Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Nicolae Ciucă. „E nevoie de un guvern care să rezolve problemele”

×
Codul embed a fost copiat

Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost desemnat, joi, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial joi nominalizarea actualului ministru al Apărării Nicolae Ciucă, propus de PNL, pentru funcţia de premier. Nicolae Ciucă, prezent şi el la Palatul Cotrceni, a declarat că va negocia cu toate forţele responsabile pentru a alcătui Guvernul într-un timp foarte scurt.

Klaus Iohannis: „Discuțiile de azi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală. Acum, criza politică trebuie să se încheie. E nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele. Să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. E inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc. E nevoie de un guvern cu puteri depline. În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana lui Nicolae Ciucă”.

Nicolae Ciucă:Am înțeles încredințarea acestui mandat în situație de criză. Vom negocia cu toate forțele responsabile ca într-o perioadă scurtă să alcătuim guvernul și să treacă de Parlament”.

CITIȚI în acest articol: 

Citește și
Dacian Ciolos
Cioloș, după ce a picat la vot în Parlament: ”Sunt politicieni rupți de realitate”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

-► Cîțu: ”PNL a dat dovadă de maturitate
-► Iohannis, la discuția cu PSD: ”Criza politică nu mai este înțeleasă în niciun fel de români
-► PSD nu va face o propunere de premier
-► PNL îl va propune ca premier pe Nicolae Ciucă, actual ministru interimar al Apărării

Noua rundă de negocieri vine după ce Guvernul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis caută, cu partidele parlamentare, o soluţie pentru a se ieşi din criza guvernamentală.

PSD și USR au anunțat deja că nu vor face o propunere de premier, în timp ce liberalii s-au răzgândit în privința lui Florin Cîțu și îl vor propune pe Nicolae Ciucă.

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că președintele Klaus Iohannis le-ar fi spus liberalilor, în întâlnirea care a avut loc miercuri seara la Vila Lac, că trebuie să formeze un Guvern cu oricine, dar nu cu USR.

Astfel, una dintre variantele luate în calcul este formarea unui Guvern PNL-UDMR, care să fie susținut în Parlament, pentru unele proiecte legislative, de PSD. 

Programul consultărilor

- Ora 11,00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
- Ora 11,30 - Partidul Social Democrat (PSD);
- Ora 12,00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
- Ora 12,30 - Uniunea Salvaţi România (USR);
- Ora 13,00 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
- Ora 13,30 - Minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Cronologia evenimentelor, joi, 21 octombrie - LIVE UDPATE: 

Ora 14.00 Klaus Iohannis l-a desmenat pe Nicolae Ciucă prim-ministru.

Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost desemnat joi de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

Ciucă a fost propunerea Partidului Naţional Liberal pentru această funcţie, la consultările avute cu şeful statului.

Ora 13.45 Iohannis va anunța concluzia consultărilor la ora 14.05

Ora 13.40 George Simion: Domnul președinte dădea semne că e convins că PSD îl va vota pe generalul Ciucă premier.

„Ne-a spus domnul preşedinte că propunerea de prim-ministru va fi generalul Ciucă. Adică putem să Intrăm într-un sistem militarizat, în care vor conduce Armata şi preşedintele Iohannis. Era foarte sigur domnul preşedinte, dădea semne că este convins că PSD îl va vota pe Ciucă”, a afirmat Simion.

Ora 13.10 Preşedintele Klaus Iohannis discută, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor, în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Din delegaţia AUR fac parte copreşedinţii formaţiunii George Simion şi Claudiu Târziu, vicepreşedinţii Marius Lulea şi Mihai Negoescu şi deputatul Geanina Şerban.

Ora 12.40 Surse PNL: Liberalii intenționează să definitiveze deja lista de miniștri în această seară, iar mâine să fie validată în Biroul Permanent Național.

ora 12.00 Cîțu: ”PNL a dat dovadă de maturitate”

Partidul Naţional Liberal s-a prezentat la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier - ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru un guvern minoritar alături de UDMR, a anunţat preşedintele PNL, prim-ministrul interimar Florin Cîţu.

"PNL, astăzi, a dat dovadă de maturitate şi de responsabilitate” - a mai spus el.

ora 11.30 Iohannis, la discuția cu PSD: ”Criza politică nu mai este înțeleasă în niciun fel de români”

”V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui Guvern. Cred că totuși suntem într-o situație mult diferită acum. Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat. Criza politică nu mai este înțeleasă în niciun fel de români și constatarea mea este că în spațiul politic este real dorința de a găsi o soluție și de a încheia această criză.” - a spus președintele Iohannis la începutul discuțiilor cu delegația Partidului Social Democrat.

ora 10.30 PSD nu va face o propunere de premier

PSD a decis că nu va merge la Cotroceni cu o propunere de premier.

De asemenea, social-democrații vor decide după discuția cu președintele Klaus Iohannis dacă susțin propunerea PNL, Nicolae Ciucă.

PNL a luat o decizie, iar USR nu va face o nouă propunere

 

Deși, miercuri, prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a anunţat că Florin Cîţu este propunerea de premier cu care liberalii vor merge la consultări, decizia luată joi în Biroul Permanent a fost alta.

Astfel, liberalii au votat în unanimitate să-l propună pe Nicolae Ciucă, actualul ministru interimar al Apărării.

În schimb, Dacian Cioloş a anunțat încă de miercuri că USR nu va face o nouă propunere de premier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Dacian Cioloș a picat testul în Parlament. Liderii PNL și UDMR reiau negocierile cu USR pentru refacerea coaliției
Dacian Cioloș a picat testul în Parlament. Liderii PNL și UDMR reiau negocierile cu USR pentru refacerea coaliției

Desemnat de șeful statului să formeze un guvern, Dacian Cioloș a picat testul în Parlament. A obținut cu 10 voturi mai mult decât s-ar fi așteptat, însă mult sub necesarul pentru a ajunge la palatul Victoria.

Cioloș, după ce a picat la vot în Parlament: ”Sunt politicieni rupți de realitate”
Cioloș, după ce a picat la vot în Parlament: ”Sunt politicieni rupți de realitate”

Președintele USR Dacian Cioloș a avut o primă reacție, miercuri, după ce desemnarea sa ca premier a fost respinsă în Parlament, ca urmare a voturilor PSD, PNL, AUR și UDMR.

Criză politică. Cîțu insistă cu ”PNL ca forță principală” într-un viitor Guvern
Criză politică. Cîțu insistă cu ”PNL ca forță principală” într-un viitor Guvern

Florin Cîțu a comentat, miercuri la amiază, faptul că Guvernul Cioloș nu a obținut votul de încredere în Parlament.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.