Americanii, incantati de decizia Romaniei privind scutul antiracheta!

×
Codul embed a fost copiat

Departamentul american de Stat si Casa Alba au salutat anuntul Romaniei privind gazduirea, pe teritoriul sau, a unor componente ale sistemului american antiracheta, subliniind ca acesta nu este indreptat impotriva Rusiei.

"Acesta este primul pas in revizuirea arhitecturii pe care Statele Unite - presedintele au anuntat-o in septembrie. Iar Romania a acceptat sa gazduiasca un interceptor Standard Missile-3 in cadrul noului plan antiracheta al administratiei, Phased Adaptive Approach, pentru a proteja trupele Statelor Unite mobilizate in strainate impotriva amenintarilor cu rachete balistice, actuale si viitoare, din partea Iranului", a declarat asistenului secretarului Departamentului american de Stat, Philip J. Crowley.

"Decizia ca Romania sa gazuduiasca SM-3 este o reflectare a strategiei noastre de a ne asigura ca aceasta arhitectura se dezvolta si creste si va proteja Europa. Alegerea Romaniei extinde apararea antiracheta in sudul Europei si ne asteptam ca aceasta sa fie operationala pana in 2015", a explicat el, precizand ca in prezent, Statele Unie discuta si cu alte tari, pe masura ce sistemul evolueaza.

Va reamintim ca dupa o sedinta extraordinara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii invaluita intr-un mister total, presedintele a facut marele anunt: sistemul american antiracheta se instaleaza in Romania, la cererea lui Barack Obama.

Astfel dupa ce oficialii de la Bucuresti au spus "Yes we can", adica, "Da, putem", pe teritoriul nostru vor fi amplasate radare si baterii antiracheta, capabile sa contracareze orice atac terorist. O astfel de masura poate insa sa ne puna tara pentru prima oara concret in vizorul terotistilor, sunt de parere analistii militari.

Citește și
Joe Biden
Scutul anti-racheta apara si Statele Unite si Romania!
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Noul scut antiracheta, imaginat de administratia Obama pentru interceptarea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune, prevede amplasarea, pana in 2015, de radare si baterii antiracheta.

Daca tara noastra va gazdui un sistem complet, unitatile de lupta ar putea fi amplasate in Marea Neagra, la bordul fregatelor, la sol, dar si in aer, pe avioane. Nu va fi cazul - cel putin asta sustine si ministrul apararii, Gabriel Oprea - pentru ca in Romania vor fi amplasate doar baterii antiracheta la sol. Acestea vor fi capabile sa anihileze toate atacurile cu racheta balistica declansate asupra statelor europene.

Polonia si Cehia fac parte in continuare din proiectul de aparare. Insa oficialii Federatiei Ruse s-au aratat in numeroase randuri deranjati de proiectul american.

Si cum securitatea costa, amplasarea scutului antiracheta va presupune un efort financiar substantial din partea tarii noastre. De ordinul sutelor de milioane de euro.

Reactiile politicienilor

Intrebat cum comenteaza implicarea Romaniei in dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, Ion Iliescu a replicat: "Nu stiu, nu am vazut, nu pot sa ma pronunt".

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat ca solicita o dezbatere la nivelul comisiilor de aparare si de politica externa din Parlament cu reprezentantii Executivului, in scopul fundamentarii unei decizii privind scutul antiracheta: "Ca presedinte al Comisiei de politica externa, simt nevoia unei discutii pentru a vedea in detaliu aspectele legate de acest proiect, pentru ca este o responsabilitate pe care trebuie sa o asumam cu totii, atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul Parlamentului, care are un cuvant de spus in materie legislativa si institutionala".

El a mai aratat ca scutul antiracheta este "o responsabilitate importanta care, probabil, va starni nervozitate ceva mai la Est, asa cum a starnit nervozitate si fata de Polonia si Cehia anteriorul proiect american legat de scutul antiracheta".

Si europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, fost ministru al apararii, a sustinut ca probabil Federatia Rusa va obiecta la decizia Romaniei privind scutul antiracheta: "Singura chestiune este ca noi nu avem enclave rusesti pe teritoriul nostru, cum se intampla in zona respectiva cu Kaliningradul si, ca atare, cred ca ecuatia ar trebui sa fie mai simpla, insa nu ma astept la o acceptare, desi banuiesc, fara sa am date, ca totusi o anumita consultare intre rusi si americani a existat pe acest subiect".

Europarlamentarul PSD Adrian Severin este de parare insa ca decizia CSAT privind scutul antiracheta "este o solutie buna": "Din ceea ce eu stiu, este vorba despre alta varianta decat cea pe care administratia Bush o avea in vedere. Este o varianta care ar urma pe de o parte sa acopere mai bine intreaga suprafata a tarilor europene membre NATO si, in acelasi timp, o varianta care sa nu antagonizeze, asa cum se intamplase anterior, Federatia Rusa. Din acest punct de vedere, eu cred ca este o solutie buna".

Ce inseamna scutul antiracheta?

Conform planurilor actuale ,scutul antiracheta se vrea a fi un sistem de aparare apt sa doboare rachete balistice aflate in zbor, in spatiul extraatmosferic, cu ajutorul unor proiectile de interceptie lansate de la sol.

Primele semnale privind un atac cu rachete balistice impotriva SUA sunt emise de catre satelitii de detectie plasati pe o orbita geostationara la 36.000 de km deasupra Ecuatorului. Satelitii vor detecta racheta inca din momentul lansarii, o vor monitoriza pe parcursul fazei de urcare, timp in care vor depista locul lansarii si vor furniza informatii cu privire la traiectoria proiectilului si a zonei de impact.

Dupa ce motoarele de propulsie se opresc, alte sisteme de senzori vor prelua sarcina detectiei, monitorizarii si izolarii focoaselor de tintele false sau de alte reziduuri eliminate de proiectil. Acesti senzori reprezinta baza sistemului de aparare antiracheta si constau in radare in banda X (ansambluri de inalta rezolutie operationale in banda de 10 GHz ), versiuni imbunatatite ale radarelor de detectie timpurie existente si un sistem de monitorizare a focoaselor pozitionat in spatiu.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Scut american in Romania. Rusii, intre indiferenta si amenintari cu rachete
Scut american in Romania. Rusii, intre indiferenta si amenintari cu rachete

Reactii contradictorii in Rusia, la o zi dupa ce Romania a aprobat amplasarea sistemului antiracheta american pe teritoriul sau.

Scutul anti-racheta apara si Statele Unite si Romania!
Scutul anti-racheta apara si Statele Unite si Romania!

Asigurarea vine de la vicepresedintele SUA, Joe Biden. El a facut joi o vizita fulger la Bucuresti, unde s-a intalnit cu presedintele, premierul, dar si cu liderii opozitiei.

Basescu: Sustinem la summit ca teritoriul NATO sa fie protejat anti-racheta
Basescu: Sustinem la summit ca teritoriul NATO sa fie protejat anti-racheta

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca Romania va sustine la summit-ul NATO necesitatea ca Alianta sa analizeze si sa gaseasca solutii pentru ca intreg teritoriul aliat sa fie protejat anti-racheta.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.