Mandatul lui Klaus Iohannis a fost validat de CC: "Se incheie o etapa". Basescu: "Va doresc sa nu fiti in banca stangii"

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a validat rezultatului alegerilor prezidentiale si a alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei. La ceremonia oficiala a participat si presedintele Traian Basescu.  

Klaus Iohannis a primit din mana presedintelui Augustin Zegrean, hotararea Curtii Constitutionale in care magistratii au validat rezultatele alegerilor din 16 noiembrie. In fata judecatorilor si a colegilor din partid, a multumit electoratului.

Klaus Iohannis: "A fost un vot puternic si foarte clar. Ii asigur pe toti ca l-am inteles."

Iohannis a spus ca legea fundamentala ar trebui revizuita si va avea grija ca ea sa fie respectata. Invitat la eveniment de judecatorii Curtii Constitutionale, Traian Basescu l-a avertizat pe Iohannis ca nu se va putea tine intotdeauna de acest angajament.

Traian Basescu: "Exista in societatea romana germenii pasului inapoi si uneori trebuie sa fortezi la limita constitutia pentru a i te opune."

Citește și
vot
Afla daca pe strada ta s-a votat cu Ponta sau cu Iohannis. Lista oficiala cu rezultatele din fiecare sectie de votare
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Si a avut pentru presedintele ales si un mesaj personal.

Traian Basescu: "N-as fi vrut ca la sfarsitul mandatului meu stanga sa domine toate instutiile statului."

La putin timp dupa, guvernul Statelor Unite a transmis ca il felicita pe Iohannis ca a castigat si pe romani ca au mers la vot in numar atat de mare.

Pe 21 decembrie, expira mandatul lui Traian Basescu in fruntea tarii. In acceasi zi, Klaus Iohannis va depune juramantul de investire in functia de presedinte al Romaniei.

Iohannis catre Basescu: "Vreau sa conectez presedintele Romaniei la Constitutie" Sinteza declaratiilor presedintelui ales, Klaus Iohannis.

- "Domnule presedinte al Romaniei, domnule presedinte al Curtii Constitutionale. Multumesc dumneavoastra, Curtii Constitutionale pentru celeritatea judecarii acestei spete importante nu doar pentru mine, ci si pentru Romania. Multumesc de asemenea, membrilor BEC pentru gestionarea foarte buna a procesului electoral. Multumesc inca o data aici cetatenilor Romaniei care au votat pe 2 si pe 16 noiembrie si evident in mod deosebit pe cei care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic si foarte clar. Ii asigur pe toti ca l-am inteles. Este acesta desigur un moment festiv, dar in acelasi timp vreau sa remarc ca acum dupa 25 de ani de la Revolutia romana se incheie o etapa. Si romanii prin votul lor au spus foarte clar: stop si de la capat. Viziunea mea pe care am prezentat-o s-a impletit in mod fericit cu asteptarile romanilor. Privesc cu toata raspunderea drumul greu care ne asteapta, la capatul caruia se afla Romania prospera si puternica. Le spun romanilor inca o data, azi, aici, cu ocazia validarii rezultului alegerilor: ca se poate construi o Romanie prospera si puternica. Nu se poate nici de azi pe maine, nici peste noapte, vom construi Romania lucrului bine facut in timp, pas cu pas. Avem o Constitutie, este sigur nevoie de revizuirea sa din diferite motive pe care nu vreau sa le enumar acum, dar se impun anumite modificari. Dincolo de aceste lucruri vreau sa va spun cu toata fermitatea ca voi fi presedintele care respecta Constitutia in litera si spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut sa spun cand m-am prezentat in fata electoratului cu afirmatia "vreau sa conectez presedintele Romaniei la Constitutie". Domnule presedinte al Romaniei va multumesc!"

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Domnule presedinte ales al Romaniei. Pentru mine este un moment extrem de important, este finalizarea a 10 ani de mandat si va doresc domnule predinte ales ca dupa primul mandat sa nu fiti in banca din stanga, ci in dreapta. Pentru ca cine crede ca transformarea Romaniei este un proces de 5 ani se inseala. In societatea romaneasca inca exista destule resurse pentru pasul inapoi. Este misiunea fundamentala sa se foloseasca de toate instrumentele pe care i le pune la dispozitie Constitutia.

Am constatat in doua mandate ca se vor gasi intotdeauna in societatea romaneasca, in mass-media romaneasca, germenii pasului inapoi, si uneori trebuie sa fortez la limita Constitutie pentru a te opune, pentru ca romanii doresc o tara moderna. Institutiile care intr-un fel sau altul s-au tinut de presedintele Romaniei au facut pasi inainte, dar sunt si institutii care nu sunt inca reformate. Va voi transfera tot ce stiu, asa cum am stabilit, intr-o perioada de tranzitie care incepe astazi. Mi-aduc aminte cu domnul Iliescu, schimbul s-a facut in 15 minute, am schimbat locatarul de la Cotroceni. Acum avem posibilitatea unei perioade de tranzitie, eu insumi voi transfera dosarele importante catre domnul Iohannis. Inchei multumindu-va domnule presedinte: n-as fi vrut ca la sfarsitul mandatului meu stanga sa domine. Scorul din alegeri arata ca las mostenirte o tara care are directii de dreapta. Eu o sa purced prin a strange mana de la stanga la dreapta, ca sa ma apropii simbolic de usa."

Curtea Constitutionala a adoptat, in unanimitate, doua hotarari, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidentiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii in functia de presedinte a lui Klaus Iohannis.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, actul de validare a rezultatului alegerilor se intocmeste in trei exemplare, dintre care unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului, pentru depunerea juramantului prevazut de Constitutie, iar al treilea se inmaneaza candidatului ales.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidentialelor, potrivit caruia Klaus Iohannis este declarat castigator al scrutinului. Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a indeplinit conditiile art. 81 din Constitutie. Articolul mentionat se refera la "alegerea Presedintelui" si prevede, la alineatul (3), ca "in cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit majoritatea (in primul tur de scrutin - n.r.), se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi". Klaus Iohannis a obtinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal intocmit de BEC.

Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la sectia de votare in a carei raza teritoriala domiciliaza, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat in alta localitate decat cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobila. Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.Numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Rezultate finale in diaspora. Iohannis, votat de 89,73% dintre romanii din strainatate; Ponta a castigat doar in Palestina
Rezultate finale in diaspora. Iohannis, votat de 89,73% dintre romanii din strainatate; Ponta a castigat doar in Palestina

Klaus Iohannis a obtinut 89,73% din voturi in strainatate, unde la al doilea tur al alegerilor prezidentiale au votat 377.651 de romani, el castigand alegerile in toate sectiile de votare din diaspora, cu exceptia celei din Palestina.

Afla daca pe strada ta s-a votat cu Ponta sau cu Iohannis. Lista oficiala cu rezultatele din fiecare sectie de votare
Afla daca pe strada ta s-a votat cu Ponta sau cu Iohannis. Lista oficiala cu rezultatele din fiecare sectie de votare

Daca sunteti curiosi cu cine au votat vecinii, Biroul Electoral Central a publicat joi o lista a rezultatelor din turul II de la fiecare sectie de votare, inclusiv numarul de voturi obtinut de fiecare candidat.

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENTIALE. Iohannis a obtinut 57.33% din voturi in Bucuresti si a castigat in toate sectoarele
REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENTIALE. Iohannis a obtinut 57.33% din voturi in Bucuresti si a castigat in toate sectoarele

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale in Capitala, unde a obtinut 57.33% din voturi. Candidatul PSD, Victor Ponta, a luat 42.67% potrivit rezultatelor finale anuntate joi de BEC.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.