Dan Sova, dupa ce a scapat iar de arest: "Imi doresc sa trimita dosarul in instanta". Iohannis reactioneaza pe Facebook

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii juristi nu au reusit nici marti sa formuleze un proiect de hotarare in cazul colegului lor, Dan Sova. Totusi, plenul va vota cu privire la cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii lui Sova.

ORA 22:00: Fostul ministru a scapat de catuse cu ajutorul colegilor de la putere, care au votat impotriva solicitarii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii acestuia.

"Nu pot sa comentez, din pacate nu mai are nicio legatura cu justitia ce se intampla", a spus Victor Ponta, premierul Romaniei.

"Veti fi presedintele de sedinta care intra in istoria de 160 de ani a senatului pentru ca ati supus la vot un vot valid si necontestat la Curtea Constitutionala"
, a spus Tudor Barbu, senator PNL

"Nu putem modifica regulile jocului in timpul jocului. Nu putem spune ca golurile marcate in proprie poarta sunt considerate goluri marcate in favoarea echipei care a marcat", a spus Serban Nicolae, senator PSD.

"Premierul Romaniei Victor Ponta, presedintele PSD, a spus ca dumneavoastra veti vota toate cererile venite din partea justitiei. Ce s-a intamplat?"Mario Oprea, senator PNL.

Citește și
dan sova - stiri
Uite demisia, nu e demisia. Zvonurile lansate de pesedisti pentru a amana o decizie in cazul lui Sova. Reactia senatorului
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

ORA 20:25 "Constat, din pacate, ca prin votul dat astazi in Senat, Parlamentul persevereaza in a obstructiona procesele din justitie, apeland la tertipuri procedurale. Atunci cand este vorba de statul de drept, este din ce in ce mai greu de lucrat cu acest Parlament si aceasta majoritate", a venit replica lui Iohannis.

ORA 20:00: "Nu vreau sa calific votul Senatului. Va spun o singura propozitie si sper sa ma intelegeti: imi doresc, asa cum am cerut si Instantei supreme, sa trimita dosarul in instanta ca sa ne lamurim, sa terminam cu toate discutiile astea politicianiste", a spus Sova, dupa exprimarea votului senatorilor.

Cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului social-democrat Dan Sova a fost respinsa, marti, de Senat, dupa reluarea votului in urma deciziei CCR care a declarat neconstitutionala hotararea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat in 25 martie pe acest caz.

ORA 19:35: REZULTATUL VOTULUI: 72 de senatori au votat IMPOTRIVA, doar 66 pentru ridicarea imunitatii. Dan Sova nu poate fi astfel retinut sau arestat.

ORA 19:30: PNL s-a opus reluarii votului

Senatorii liberali au sustinut marti in plenul Camerei superioare ca reluarea votului in cazul Sova reprezinta "un abuz" si "o ilegalitate".

Liberalul Nicolae Vlad Popa a sustinut ca Senatul, din 13 martie cand a primit cererea ministrului Justitiei pentru arestarea preventiva a lui Dan Sova, "tergiverseaza" acest caz.

"Ceea ce faceti e un abuz. Aceasta cerere a fost inaintata Senatului in 13 martie. De atunci acest Senat ce face? Tergiverseaza fara niciun temei, trimitand de doua ori hotararile sale la CCR si de doua ori CCR a spus ca s-a gresit si s-a incalcat Constitutia si dvs va faceti ca nu vedeti. S-a dat un vot care a fost in majoritate pentru acceptarea acestei cereri. Dvs va faceti ca nu vedeti, ca nu stiti. De ce doriti dvs sa reluati votul astazi? Pentru ca, daca ati fi fost de acord cu deciziile CCR care obliga Senatul sa redacteze o hotarare, daca ati accepta aceste decizii n-ar mai fi nevoie de vot. Dar nu va convine votul. Si dvs aici pregatiti o respingere. Asta este singura explicatie logica a acestui act al Puterii", a afirmat Nicolae Vlad Popa.

Si senatorul PNL Tudor Barbu considera ca votul din 25 martie este valid si ca reluarea lui este "ilegala".

"Suntem in fata unui moment istoric in Parlamentul Romaniei. (...) Votul valid si necontestat intr-un termen rezonabil, votul pe care l-a dat Senatul Romaniei privind cererea care acum se afla pe ordinea de zi, este valid si este majoritar in favoarea incuviintarii. Daca astazi, domnul presedinte, veti supune din nou la vot acest lucru, veti fi presedintele de sedinta care intra in istoria Parlamentului care comite o ilegalitate majora. (...) Cine n-a inteles ca votul pe care ni-l cereti este o reluare ilegala a votului pe care Senatul deja l-a dat este complice la o ilegalitate istorica, fie nu cunoaste mecanismele parlamentare si trebuie invatat", a spus Tudor Barbu.

Presedintele de sedinta, senatorul Cristian Dumitrescu, a precizat ca supune la vot ordinea de zi aprobata de Biroul permanent si votata de plen cu 102 voturi pentru, doua impotriva si o abtinere.

La randul sau, Dinca Marinica a spus ca Dumitrescu legifereaza "un abuz" si ca hotararea care va fi supusa votului senatorilor ar putea fi neconstitutionala, liberalul invocand prevederile articolului 138 din Regulamentul Camerei superioare, potrivit caruia votul poate fi reluat daca a fost contestat de un lider de grup parlamentar.

"La acea cerere a DNA trebuie sa dam o hotarare conform deciziei CCR. Procedura care urmeaza nu este legiferata prin votul dat pe ordinea de zi fiindca, potrivit art. 138 din Regulament, cine nu considera ca votul a fost valabil exprimat poate sa il conteste. Nu exista nicio contestatie cu privire la votul dat acum cateva saptamani pe aceasta cerere. Noi azi trebuie sa dam o hotarare, alta decat cea pe care am dat-o data trecuta, hotarare care a fost contestata de PNL si pe care CCR a constatat-o ca fiind neconstitutionala. Pe de alta parte, dvs. astazi faceti un gest pe care sigur nu vreti sa il faceti: legiferati inca o data un abuz. Veti sustine o procedura si veti sustine o hotarare care din nou va fi neconstitutionala. Anteriorul presedinte de sedinta nu si-a asumat, dvs. aici trebuie sa spuneti ca va asumati. Nu se poate ca, de fiecare data, fiecare presedinte de sedinta caruia i se spune: 'vedeti ca este neconstitutionala', sa spuna 'plenul decide si eu nu am nicio atributie'. Pai nu mai stati acolo, sa vina cineva care sa isi asume", a spus senatorul liberal.

ORA 19:00: S-a reluat votul in cazul Dan Sova. 

Biroul Permanent a decis ca votul in cazul lui Dan Sova sa intre pe ordinea de zi de marti a Senatului. Asta dupa ce Comisia juridica s-a aflat in imposibilitatea de a adopta un proiect de Hotarare a Senatului privind cazul Sova, presedintele Catalin Boboc sustinand ca va transmite totusi Biroului permanent un punct de vedere si propunerea PNL de proiect prin care "Senatul incuviinteaza retinerea si arestarea preventiva a senatorului Dan Sova".

Potrivit Agerpres, propunerea, avansata in Comisia juridica de catre Catalin Boboc, a primit cinci voturi "pentru" si cinci voturi "impotriva", numarul necesar de voturi pentru adoptare nefiind astfel indeplinit.

Ce urmeaza in cazul Sova
Plenul Senatului ar trebui sa discute marti cazul Sova, daca Biroul Permanent trimite la plen un punct de vedere. Acest punct de vedere poate fi sustinut de un proiect de hotarare alcomisiei juridice, dar proiectul senatorilor juristi nu este indispensabil.

Seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a dat asigurari ca plenul va discuta marti cazul Sova indiferent de ce se intampla in Comisia Juridica, dar pe de alta parte camera superioara are un program incarcat. La ora 16.00 este programata "Ora premierului", in cursul careia Victor Ponta va vorbi despre situatia economiei. 

Ce s-a intamplat in Comisia Juridica
"Rezultatul votului, din pacate, este nefavorabil in sensul in care propunerea mea nu a intrunit numarul de voturi. Sunt cinci la cinci (voturi in Comisie - n.r.). Cu toate astea, fiindca Biroul permanent ne-a cerut sa transmitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta in plen, acesta fiind totusi suveran, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbatut astazi. Vom consemna si rezultatul votului, sperand ca cei noua din BP nu vor face si acolo abuz de putere, folosindu-si voturile, ci vor transmite plenului un proiect concret pe care sa discutam", a declarat acesta, la finalul sedintei Comisiei juridice.

Catalin Boboc a subliniat faptul ca Biroul permanent putea propune plenului un proiect de hotarare si fara consultarea Comisiei juridice si ca, in momentul de fata, "este decizia celor noua" reprezentanti ai Puterii in conducerea Senatului.

"Biroul permanent putea sa propuna plenului Senatului si fara Comisia juridica. Eu incercam macar sa ii ajut cu o forma de hotarare pe care sa o propuna plenului. E decizia Biroului permanent, e decizia celor noua. De acum, noua la patru (raport de forte in BP - n.r.) e renumit. Pot sa inteleg ca sunt situatii in care folosesti voturile pe care le ai, ca sa arati ca esti la putere si ca ai muschi. Pe astfel de chestiuni, care sunt simple si sunt in baza unor legi si regulamente, nu cred ca e cazul sa folosesti voturile. Dar asa au facut de fiecare data, probabil ca asa vor face si acum", a adaugat senatorul PNL.

Acesta a tinut sa precizeze faptul ca, in opinia sa, social-democratii urmaresc amanarea solutionarii cazului Sova in Senat.

"(Proiectul de hotarare al PNL - n.r.) presupune ce e evident pentru toata lumea. PSD nu mai stie ce tertipuri sa gaseasca pentru a amana. Trebuia sa prezentam plenului un proiect de hotarare, o chestiune foarte simpla. Plenul ar fi votat, se numarau acolo voturile si am fi vazut ce se intampla, se incuviinta sau nu, dar noi ne faceam treaba si mergeam mai departe cu un proiect si raspundeam unei solicitari a BP", a mai declarat Boboc.

Totodata, Catalin Boboc s-a referit la faptul ca, din cei 11 membri ai Comisiei juridice, a lipsit de la sedinta senatorul UDMR Pataki Csaba.

"Un singur om daca mai aveam, puteam sa discutam si sigur ajungeam la o concluzie. (Cei de la Putere - n.r.) au ales varianta sa paraseasca sala din lipsa de cvorum si am fost obligat sa suspend sedinta. (...) (Pataki Csaba - n.r.) nu mi-a explicat (de ce nu a fost prezent la sedinta Comisiei juridice - n.r.) si stiu ca de cand s-a modificat Regulamentul, atunci cand lipsesc colegi din Comisie, vine cineva sa reprezinte grupul. Asa putea sa faca si colegul de la UDMR. Nu stiu de ce nu a facut-o", a precizat Boboc.

Intrebat daca absenta senatorului UDMR din Comisia juridica este parte a unui joc al UDMR, Catalin Boboc a replicat: "Nu am de unde sa stiu. Nu stiu cum ar fi votat (Pataki Csaba - n.r.). Sigur, un vot ar fi putut, intr-o parte sau alta, inclina balanta, ar fi putut schimba rezultatul votului".

Senatul va vota marti in cazul Sova
Biroul Permanent al Senatului a decis, marti, completarea ordinii de zi a plenului cu un vot pe care senatorii il vor exprima cu privire la cererea transmisa de catre ministrul Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova.

"S-a introdus un punct distinct al ordinii de zi, luarea in discutie, dezbaterea si votul, pentru solicitarea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Sova. Va fi un moment special (in plen - n.r.) al votului pentru aceasta decizie. (...)Biroul Permanent al Senatului a stabilit, prin vot, cu noua voturi impotriva a trei voturi, procedura numai de vot. Deci vom trece direct la vot pentru ca toate celelalte proceduri au fost indeplinite. Singurul aspect pe care l-a relevat CCR in decizia sa a fost cel reflectat de vot. Nu a fost niciun considerent care sa priveasca aspectele procedurale - raportul, intocmirea raportului, daca dezbaterile s-au facut in mod corect, etc. Pur si simplu a fost problema de vot", a declarat vicepresedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca votul pe care urmeaza sa il exprime senatorii in sedinta plenului de marti, cu privire la cazul Sova, va fi secret cu bile.

Intrebat ce se va intampla cu votul exprimat in data de 25 martie, Cristian Dumitrescu a replicat: "Votul care va fi luat in considerare si va fi transmis va fi votul de azi. CCR l-a desfiintat (votul din 25 martie cu privire la cazul Sova - n.r.)".

Reactia premierului
La iesirea din Parlament, unde a vorbit despre situatia economica, Victor Ponta a raspuns la o intrebare privind cazul Sova: "Nu mai are nicio legatura cu justitia ce se intampla, e o batalie politica".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Senatorii vor discuta marti DIN NOU cazul Sova. Propunerea Comisiei Juridice ar putea sa nu fie acceptata de plen
Senatorii vor discuta marti DIN NOU cazul Sova. Propunerea Comisiei Juridice ar putea sa nu fie acceptata de plen

Senatorii juristi vor lua in discutie, marti 2 iunie, cazul Dan Sova, dupa ce cu o saptamana in urma nu au reusit sa formuleze un proiect de hotarare

Uite demisia, nu e demisia. Zvonurile lansate de pesedisti pentru a amana o decizie in cazul lui Sova. Reactia senatorului
Uite demisia, nu e demisia. Zvonurile lansate de pesedisti pentru a amana o decizie in cazul lui Sova. Reactia senatorului

Scandalul legat de votul pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova pare fara sfarsit. Marti, social democratii s-au jucat de-a demisia colegului lor.

CCR a declarat neconstitutionala hotararea Senatului in cazul Sova. Tariceanu:
CCR a declarat neconstitutionala hotararea Senatului in cazul Sova. Tariceanu: "Pana la publicarea motivarii nu comentez"

Judecatorii CCR au anuntat ca decizia Senatului referitoare la rezultatul votului in cazul Sova nu este constitutionala

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.