Contestatia lui Sova privind durata anchetei DNA in dosarul "Turceni-Rovinari", respinsa de ICCJ

Dan Sova

Contestatia senatorului PSD Dan Sova privind durata de desfasurare a anchetei procurorilor anticoruptie in dosarul "Turceni-Rovinari" a fost respinsa joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Decizia poate fi contestata la aceeasi instanta.Contestatia a fost depusa de Sova in 9 aprilie si analizata, joi de un judecator de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casasie si Justitie, relateaza Mediafax.

Senatorul a cerut, astfel, accelerarea procedurilor de urmarire penala.Potrivit Codului de procedura penala, contestatia privind durata procesului penal poate fi depusa daca activitatea de urmarire penala sau de judecata "nu se indeplineste intr-o durata rezonabila".

Conform sursei citate, contestatia poate fi formulata dupa cel putin un an de la inceperea urmaririi penale, pentru cauzele aflate in cursul urmaririi penale.

Dan Sova este urmarit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Citește și
Dan Sova
Cazul "Sova" i-a facut pe parlamentari sa isi modifice statutul. Alesii isi vor pierde imunitatea mai usor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al CET, sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.

In acest fel, Sova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii". De asemenea, ar fi conceput termenii si conditiile contractului si l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), sustin procurorii anticoruptie.

Intr-un alt caz, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CET si Electrica, Dan Sova ar fi insistat pe langa Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica". Si in acest caz, Sova ar fi conceput termenii si conditiile actului aditional, l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.

Totodata, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe langa directorul general al CER, sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu. Astfel, Sova ar fi contribuit la decizia directorului de a incheia nelegal contractul de asistenta juridica, la 14 februarie 2008, intre Complexul Energetic Rovinari si SCA "Sova si Asociatii", ar fi conceput termenii si contractului, semnandu-l din partea societatii pe care o reprezenta. In urma acestui contract, societatea de avocati a obtinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.

Potrivit DNA, suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA "Sova si Asociatii", ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu complexurile energetice Turceni si Rovinari este estimata la valoarea de 3.455.754 de lei. In acelasi dosar sunt urmariti penal Dan Laurentiu Ciurel, director de Investitii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, si fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz in serviciu.

Dan Sova este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie si in dosarul desprins din cel al retrocedarii ilegale de paduri, alaturi de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc. DNA a cerut Parlamentului avizarea retinerii si arestarii lui Dan Sova, in dosarul "Turceni-Rovinari". Senatul nici nu a emis o hotarare de respingere a solicitarii DNA, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator.

In acest context, presedintele Klaus Iohannis, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si PNL au sesizat Curtea Constitutionala. In urma analizarii celor trei sesizari, judecatorii constitutionali au admis-o doar pe cea a CSM.  "In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului", se arata in decizia CC.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Contradictii intre Senat si CCR in cazul imunitatii lui Dan Sova. Cerintele lui Tariceanu pentru judecatori
Contradictii intre Senat si CCR in cazul imunitatii lui Dan Sova. Cerintele lui Tariceanu pentru judecatori

Senatorii il apara pe Dan Sova si nu se grabesc sa scrie hotararea privind votul din 25 martie, in cazul fostului ministru, desi Curtea Constitutionala i-a obligat de saptamana trecuta.

Cazul
Cazul "Sova" i-a facut pe parlamentari sa isi modifice statutul. Alesii isi vor pierde imunitatea mai usor

Parlamentarii si-au modificat marti statutul si isi vor pierde imunitatea mai usor. Totul s-a intamplat dupa ce Dan Sova a ramas senator pentru ca regulile camerei superioare nu erau in acord cu Legea Fundamentala.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.