunt 4 luni în care au ars spitale, în care morţii de COVID au fost batjocoriţi, în care bolnavii în stare gravă au fost evacuaţi din spital în miez de noapte, în care pacienţii au murit cu zile din cauza avariilor de la instalaţiile cu oxigen. 4 luni în care Iohannis a tăcut, iar Cîţu şi întreaga Coaliţie a Austerităţii au protejat acest ministru catastrofă! PNL, USR+ şi UDMR să nu îndrăznească să mai pună astfel calamităţi în fruntea Sănătăţii, precum Voiculescu sau Tătaru. E timpul să pună un profesionist care ştie ce trebuie făcut în această criză sanitară", a scris Ciolacu pe Facebook.

ora 11.30 Liderul deputaților USR-PLUS: ”Orice variantă este pe masă”

Liderul deputaților USR-PLUS Ionuț Moșteanu a declarat că este surprins de decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și a confirmat faptul că ”putem spune că este o criză politică”.

El a recunoscut faptul că unii lideri ai USR-PLUS cer ieșirea de la guvernare: "Orice variantă este pe masă. Sunt colegi care susţin şi această variantă, de asta va fi o discuţie serioasă, calmă, aşezată, astăzi în birourile naţionale reunite, după ce vom avea toate detaliile din cadrul acestei discuţii de dimineaţă şi vedem cum facem în continuare. Pe mine unul mă surprinde, mai ales că am fost şi la discuţia din coaliţie de luni, în care părea că lucrurile-s clare, ne-am clarificat şi am stabilit cum şi am stabilit că mergem împreună în această formulă în continuare", a afirmat Moşteanu.

Vlad Voiculescu a fost demis de urgență în plină pandemie

 

Vlad Voiculescu pierde funcția de ministru al Sănătății, după ce premierul Florin Cîțu a cerut revocarea acestuia.

Anunțul vine la capătul unor zile în care sistemul medical și gestionarea pandemiei au fost temele principale de ceartă în sânul coaliției.

Poziția lui Voiculescu a fost motiv de discuții între liderii PNL și USR, și, nu de puține ori, momentele tensionate nu au lipsit.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Scandal în coaliție. Premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu
Scandal în coaliție. Premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu

Premierul Florin Cîțu l-a demis astăzi pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. De asemenea, șeful Guvernului a demis-o din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății pe Andreea Moldovan.

CTP: Ce înseamnă că Vlad Voiculescu nu e diamant? Înseamnă că e prost, dar e prostul nostru
CTP: Ce înseamnă că Vlad Voiculescu nu e diamant? Înseamnă că e prost, dar e prostul nostru

Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe co-președintele USR-PLUS Dan Barna pentru susținerea politică acordată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, după evenimentele de la Spitalul Foișor din București. 

Scandal în coaliţia aflată la putere. Vlad Voiculescu, ținta nemulţumirilor unor liberali
Scandal în coaliţia aflată la putere. Vlad Voiculescu, ținta nemulţumirilor unor liberali

Este scandal în coaliţia aflată la putere, iar în centrul lui este Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătăţii a devenit ținta nemulţumirilor unor liberali care au cerut schimbarea lui din funcţie.

Barna: Vlad Voiculescu nu este un diamant, dar este cea mai bună opțiune pe care o avem
Barna: Vlad Voiculescu nu este un diamant, dar este cea mai bună opțiune pe care o avem

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, într-un interviu, că în coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR s-a decis să se treacă peste neînțelegerile legate de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, deoarece sunt doar ”sincope” de comunicare.

Criticat de PNL, Voiculescu rămâne ministru. Orban: Răspunderea politică aparține USR
Criticat de PNL, Voiculescu rămâne ministru. Orban: Răspunderea politică aparține USR

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, că le-a transmis colegilor de la USR-PLUS că răspunderea politică pentru menţinerea în funcţie a lui Vlad Voiculescu aparţine partidului care îl susţine, adică Alianța USR-PLUS.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.