Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară, cu majorarea pensiilor și bani pentru profesori. Ce pericole există

×
Codul embed a fost copiat

Plenul Parlamentului a adoptat proiectele privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an. Aceste proiecte includ amendamente PSD care prevăd bani în plus pentru pensionari sau profesori.

UPDATE În plină campanie electorală, social-democrații au ținut să arate cât pot fi de darnici, în prag de alegeri.

Parlamentarii PSD, ajutați de aliați, au votat creșterea cu 40% a pensiilor, cu 25% a salariilor profesorilor și au trimis mulți bani primarilor.

''Aceste majorări în plină criză sunt un atentat la stabilitatea economiei'', au acuzat liberalii, iar premierul a replicat și mai dur: "Criminalii economici de la PSD nu fac decât să îndrepte România spre incapacitate de plată".

Fără să țină seama de costuri, PSD a început să împartă bani cu generozitate deși, în realitate, în plină criză cauzată de pandemie, ei nu există.

Citește și
Marcel Ciolacu
PSD a reintrodus creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în 2020
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

În legea rectificării bugetare a Guvernului, parlamentarii PSD au anulat majorarea cu doar 14 % a pensiilor - atât cât permite bugetul - și au decis să fie de 40%.

Alfred Simonis, lider grup PSD din Camera Deputaților: "Pur și simplu v-ați luat la trântă cu bătrânii României. Ludovic Orban și guvernul său ne arată cum se luptă și se luptă să nu adopte această majorare".

De asemenea, social-democrații au votat majorarea cu 25% a salariilor profesorilor, au alocat 1,5 miliarde de lei autorităților locale, dar și 5,6 milioane de lei către birourile parlamentare- în care vor să schimbe mobila după alegeri. Au avut sprijinul aliaților tradiționali, dar și al UDMR.

Tanczos Barna, senator UDMR: "Majorarea pensiilor trebuie să aibă loc cu procentul care s-a stabilit prin lege. Nu putem continua până la nesfârșit șirul acestor decizii prin care ne contrazicem la nesfârșit".

Concret, Guvernul ar trebui să facă rost anul acesta de încă 7 miliarde de lei pentru ca pensiile să ajungă la nivelul propus de PSD.

 

”Probabil o creștere enormă de taxe va fi inevitabilă”

 

Iar pentru anul viitor, suma alocata în plus pentru pensii ar trebui să fie de peste 20 de miliarde de lei.

Ludovic Orban, prim-ministru: "Criminalii economici de la PSD … Îi rog pe părinții și bunicii noștri să mă creadă pe cuvânt. Creșterea cu 14% este maximul ce ne putem permite, nu se poate mai mult, oricine promite mai mult dă mărul otrăvit. Credeți că dacă aveam, nu dădeam?".

Analiștii economici susțin că majorările nu se vor putea aplica. Sau vor genera creșteri de taxe.

Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "E ca și cum o familie ar avea venituri de 100 de lei și cheltuie 130. E la mintea oricărui om rațional fără pregătire că nu e sustenabil. Cine ne finanțează aceste deficite enorme? Probabil că o creștere enormă de taxe și o reducere a cheltuielilor va fi inevitabilă".

În condițiile impuse de pandemie, în care economia e în plin șoc, nu se poate pune în discuție majorarea pensiilor sau a salariilor, au mai punctat analiștii.

Adrian Codîrlașu, preşedintele Asociației Analiștilor Financiari: ”Sunt categorii de pensionari cu pensii extrem de mici care, da, trebuie să crească, dar pe de altă parte, pentru a le crește pe toate nu sunt bani acum, din cauza crizei financiare”.

La fel ca în cazul altor majorări votate de PSD, liberalii vor folosi toate pârghiile pentru a bloca intrarea în vigoare a noilor măsuri și, în primă fază, vor ataca la Curtea Constituțională proiectul.
 

Şedinţa a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Astfel, s-au înregistrat 242 de voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” și 18 abțineri.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, senator PNL, a declarat la dezbaterea în Parlament pe tema rectificării bugetare şi amendamentului PSD de majorare cu 40% a punctului de pensie, că acest lucru este un act de agresiune la stabilitatea economiei României.

"Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este un act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toată lumea se uită astăzi la noi, agenţiile de rating, Comisia Europeană, investitorii, toţi se uită şi ne judecă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Vom vota împotriva acestei rectificări bugetare şi ne vom opune şi garantăm românilor că nu vom arunca ţara în aer", a afirmat Cîţu.

Guvernul Orban a anunțat deja că este pregătit să atace proiectul rectificării bugetare la Curtea Constituțională, dacă va fi adoptat în forma propusă de PSD. 

CITIȚI în acest articol care sunt cele mai importante amendamente care au fost propuse de PSD.

Declarațiile politice din plenul Paramentului, marți, 22 septembrie:

 

PSD: Orban ne anunţă cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%

Liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a susţinut, marţi, în plenul Parlamentului, că, de câteva luni, liberalii s-au luat "la trântă cu bătrânii României", iar premierul Ludovic Orban anunţă cum dă "bătălie după bătălie" pentru a nu majora pensiile cu 40%.

"Am înţeles de la liderul grupului PNL că pentru a amenda bugetul ai nevoie de un dosar întreg. (...) De câteva luni, asistăm cum v-aţi luat la trântă cu bătrânii României. Ludovic Orban ne anunţă cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%. Bătrânii României, oameni care au muncit pe brânci pentru ca această ţară se existe în forma în care este astăzi, au nevoie de apreciere, de dragoste şi recunoştinţă. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri într-o epocă în care este din ce în ce mai greu să te descurci singur. (...) Cinci milioane de oameni aşteaptă dreptatea. (...) Această rectificare va fi adoptată de Parlament, iar pensiile vor fi mărite cu 40%", a afirmat Simonis, la dezbaterile din plenul reunit, potrivit Agerpres.

PNL: PSD - iresponsabil, aruncă în aer România; Vom ataca la CCR rectificarea bugetară

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat la dezbaterile din Parlament privind rectificarea bugetară că social-democraţii dau dovadă de iresponsabilitate şi PNL va ataca la Curtea Constituţională aceste proiecte.

"Sunt consternat că înainte de alegerile locale aţi luat această decizie care aruncă în aer România. Numele tău, PSD, este iresponsabilitate. Doriţi să transformaţi România în Grecia. Este un demers politic iresponsabil, nu ţine cont că România este în pandemie, că am avut cheltuieli enorme în pandemie având în vedere că aţi lăsat depozite de materiale zero. Aruncaţi România pe marginea prăpastiei", a transmis Florin Roman social-democraţilor.

El a susţinut că parlamentarilor PSD nu le pasă de România.

"Aţi demonstrat că nu vă pasă de România, de oameni (...). Regret că raţiunea nu a învins. Mă aşteptam de la Ponta care a fost premier să înţeleagă (...). Regret că PSD a luat decizia de a pârjoli ţara", a mai spus Roman.

Liderul deputaţilor liberali a anunţat că PNL va ataca la CCR aceste proiecte care includ amendamentele PSD.

"Vom ataca la CCR aceste proiecte şi vom face tot ce ţine de noi pentru a scăpa ţara de PSD. Duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD", a mai spus Roman.

PNL a cerut, de asemenea, retrimiterea proiectului privind rectificarea bugetară la comisiile de resort pentru refacerea raportului, cu termen de redepunere în 30 de zile, dar plenul reunit a respins propunerea cu 225 de voturi "împotrivă", 175 "pentru" şi 6 abţineri.

USR: Rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE aruncă ţara în criză economică

Senatorul USR George Dircă a anunţat marţi, în plenul reunit al celor două Camere, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE, apreciind că modificările propuse vor arunca ţara într-o criză economică.

"Proiectul de rectificare bugetară trimis de Guvern a fost înţesat cu amendamente de o majoritate toxică, de PSD-ALDE. A fost deturnat scopul acestei rectificări bugetare într-un act de populism ieftin şi o dovadă crasă de iresponsabilitate, iar rezultatele amendamentelor depuse nu fac altceva decât să arunce ţara într-o criză economică pe care cu greu am reuşit să o evităm în această perioadă. Prin urmare, grupurile parlamentare ale USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE", a spus senatorul.

 

Cele mai importante amendamente PSD adoptate de comisiile parlamentare:

 

-► majorarea din 2020 a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare
-► suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation
-► suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului
-► majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor
-► suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru cumpărarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu
-► suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor

La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentarii PNL.

Orban: Bugetul nu își permite nicio creştere a cheltuielilor

 

Luni, premierul Ludovic Orban a declarat că bugetul ''nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă'' şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

"Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică", a afirmat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democraţii rămân consecvenţi şi vor vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii.

"Rămânem consecvenţi! Mâine (marţi-n.r.) vom vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii! Iohannis şi Orban au umilit destul persoanele în vârstă! I-aţi fugărit cu poliţia şi i-aţi amendat în starea de urgenţă! I-aţi ţinut la cozi în faţa spitalelor, fără acces la tratament! I-aţi ţinut fără medicamente esenţiale, aşa cum este Euthyrox, iar acum vă plângeţi că se îmbolnăvesc! Nu le-aţi dat nicio mască din cele promise, dar îi amendaţi dacă nu au! Ajunge! Orice guvern normal la cap îşi respectă seniorii. Nu îşi bate joc de ei. Sunt părinţii şi bunicii noştri. Sunt oamenii care v-au crescut, nu povara de care nu ştiţi cum să scăpaţi mai repede acum. N-aţi făcut nimic pentru ei. Aplicaţi legea măcar. Opriţi-vă din furat şi veţi avea bani pentru pensii! Sunt 5 milioane de pensionari care aşteaptă să li se facă dreptate. Să-i vedem mâine pe cei care se opun acestei dreptăţi", a scris Ciolacu pe Facebook.

BNR: Deficitul bugetar ar putea ajunge la peste 11%

 

Majorarea punctul de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB, fiind posibil un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, arată un raport BNR.

“Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se precizează în raportul de analiză a convergenţei “România - Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Documentul face referire, între altele, şi la opinia cea mai recentă a Consiliul Fiscal, în care se menţionează că este esenţial să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40%, care ar destabiliza economia şi mai mult, ”în vremuri tare complicate”, când trebuie să luptăm cu COVID-19, să atenuăm efectele crizei economice.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
PSD a reintrodus, printr-un amendament, creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în acest an
PSD a reintrodus, printr-un amendament, creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în acest an

Grupul parlamentar al PSD a eliminat, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul.

PSD a reintrodus creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în 2020
PSD a reintrodus creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în 2020

Grupul parlamentar al PSD a eliminat, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul.

Averea uriașă a lui Dumitru Dragomir. Câți bani încasează lunar de la stat. Are trei pensii
Averea uriașă a lui Dumitru Dragomir. Câți bani încasează lunar de la stat. Are trei pensii

Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care candidează pe listele PSD pentru Consiliul General al Capitalei, încasează de la stat trei pensii.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.