Comisia Iordache: Dacă funcţionarul se referă la un acuzat ca şi cum ar fi fost condamnat riscă închisoare

iordache comisie
Pro TV

Comisia Iordache a decis modificare articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei.

Astfel, la propunerea deputatul UDMR Marton Arpad divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Dacă funcţionarul public se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime.

În luna mai, președintele Klaus Iohannis a fost amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia "penali”.

Citește și
Codruta Kovesi, Klaus Iohannis
Iohannis, amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia "penali”. Reacţia Preşedinţiei
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Reprezentanţii instituţiei au precizat că afirmaţia făcută de preşedinte este de natură să încalce dreptul la demnitate al persoanelor aflate în procedură judiciară, fără a fi condamnate definitiv şi irevocabil.

Preşedintele a anunţat că va contesta în instanţă amenda pe care o consideră ”politică”.

Sesizarea a fost depusă în 19 februarie de redacţia „Lumea Justiţiei” (luju.ro) şi vizează etichetele „penali” şi „inculpaţi” puse de Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi celor care „atacă justiţia”.

Iohannis a fost reclamat pentru o declaraţie din 15 februarie, când spunea: "Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA și conducerea acestei direcții După părerea mea această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți. [...] Acest atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face o treabă bună."

Comisia Iordache a decis modificare articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei, astfel că propunerea deputatului UDMR Marton Arpad prevede că divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, la articolul 277 privind compromiterea intereselor justiţiei, la alineatul 1 se arată că “divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă, de către un magistrat sau un alt funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Totodată, alineatul 2 din aceeaşi lege prevede că “dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare în primă instanţă a cauzei, de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.

Potrivit News.ro, alineatul 3 spune că “dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate”.

Tot Marton Arpad a propus ca după alineatul 3 să se aduage un indice 1 care spune că “fapta funcţionarului public care înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime”.

“Încălcarea dreptului la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparţial şi independent prin orice intervenţie care afecreză în procesul de repartizare aleatorie a dosarelor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, mai arată un amendament adoptat de Comisie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Premierul Dăncilă:
Premierul Dăncilă: "Orice om îi e teamă de o plângere penală"

Conflictul dintre președinte și premier a ajuns în faza declarațiilor dure.

Iohannis, amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia
Iohannis, amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia "penali”. Reacţia Preşedinţiei

2000 de lei îl va costa pe preşedintele Klaus Iohannis eticheta "nişte penali, pe care a folosit-o atunci când s-a referit la cei care atacă justiţia.

Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt
Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt "legi pentru penali"

Critici dure ale preşedintelui la adresa proiectelor iniţiate de majoritatea parlamentară pe tema justiţiei.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.