Liviu Dragnea, ales oficial presedintele PSD. Primele masuri pe care le va lua cu privire la membrii de partid

×
Codul embed a fost copiat

Cu o majoritate de invidiat, Liviu Dragnea a fost ales oficial presedintele PSD. Dar lupta in partid abia acum incepe. Noul lider vrea sa isi formeze o noua echipa, iar liderii cu probleme penale sunt indepartati din functii. 

Mai mult, potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea ar vrea sa pastreze o functie si pentru fostul lider al gruparii de la Cluj, Vasile Dancu, posibil viitor premier al partidului.

Liviu Dragnea a aflat duminica seara tarziu ca se poate numi presedinte cu drepturi depline. 97% din membri PSD i-au dat votul, dar 10.000 nu au fost de acord cu alegerea sa.

Dupa anuntul victoriei, Dragnea a fost intrebat daca, din noua functie, este dispus la negocieri cu Klaus Iohannis pentru schimbarea premierului. Dragnea nu a spus ca nu. Potrivit unor surse, Liviu Dragnea ar fi negociat deja revenirea in partid a fostului lider de la PSD Cluj, Vasile Dancu. Mai mult, numele acestuia este speculat ca posibil succesor al lui Victor Ponta. Aceleasi surse sustin ca, daca PSD va ajunge din nou in situatia de a nominaliza premierul, Dancu ar fi singura varianta agreata de Palatul Cotroceni.

Luni, liderii din tara au fost invitati la Bucuresti pentru a incepe discutiile despre viitoarea echipa de conducere. Din noua formula vor lipsi Ioan Rus, Nicolae Banicioiu, dar si lideri care au probleme penale,  precum Mircea Cosma. Oficial, Liviu Dragnea si noua conducere a PSD vor fi investiti in functii duminica, la congresul extraordinar al partidului.

Citește și
Liviu Dragnea - stiri
Social-democratii se pregatesc sa-si aleaga liderul. Candidatul unic, Liviu Dragnea: "O sa ma gandesc bine cu cine voi vota"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Primele reactii ale lui Liviu Dragnea

Unicul candidat la aceasta functie nu a avut emotii, pentru ca rezultatul era unul usor de prevazut. Desi a fost o zi importanta pentru el, Dragnea nu a uitat de meciul sustinut de nationala de fotbal a Romaniei. A urmarit partida alaturi de colegi si jurnalisti si le-a transmis jucatarilor felicitari pentru ca au invins reprezentativa Insulelor Feroe.

Apoi, unicul candidat la sefia PSD a vorbit despre scrutinul intern si a spus ca simte o uriasa responsabilitate.

"Vreau sa transmit un gand bun, un gand de prietenie si respect pentru fiecare membru PSD care s-a prezentat la vot astazi (duminica - n.r.), chiar daca a fost o zi grea, o zi cu vreme foarte urata, dar au aratat tuturor, mi-au aratat si mie si tuturor celorlalti colegi ca pentru ei a fost importanta aceasta actiune, au venit increzatori la acest vot, au venit sa isi exprime speranta intr-un nou proiect politic. Vreau sa le transmit ceva atat lor, colegilor mei de partid, pentru care le multumesc, cat si celor care nu sunt membri in partid si care cu cateva exceptii de cateva zile isi exprima suspiciunea fata de actiunile mele si ale partidului din perioada urmatoare. Vreau sa ii asigur pe toti ca nu voi avea nicio ezitare in a duce la capat toate angajamentele pe care mi le-am luat in ultima perioada, toate actiunile de care am pomenit in ultima perioada chiar daca s-ar putea ca la un anumit moment unele actiuni sa produca suparare sau chiar sa poata sa fie dureroase pentru unii dintre noi", a afirmat Dragnea.

El a mai promis ca la Congresul extraordinar din 18 octombrie va spune lucrurile mai apasat si va incerca sa ia un vot de incredere pentru programul politic.

"Nu voi avea nicio ezitare pentru ca PSD nu trebuie si nu poate rata oportunitatea de deveni primul partid din Romania modern si care isi construieste politicile publice printr-o consultare larga cu cetatenii si tine cont de ceea ce cetatenii in general si societatea civila spune. Vreau sa ii asigur pe toti ca si la congres voi spune lucrurile mai apasat, mult mai bine explicabil si voi incerca sa prezint congresului si sa iau un vot de incredere pentru un program politic care sa fie de fapt o piatra de hotar pentru urmatorul ciclul politic, tinand cont de tot ceea ce a fost bun in toata aceasta perioada in PSD, de tot ceea ce au facut bine toti presedintii PSD pana astazi, dar si de greselile care s-au facut in acest partid pe care trebuie sa ni le asumam cu foarte multa sinceritate si cu foarte mult curaj", a declarat Dragnea.

Presedintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache, a anuntat duminica seara ca la scrutinul intern au participat 435.172 de membri de partid din totalul de 535.699, adica 81,23%.

"S-au evidentiat judetele Olt, Teleorman, Maramures, Ialomita, Gorj, Galati, Dolj, iar judetele in care a fost o prezenta mai slaba au fost Bacau, Cluj, Valcea. In aceasta seara vom centraliza din aceste voturi cate s-au exprimat cu 'da' cate cu 'nu' si cate au fost nule, iar dimineata vom avea probabil rezultatele finale. La Bucuresti am avut o prezenta foarte buna, aproximativ de 85%, iar din Diaspora si Republica Moldova au votat 1.600 de colegi, adica 70%", a spus Iordache.

Ion Iliescu a votat la Bucuresti. Fostul presedinte si-a mai indulcit discursul la adresa lui Liviu Dragnea, cel pe care il comparase cu Nicolae Ceausescu, in urma cu numai doua saptamani: "Este un om cu experienta organizatorica, a lucrat si in teritoriu, a lucrat si la nivel central, asa ca are datele necesare pentru a asigura o conducere calificata."

Cu toate acestea, Iliescu a recunoscut ca PSD-ul ar putea avea o problema daca judecatorii vor mentine condamnarea de un an de inchisoare cu suspendare pentru Dragnea in Dosarul referendumului.

Ion Iliescu: "Este problematica aceasta chestiune, inclusiv aceasta decizie a DNA-ului. Partidele au un rol si exponentii partidelor tre' sa desfasoare o activitate concreta. Deci asta a facut Dragnea. Deci era aberanta inclusiv ridicarea acestei probleme."

Premierul Victor Ponta a votat si el, spre seara, la sediul central al PSD. Dupa sase ani in care a condus acest partid, a postat pe Facebook un mesaj pro-Dragnea. "Succesul nu e niciodata permanent. Nici infrangerea nu este fatala. Curajul de a continua este cel care conteaza", a scris Ponta, citandu-l pe premierului britanic din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Winston Churchil.

Victor Ponta: "Va fi un presedinte legitim, oricum mult mai legitim decat sa puna Iohannis o domnisoara la partidul de opozitie."

Pentru cei 533.000 de membri PSD, liderii partidului au organizat aproximativ 3.000 de sectii de votare. Au fost si cazuri in care s-a votat acasa la liderii locali ai partidului. S-a intamplat, spre exemplu, in comuna Branishtea, din Bistrita-Nasaud, acolo unde viceprimarul Cornel Sasarman a fost gazda.

Cornel Sasarman, viceprimarul comunei Branistea: "Am urmarit vremea, am organizat la noi acasa...am avut 60 de votanti."

Pe langa votul propriu-zis, social-democratii au completat si un chestionar despre activitatea guvernului Ponta si a liderilor locali si nationali ai PSD.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Membrii PSD si-au ales presedintele: DA sau NU pentru Liviu Dragnea. Rezultatele finale ale votului se anunta luni
Membrii PSD si-au ales presedintele: DA sau NU pentru Liviu Dragnea. Rezultatele finale ale votului se anunta luni

Social-democratii si-au ales duminica presedintele, singurul candidat la aceasta functie fiind actualul presedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea. Votul s-a incheiat la ora 20:00 iar prezenta a depasit 81%.

Social-democratii se pregatesc sa-si aleaga liderul. Candidatul unic, Liviu Dragnea:
Social-democratii se pregatesc sa-si aleaga liderul. Candidatul unic, Liviu Dragnea: "O sa ma gandesc bine cu cine voi vota"

Social-democratii se pregatesc de alegeri. Decizia este insa mai mult una formala, din moment ce presedintele interimar, Liviu Dragnea, este candidat unic.

Victor Ponta sustine ca nu va bloca o intelegere intre coalitie si Klaus Iohannis, pentru demiterea sa. Ce spune de Dragnea
Victor Ponta sustine ca nu va bloca o intelegere intre coalitie si Klaus Iohannis, pentru demiterea sa. Ce spune de Dragnea

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu va bloca o intelegere "fiabila" intre coalitia de guvernare si presedintele Klaus Iohannis

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.