Comisia Juridica a Senatului amana hotararea in cazul Sova. Reluarea procedurii de la inceput nu a fost acceptata

×
Codul embed a fost copiat

Hotararea in cazul Sova se amana din nou. Unii senatori din Comisia Juridica au propus ca intreaga procedura sa fie reluata, dar propunerea nu a fost votata, astfel ca abia peste o saptamana va exista o hotarare

Comisia juridica va elabora, pana martea viitoare, un proiect de hotarare referitor la modul in care trebuie aplicata decizia CCR in cazul Sova, plenul urmand sa aiba decizia finala, a anuntat, miercuri, vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

"Punctul de vedere al Comisiei juridice (solicitat de Biroul permanent - n.r.) a avut doua propuneri, dar niciuna, din nefericire, nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata. Una a fost respinsa (reinterpretarea votului - n. r.), iar alta (reluarea procedurii - n.r.) nu a intrunit numarul de voturi pentru a fi adoptata. Luand act de aceasta situatie, Biroul permanent a decis cu noua voturi pentru si patru impotriva ca pana marti, la reluarea activitatii Senatului, Comisia juridica sa se intruneasca si, conform prevederilor regulamentare, sa elaboreze o hotarare cu privire la ceea ce trebuie facut (in cazul Sova - n.r.), care va fi supusa plenului", a explicat Dumitrescu, dupa sedinta Biroului permanent.

El a precizat ca, initial, termenul pentru punctul de vedere al Comisiei juridice era pana martea viitoare, dar a fost luat mai devreme in discutie de Biroul permanent.

"Daca pana marti, pentru ca nu dorim sa tergiversam nicio decizie, Biroul permanent nu primeste sau decizia Comisiei juridice nu este una adoptata in conditii regulamentare, decizia va fi luata in plen. Discutia nu se mai poarta in Comisia juridica, se poarta in plen, cum se aplica decizia CCR pentru a rezolva cazul Sova", a spus Dumitrescu.

Citește și
cover Senatul Romaniei
Senatorii si-au luat liber de Rusaliile catolice, desi cei mai multi dintre ei sunt ortodocsi. Ce se intampla cu cazul Sova
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Vicepresedintele Senatului a subliniat ca atunci cand o comisie nu elaboreaza un punct de vedere, un aviz sau un document nu se asteapta sine die pana reuseste sa faca o majoritate sau isi insuseste un punct de vedere, ci decide plenul.

"Decizia apartine plenului. Noi suntem in fata unei decizii obligatorii a CCR. Asta va discuta plenul. Vom lua in discutie cum trebuie aplicata decizia CCR, care e obligatoriu sa fie aplicata", a punctat Dumitrescu

Propunerea initiala: reluarea procedurii de la zero
Senatorii juristi au luat miercuri in discutie decizia CCR prin care a fost declarata neconstitutionala Hotararea Senatului privind rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova si au decis, cu majoritate de voturi, reluarea intregii proceduri si redactarea unui nou raport in Comisia juridica, scrie Agerpres.

Aceasta propunere a fost avansata in Comisia juridica de social-democratul Ioan Chelaru, care a sustinut ca, "in noile conditii legislative, este necesara reluarea intregii proceduri, de la cererea Parchetului" si a fost adoptata cu patru voturi pentru, trei voturi impotriva si o abtinere.

"Nu pot sa explic, pentru ca nu inteleg cum sa reluam o procedura care s-a desfasurat absolut regulamentar, o procedura pe care nu a contestat-o absolut nimeni. Ba, mai mult, avem si un vot consemnat intr-un proces-verbal pe care, de asemenea, nimeni nu l-a contestat. E o chichita, o gaselnita a PSD prin care pe de-o parte mai lungeste lucrurile, pe de alta parte vor sa mearga spre un rezultat pe care si l-au propus, sunt convins, pentru ca in urma deciziei Curtii se simplifica, in plen, situatia domnului senator Sova si a tuturor cererilor de acest fel, pentru ca numarul necesar de voturi este mai mic", a declarat Catalin Boboc (PNL), presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Boboc a precizat ca punctul de vedere al Comisiei juridice ar putea fi transmis conducerii Senatului cel mai devreme in cursul zilei de miercuri, in contextul in care a fost convocata o sedinta a Biroului Permanent pentru ora 14,30.

Intrebat daca s-ar putea sa nu fie transat cazul Sova pana la incheierea actualei sesiuni parlamentare, Catalin Boboc a replicat: "Eu cred ca nu. Nu ar fi motive. Am luat la comisie cu celeritate cererea asta".

Presedintele Comisiei juridice a sustinut ca PSD se foloseste de majoritatea parlamentara de care dispune pentru "a aborda astfel de subiecte dupa cum le convine".

"Imi pare rau ca in cazul unor juristi cu experienta indicatiile, linia politica inving ratiunea si argumentele, pentru ca azi a fost o discutie cu niste argumente, cu niste texte in fata. O astfel de procedura nu am mai vazut si nici nu am mai auzit. Ce pot sa spun este ca PSD, nu conteaza daca cu argumente sau fara, folosesc numarul de voturi pe care il au la un moment dat, majoritatea pe care o au pentru a aborda astfel de subiecte dupa cum le convine in fiecare moment in parte. (PSD a dorit reluarea procedurii - n.r.) de la bun inceput fiindca altfel era o situatie similara cu cazul domnului Valcov, care mai nou si-a dat si demisia. Daca ar fi vrut altceva, s-ar fi comportat similar si acum s-ar fi aflat si domnul Sova in aceeasi situatie cu domnul Valcov din punct de vedere procedural", a mai spus Boboc.

In timpul sedintei Comisiei juridice, senatorul Ioan Chelaru a propus reluarea intregii proceduri in cazul Sova, precum si redactarea de catre senatorii juristi a unui nou raport care sa fie insotit de un proiect de hotarare a Senatului.

"Noi suntem legati de decizia CCR care ne reproseaza ca ne-am fundamentat procedura si votul pe doua texte in vigoare la acel moment, in sensul ca nu fusesera abrogate, dar declarate neconstitutionale. (...) Din punctul meu de vedere, CCR declarand neconstitutionala o hotarare a Senatului a invalidat intreaga procedura care a avut loc atunci cu privire la domnul Sova. Ca atare, nu pot spune ca procedura a fost corecta si votul a fost altfel sau jumatate din ce am facut noi atunci este bine si pastram in vigoare si jumatate, nu. Eu cred ca trebuie sa reluam procedura complet, in sensul in care sa supunem astazi un proiect de hotarare de admitere sau respingere, in functie de votul nostru, si un raport favorabil sau nefavorabil, tot in functie de votul nostru. Proiectul de hotarare, impreuna cu raportul comisiei, trece prin Biroul Permanent, este supus plenului si este consultativ", a declarat Chelaru.

Social-democratul a combatut si propunerea avansata de presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc, prin care votul in cazul Sova ar fi fost reinterpretat.

"In materie de forma, dvs. spuneti ca nu ar trebui sa facem decat sa reinterpretam votul dat atunci si sa transmitem Biroului Permanent un punct de vedere care sa duca la aceasta interpretare. Ca sa nu fiu foarte explicit, as spune asa: in prima repriza a unui meci ne-am arbitrat dupa un regulament si in a doua repriza ne arbitram dupa un alt regulament, ceea ce nu se poate", a afirmat el.

Senatorul Cristian Bodea (PNL) a apreciat ca procedura votului dat in 25 martie cu privire la cererea DNA de retinere si arestare preventiva a senatorului Dan Sova a fost una corecta si ca nu se impune reluarea votului.

"Curtea spune ca, in hotararea respectiva, Senatul a atribuit rezultatului votului un alt efect juridic decat cel prevazut de Constitutie. (...) Avem doua faze, faza hotararii si faza votului si vedem ca noi am votat pe o procedura corecta. Procedura de vot s-a desfasurat in mod corect. Interpretarea data rezultatului votului s-a facut incorect, pe art. 173, care a fost declarat neconstitutional. (...) Deci, trebuie sa dam o alta interpretare, sa atribuim rezultatului votului efectul juridic corect, prevazut de Constitutie la art. 76. Votul nu a avut probleme cu Constitutia, nu avem de ce sa il reluam", a declarat Bodea.

Biroul permanent al Senatului a solicitat marti Comisiei juridice sa intocmeasca un punct de vedere, pana in data de 2 iunie, referitor la decizia Curtii Constitutionale prin care a fost declarata neconstitutionala Hotararea Senatului privind rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Uite demisia, nu e demisia. Zvonurile lansate de pesedisti pentru a amana o decizie in cazul lui Sova. Reactia senatorului
Uite demisia, nu e demisia. Zvonurile lansate de pesedisti pentru a amana o decizie in cazul lui Sova. Reactia senatorului

Scandalul legat de votul pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova pare fara sfarsit. Marti, social democratii s-au jucat de-a demisia colegului lor.

Senatorii si-au luat liber de Rusaliile catolice, desi cei mai multi dintre ei sunt ortodocsi. Ce se intampla cu cazul Sova
Senatorii si-au luat liber de Rusaliile catolice, desi cei mai multi dintre ei sunt ortodocsi. Ce se intampla cu cazul Sova

Luni la Senat nu se lucreaza. Membrii camerei superioare a Parlamentului Romaniei Senatorii au decis inca de saptamana trecuta ca au nevoie de o pauza, pentru a celebra Rusaliile catolice

Vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru: Votul in cazul lui Dan Sova s-ar putea relua
Vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru: Votul in cazul lui Dan Sova s-ar putea relua

Vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru, a declarat ca, cel mai probabil, in cazul Dan Sova, se va relua votul in plenul Senatului.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.